IZVLAČENJE GASA IZ DEPONIJE: Završeni radovi na rekultivaciji deponije “Prelići” U Čačku

V. ILIĆ

14. 04. 2021. u 13:09

U TOKU su završni radovi druge faze na rekultivaciji nesanitarne čačanske deponije “Prelići“. Prema rečima Gordane Perović, inženjera tehnologije i savetnika na ovom projektu, radovi podrazumevaju izvlačenje gasa iz deponije.

ИЗВЛАЧЕЊЕ ГАСА ИЗ ДЕПОНИЈЕ: Завршени радови на рекултивацији депоније “Прелићи” У Чачку

foto: GU Čačak

– Najbitnije je izvući sav gas iz deponije, da ne bi došlo do požara, a zatim ga spaliti na baklji. Spaljivanjem metana i ugljen dioksida eliminišemo mogućnost eksplozije deponije, ali i rešavamo problem da štetni gasovi ne odlaze u atmosferu – objasnila je Perović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović kazao je da će se rad koji je uložen tokom protekle dve i po godine isplatiti, pošto će na mestu deponije uskoro biti parkovski prostor površine 12 hektara, sa svim pratećim sadržajima.

– Ono što smo danas videli za mene je facinantno. Tu je 20 biotrnova koji sakupljaju i metan i ugljendioksid u postrojenje, gde se meri dotok i protok i metana i ugljendioksida, a onda dolazi do baklje, gde sagorava opasan gas. Ovo je prva baklja u Srbiji, a možda i u regionu, i to baš na nesanitarnoj deponiji u Čačku – rekao je Todorović.

Baklja će biti u funkciji sve dok bude pokazivala da opasnih materija ima u telu deponije, u proseku na oko osam metar dubine.

Treća faza, koja sledi nakon izvlačenja gasa, je zatvaranje deponije. To podrazumeva postavljanje folije koja ne propušta atmosferske vode i ne dozvoljava da nova količina ulazi u telo deponije i stvara procednu vodu i gas. Nakon toga se stavlja pola metra zemlje da bi se folija zaštitila, a na to 20 santimetara humusa i travna smeša, čime se završava kompletna rekultivacija – rekla je Gordana Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!