VUČIĆ NAKON POTPISIVANJA SPORAZUMA U BELOJ KUĆI: Hoti je 10 puta insistirao da se vrati tačka 10 - ali nje više nema

Novosti online

04. 09. 2020. u 18:32 >> 18:58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon sastanka i potpisivanja sporazuma u beloj kući.

ВУЧИЋ НАКОН ПОТПИСИВАЊА СПОРАЗУМА У БЕЛОЈ КУЋИ: Хоти је 10 пута инсистирао да се врати тачка 10 - али ње више нема

Foto: Pink

- Ono što je za nas veoma važno to je da ktoz ovaj bilaterlni sporazum direknto uređujemo odnose sa najvećom silom sveta, da se bavimo ekonomijom i nekim političkim pitanjima koja nisu izuzetno bolja za nas. Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte - rekao je Vučić.

POTPISAN BILATERALNI, A NE TRILATERARNI SPORAZUM

- Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, a ne sa Kosovom. Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava. Dakle, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je imao sastanak nasamo sa Trampom i njegovim saradnicima koji je ocenio kao veoma uspešan.

JAK SIGNAL ZA INVESTITORE IZ SAD

- Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte - kaže Vučić.

Foto:_ Printskrin Pink

Kako je naveo veoma je važno to što Amerikanci nisu pridali nikakve elemente države Prištini u ovom sporazumu,

- Hoti je rekao da prihvata sve samo da ima tačke deset o priznanju. Te tačke vise nema i ljudi mogu da odahnu u Srbiji - rekao je Vučić.

SLOBODNO TRŽIŠTE

- Zahvlajujući mini šengenu imaćemo slobodno tržište. To je važno sa Srbe sa KiM. To je važno za sve građane Srbije. Mi imamo najsnažniju ekonomiju. Veoma sam srećan što smo to upeli da izguramo u ovom sporazumu - rekao je Vučić dodavši kako će to doneti dodatni impuls srpskoj ekonomiji.

SVAĐA OKO GAZIVODA

Predsednik je rekao kako su se predstavnici Prištine muđusobno svađali oko pitanja koje se ticalo jezera Gazivode.

- Veoma je važno da Amerikanci urade studiju o podeli resursa Gazivoda kako bismo dobili značajan deo tih resursa. To je za nas odlično, a u Prištini je to izazvali velike nerede - kave Vučić.

Foto: Printskrin RTS

5G MREŽA

Kada je u pitnau razvoj 5G mreže obavezali smo se da ćemo da radimo na tom planu.

- Kako bismo kao i Poljska u narednom periodu mogli da računamo na dobijanje bezviznog režima dogovoreno je da uradimo posebnu prevenciju na aerodromima - ukazao je predsednik Vučić.

- Ovim psorazumom Amerikanci garantuju da će se sudske odluke Prištine spovoditi - rekao je Vučić i dodao da će to imati poseban značaj na srpkse svetinje na Kosmetu.

- Imao sam odličan bilaterlani razogov sa Donaldim Trampom. To je velika čast za našu zemlju, za mene lično. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

GARANCIJA ZA SRPSKE MANASTIRE

Dogovorena je, navodi predsednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

"Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane", napomenuo je predsdnik Vučić.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (52)

Nikola

04.09.2020. 19:21

@Marija - Diplomatija i prijateljstvo su dva pojma! Prvo, svakako da! Treba imati dobre diplomatske i političke odnose sa amerikom. Biti prijatelj? Nikad! Ako povuku priznanje KIM plate ratnu oštetu i odgovaraju pred međunarodnim sudom pravde za uranijum i kasetne možda razmislimo!

Mišo Peć

04.09.2020. 20:28

Američke garancije za Srpske manastire na Kosovu i Metohiji apsolutno nebih uzeo za ozbiljno iz razloga što smo mogli da vidimo kako su Amerikanci ispoštovali i sproveli Kumanovski sporazum i posebno rezoluciju 1244 UN.Ispoštovani su delovi rezolucije samo one koji su u interesu Prištine,mi se i dalje zavaravamo u Američku iskrenost i kao prema nama neku njohovu naklonost.

Ana

04.09.2020. 22:17

Ne mogu ni zamisliti koliko je tesko boriti se i izboriti za interese Srbije na jednoj tako velikoj sceni kao sto je Vasington. Sve pohvale za nasu delegaciju.

Nikola

05.09.2020. 08:35

Mislim da se pristinska delagacija na celu sa Htijem vraca pogunte glave, jos jednom nisu uspeli a cak su potpisali sporazum koga ce se morati pridrzavati od slova do slova.