AVANTURISTI, SPREMITE SE ZA OBILAZAK MALE SVETE GORE: Lakše do pećine kod srednjovekovne tvrđave (FOTO)

Z. RAŠIĆ

08. 02. 2021. u 21:57

DA bi se brojnim znatiželjnicima i planinarima koji obilaze živopisni krajolik Zabrege, kod Paraćina, olakšao pristup pećini isposnici ispod srednjovekovne tvrđave Petrus iz pravca Manastira Svetog Jovana, tamošnje Društvo za očuvanje tradicije “Petrus” postavilo je konopac na stazi koji umnogome pojednostavljuje penjanje.

АВАНТУРИСТИ, СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ОБИЛАЗАК МАЛЕ СВЕТЕ ГОРЕ: Лакше до пећине код средњовековне тврђаве (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Akciju je organizovao Vladan Vučković, jedan od čelnika udruženja, a sprovele su je u delo “mlade snage”, dečaci iz Zabrege koji su članovi društva i veliki ljubitelji i promoteri turističkih potencijala ovog idiličnog sela.

Naselje se nalazi istočno od auto-puta Beograd-Niš, udaljeno dvanaestak kilometara i ušuškano između dva brda u kanjonu Crnice, a legenda kaže da je zbog toga i dobilo ime Zabrega – iza brega. Zbog prelepog kanjona reke, sedam pećina u neposrednoj blizini i ostataka desetak srednjovekovnih manastira, ovaj deo Srbije često nazivaju Malom svetom gorom, a Društvo “Petrus” već godinama radi na tome da u ovaj kraj privuče turiste.

Zbog toga organizuje brojne manifestacije, čak i u mesecima kovida, dok se članovi brinu o seči rastinja, košenju, postavljanju putokaza… Poslednja akcija olakšavanja pristupa atraktivnoj pećini samo je jedna u nizu sličnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK