SVEGA IMAJU, NIČEG DOVOLJNO: Tomislava i Miladin iz Gadžinog Hana odgajaju šestoro dece

D. ALIHODžIĆ

27. 07. 2020. u 14:00

U OPŠTINI Gadžin Han, gde je pet puta više opela nego krštenja, Tomislava Cvetanović (28) i Miladin Ribać (58) odgajaju čak šestoro dece, od kojih najmlađe, Milija, ima 14 meseci, a najstarija Miljana 10 godina. Zaplanje ne samo da ostaje bez stanovnika, nego je po statistici zajedno sa Svrljigom na začelju kolone po zaradama u Srbiji.

СВЕГА ИМАЈУ, НИЧЕГ ДОВОЉНО: Томислава и Миладин из Гаџиног Хана одгајају шесторо деце

Foto D. Alihodžić

Ali na pitanje kako je u takvoj sredini biti roditelj velike porodice, Tomislava daje jednostavan odgovor: "Pa, lepo".

U 50 kvadrata "socijalnog" stana odrastaju i Marko (9), Anđela (8), Ilija (6) i Viktor (3). Svi uredni i nasmejani, ali i lepo vaspitani. Vidi se da se zna red u kući. Njihovo ponašanje kada dođu gosti je "po starinski", niko ne sme da priviri u kese sa poklonima dok majka ne odobri. Kad su slatkiše bratski podelili, Tomislava ih upozorava da ne prave nered pred gostima...
- Samo nemojte da me pitate zašto smo se odlučili da imamo toliko dece. Osećam se krivom kad me neko to pita. Eto, volimo decu i muž me nagovara da imamo i sedmo. Ne kukamo, ne tražimo ordenje, ali bi trebalo da nekome nešto znači što smo, eto, mi jedina porodica u Zaplanju sa šestoro dece - veli Tomislava koja je život posvetila odgajanju dece.
Prekinula je školovanje za kuvaricu i volela bi da jednog dana, kada oni stanu na noge, taj posao privede kraju. Ostaje sama sa decom, dok Miladin ide u pečalbu, trenutno je u Arilju, bere maline za nadnicu.
- Deci ništa ne sme da fali, a kako to izvesti sa dečjim dodatkom za njih četvoro, dvoje nemaju pravo, i socijalnom pomoći, ne znam ni sama. Miladin što zaradi moramo platiti struju, baš mi je sad stigao račun sa 44.000 dinara duga koje nemam mogućnosti da platim dok se on ne vrati, valjda nas neće ostaviti u mraku - preračunava se Tomislava, koja priznaje da joj nije lako jer deca traže svoje.

SANjAJU SVOJ DOM

UPRKOS obavezama, Tomislava ima pravo na snove, pa tako sanja da imaju svoj dom, kuću i dvorište za decu. Trenutno žive u socijalnom stanu, njih osmoro u 50 kvadrata, i uvek je pitanje hoće li im se produžiti ugovor.

- Svesni smo da ovakve porodice moramo sagledati, jer ova deca su naša nada da se Zaplanje ne ugasi. Čini se da ima pomaka i da oni koji su ostali žele ovde da grade život i zato ćemo uskoro dovesti investitora, tako da će posla biti. Gorući problem nam je autobuski prevoz, koji je nerealno skup i nije redovan - ukazuje odbornik Milan Đorđević.

- Svako voli da ugodi detetu, ali moji znaju kad se nema. Mora se imati za sve podjednako. Anđela boluje od leukemije i sada je bolest u readmisiji, više ne pije lekove, samo ide na kontrole. Najteže mi je kad znam da njoj treba dobra ishrana, voće, vitamini, a ne mogu to priuštiti za sve. Ipak, srećna sam majka što su poslušna deca, dobri đaci i razumeju da su "bogati" zato što imaju jedni druge - deli nam lekcije svima nama ova "majka hrabrost".

Njenu posvećenost prepoznao je i sveštenik Dušan Janković, koji se trudi da im pomogne u duhovnom i materijalnom smislu. Sva deca su krštena, a nedavno je u veru ušao i Milija. On ima samo reči hvale za ove roditelje.
- Odrastao sam u mnogo težim uslovima, tako da ih razumem, ali im se i divim što bez ikakve zadnje namere podižu ovu čeljad. Nisu rodili decu jer nešto očekuju već iz nekih svojih razloga vole decu i takvima treba pomoći - kaže ovaj paroh i dodaje da od priloga vernika odvajaju po 3.000 dinara za svaku novorođenu bebu u Gadžinom Hanu, što nikada ranije nije bila praksa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)