MOBILNIM NAVODNJAVA JABUKE I LEŠNIK: Uspeh programa PKS - svi traže inovaciju iz Novog Sada

V.N.

02. 10. 2021. u 14:09

DOMAĆA startap kompanija Smart Watering osmislila je sistem daljinskog pametnog navodnjavanja i đubrenja zemljišta kojim se upravlja mobilnim telefonom.

МОБИЛНИМ НАВОДЊАВА ЈАБУКЕ И ЛЕШНИК: Успех програма ПКС - сви траже иновацију из Новог Сада

Foto Arhiva

Lazar Jovanović, vlasnik ove novosadske kompanije, napravio je proizvod  koji kompanijama štedi novac i povećava prinose za 10 odsto. Ideja je nastala iz potrebe da reši problem navodnjavanja u svom zasadu lešnika dok studira i radi u Novom Sadu, 150 kilometara od rodnog sela.

- Nakon sadnje lešnika tražio sam uređaj koji će omogućiti da se monitoring i kontrola navodnjavanja obavljaju daljinski. Uvidevši da na tržištu postoji potencijal za uređajima za pametno navodnjavanje, sa cimerom sam napravio prototip uređaja koji i danas radi u zasadu - priča Lazar. Firmu su osnovali  2018. godine kada su uvideli da proizvod ima ne samo lokalni već i globalni potencijal. Više od 90 odsto korisnika njihovog proizvoda su proizvođači voća, pre svega borovnice, lešnika i jabuka, ali i povrtari. Tokom ove godine njihovi sistemi koriste i proizvođači kukuruza. U Srbiji sarađuju sa najvećim proizvođačima hrane, ali i manjim gazdinstvima, malim i srednjim preduzećima.

- U Srbiji preko 60 kompanija koristi naš sistem. Prisutni smo i na tržištima  Bosne i

Lazar Jovanović, Foto Arhiva

Hercegovine i Hrvatske. U pregovorima smo i sa kompanijama iz Španije, Italije i nekoliko zemalja sa afričkog kontinenta - dodaje on.

Upravo u ovoj fazi širenja poslovanja bilo im je potrebno dodatno znanje i smernice koje su dobili kroz program ScaleUP4EU Privredne komore Srbije.

- Scaleup4EU program Privredne komore Srbije omogućio nam je rad sa mentorima i mogućnost učešća na veoma korisnim predavnjima koja su mi pomogla da razumem šta investitori traže od startapa kao što je naš - objašnjava Lazar.

Štedi vodu, čuva biljke

PROIZVOD ima algoritam koji uz ključne parametre za razvoj biljke daje dnevne preporuke za navodnjavanje. Na ovaj način omogućava se ušteda vode po hektaru koja je dovoljna za godišnje snabdevanje dva prosečna evropska domaćinstva. Prate se i pH i EC  vrednosti, a senzori i tehnologija omogućuju i proces fertigacije – odnosno istovremenog doziranja vode i đubriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade