DEPONIJA PORED ŽIČE? Skandalozan nacrt Prostornog republičkog plana, smeće bi da odlažu pored zadužbine Nemanjića! (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

27. 04. 2021. u 08:05

REFERENTNA mapa Zaštite životne sredine i upravljanja otpadom (4b) u okviru nacrta Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine, prema kojoj će buduća regionalna deponija na teritoriji Kraljeva biti, navodno, izgrađena na lokaciji između srednjovekovnog manastira Žiče i obližnje Mataruške Banje, uzburkala je duhove u gradu na Ibru.

ДЕПОНИЈА ПОРЕД ЖИЧЕ? Скандалозан нацрт Просторног републичког плана, смеће би да одлажу поред задужбине Немањића! (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Za kratko vreme na društvenim mrežama pojavili su se mnogobrojni komentari i poruke ogorčenih Kraljevčana koji su jasno i glasno poručili da neće dozvoliti izgradnju deponije ili bilo čega sličnog u blizini srednjovekovne zadužbine Nemanjića.

- Deponija ne sme kraj svetinje! Ne dozvoljavamo ovo ludilo! Hitno peticija protiv sramote - samo su neki od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama.

Na spornoj mapi Zaštite životne sredine i upravljanja otpadom zaista je ucrtana oznaka (crni kružić u crvenom trouglu) za regionalnu deponiju, između Žiče i Mataruške Banje, ali se u samom tekstu Prostornog plana, u delu "2.5.5.2. Upravljanje otpadom", nigde ne precizira lokacija gde će ona biti izgrađena. Kraljevo se uz još 16 gradova samo pominje kao teritorija na kojoj je planirana regionalna deponija na područjima sa najmanje 250.000 stanovnika.

- Pretpostavljam i verujem da je na mapi ta oznaka za regionalnu deponiju samo neprecizno ucrtana na lokaciji u blizini Žiče. Naravno, nedoumicu je izazvalo i to što u tekstu Prostornog plana nije precizno sročeno pojašnjenje. Za regionalnu deponiju u blizini Žiče apsolutno ne postoji nikakva gradska odluka, niti je ta lokacija uopšte bilo kada i razmatrana - kaže Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Foto: G. Šljivić

Aleksandar Nestorović

Prema njegovim rečima, izgradnja regionalne deponije rešila bi problem upravljanja otpadom i u Kraljevu, ali i u okolnim gradovima i opštinama. Trenutno je u postupku analiza i izrada elaborata o tome da li lokacija u ataru sela Vitanovac, udaljenog oko 20 kilometara od manastira Žiče i 12 kilometara od Kraljeva, ispunjava sve neophodne uslove.

- To obavljaju stručnjaci jedne francuske firme i tek kada dobijemo sve podatke i analize moći ćemo da kažemo da li će se deponija graditi u ataru Vitanovca - dodaje Nestorović. - U skladu sa tim moći ćemo potom da pristupimo izradi planskih dokumenata, urbanističkih projekata sa idejnim rešenjem, kao i pokrenuti postupak za dobijanje dozvole.

Foto: G. Šljivić

nacrt Prostornog republičkog plana

NA JAVNOM UVIDU DO 5. MAJA

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u nacrt Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine i Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, od 5. aprila do 5. maja ove godine. Nacrt sa referentnim kartama u analognom formatu biće izložen svakog radnog dana u sedištima upravnih okruga, kao i na internet stranici Ministarstva i lokalnih samouprava. Sve primedbe u pisanoj formi mogu se dostaviti uobičajenom ili elektronskom poštom, a mesto, vreme i način održavanja javne sednice Komisije za javni uvid biće naknadno utvrđen u skladu sa epidemiološkom situacijom.

GRADSKA DEPONIJA IMA KAPACITET ZA JOŠ 6-7 MESECI

POSTOJEĆA gradska deponija u Kraljevu je pred zatvaranjem jer ima kapacitet za još šest-sedam meseci, a u planu je izgradnja privremene koja bi rešila problem za nekoliko narednih godina.

Foto: G. Šljivić

- Ona bi se gradila uz postojeću i bila bi privremenog karaktera - pojašnjava direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta. - Tako bismo rešili problem dok regionalna deponija ne bude u funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda