TERORA I PROGONA SA PROSTORA KIM NIKADA NIJE BILO: Istoričar Srđan Graovac o Albancima od vremena Kraljevine SHS do danas (VIDEO)

V. N.

24. 08. 2020. u 22:51

ТЕРОРА И ПРОГОНА СА ПРОСТОРА КИМ НИКАДА НИЈЕ БИЛО: Историчар Срђан Граовац о Албанцима од времена Краљевине СХС до данас (ВИДЕО)

Foto: KCNS

PREDAVANJE Srđana Graovca na temu „Albansko pitanje u Južnoslovenskoj kraljevini" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Istoričar Graovac predavanje je započeo kratkim uvodom o Prizrenskoj ligi i pričom o tome šta se dešavalo sa albanskim narodom nakon njenog ugušenja.

- Albansko nacionalno pitanje, iako nije bilo primarno u Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji, ipak je bilo izuzetno značajno, a ono što ga je karakterisalo to su bili žestoki oružani sukobi koji su vođeni između vojno bezbedonosnih snaga Kraljevine SHS i pristalica albanskog pokreta - rekao je Graovac.

Predavač je potom govorio o uticaju Austrougarske na albanski narod, kao i o njenim ciljevima koje je želela da ostvari nastankom Velike Albanije.

U nastavku predavanja, Graovac je govorio o promovisanju ujedinjenja balkanskih naroda u borbi protiv Otomanskog carstva i kako su na to reagovale albanske vođe. Takođe, objasnio je kakvi su bili pregovori Nikole Pašića sa Esad-pašom Toptanijem o uniji srpske i albanske države, kakav je bio njihov ishod, da bi potom govorio o uticaju Italije na Albance, kao i o stvaranju i ciljevima Kosovskog komiteta.

Graovac je zatim pojasnio ko je bio kačak Azem Bejta i zašto je ova ličnost bila značajna. Predavanje je završeno opovrgavanjem tvrdnji da je ovo bio period terora nad Albancima i da je nad njima izvršen progon sa prostora Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)