NOVA FUNKCIJA U MAKEDONSKOJ VLADI: Albancima mesto vicepremijera

I. STANOJEVIĆ

20. 08. 2020. u 23:46

MANDATAR za premijera Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, uvodi funkciju prvog vicepremijera.

НОВА ФУНКЦИЈА У МАКЕДОНСКОЈ ВЛАДИ: Албанцима место вицепремијера

Foto: EPA

On će biti imenovan na predlog albanskog manjinskog partnera, stranke Demokratske unije za integracije (DUI). Ova partija, već je iznela rešenje u liku svog generalnog sekretara Artana Grubija, koji će biti i ministar za politički sistem.

Prihvaćen je i predlog lidera DUI, Alija Ahmetija, iznet još u predizbornoj kampanji, da Albanac bude premijer, ali samo tokom poslednjih sto dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade. Uz prvog vicepremijera, DUI dobija resore finansija, ekonomije i političkog sistema.

Zaev je, saopštavajući novinu u kadrovskoj strukturi vlade, negirao da je to uvod u federalizaciju države i radikalnu promenu političkog sistema. Odbacio je i tvrdnje da će prilikom potpisivanja odluka biti potrebni "vezani" potpisi premijera i prvog vicepremijera.

- Nema nikakvih promena zakona. Prvi vicepremijer će menjati premijera u vođenju sednica, prijemu delegacija i slično - objasnio je mandatar. - Zna se da premijer potpisuje i da nema nikakvih vezanih potpisa. Buduća vlada Severne Makedonije imaće četiri vicepremijera.

- Pored prvog vicepremijera kog predlaže DUI, drugi po veličini partner u vladi, tri su na predlog SDSM - istakao je lider SDSM.

RASPODELA MINISTARSTAVA

OD 19 ministarstava, koalicija "Možemo" ima 11 ministara, dva pripadaju partnerima u toj koaliciji, dok će manji partner albanska DUI imati šest resora u vladi Severne Makedonije. Zaev je izrazio uverenje da će njegova vlada potrajati ceo četvorogodišnji mandat.

Zaev je ranije izjavio da je sa Ahmetijem postigao dogovor o koaliciji. Prethodno je DUI saopštio imena svojih ministara. Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok, istovremeno, zadržava predsedničku poziciju u Sobranju koju će ponovo preuzeti Talat Džaferi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)