Rusi rasprodaju kvadrate u Crnoj Gori

S. GREGOVIĆ

02. 08. 2016. u 12:16

Руси распродају квадрате у Црној Гори

U Budvi se intenzivno gradi, a kupaca sve manje

Na crnogorskom primorju, pogotovo na budvanskoj rivijeri, promet nekretnina veoma slab. Neki prodaju stanove upola cene. Velika ponuda, a slaba kupovna moć uslovili pad tražnje

SUDEĆI po broju građevinskih dozvola, koje su izdate investitorima od početka godine (više od pedesetak), na jesen će početi novi stambeni bum u Budvi i njenoj rivijeri. Nastaviće se intenzivna gradnja novih kvadrata namenjenih ćudljivom tržištu, koje u poslednje vreme gubi dah.

Za stanove u novim, modernim zgradama, kojih je najviše na budvanskoj rivijeri, interesovanje je vrlo slabo. Novoizgrađene stambene višespratnice, velikih površina, sa velikim brojem stanova, budući da je slobodnih placeva sve manje, mahom zvrje prazne i to već poduže vreme. Čekaju kupce, kojih je i ovoga leta malo.

Velika ponuda, a slaba kupovna moć uslovili su i nagli pad cena, ali ne mnogo. U Budvi kvadrat ide do 1.900 evra za stanove malo podalje od plaža. Kada se istrese keš, može još i malo niže.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200.000 do 350.000 evra.

Doskora najveće interesovanje dolazilo je od Rusa, ali je poprilično splaslo. Sada, naime, vile i stanove ruski državljani, koji su ih kupili u vreme buma investitora 2007-2008. godine, prodaju po duplo nižim cenama.

U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je i još jedan razlog: nerealne cene, koje su važile pre dve-tri godine, odbile su i one koji bi hteli da trguju stanovima i vilama.

GAZDA SEDAM LUKS STANOVA Rus koji je došao u vreme najveće najazde njegovih sunarodnika u Crnu Goru, gde su isključivo kupovali nekretnine ne pitajući za cenu, postao je vlasnik sedam stanova u Budvi, i to u naselju Babin do blizu centra grada. Tada ih je platio debelo - 3.500 evra po kvadratu. Doduše stanovi su bili luksuzni, sa garažom. Sada pak sve rasprodaje po upola nižoj ceni! Od opštine mu je stigla "čestitka" da plati porez, blizu 25.000 evra. I to je, izgleda, prevagnulo u odluci da ih ponudi na prodaju. Ali niko mu se još od kupaca nije javio.

U vreme najezde, mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 evra. Prodaja je išla veoma dobro, pa su, videvši mogućnost za velikom zaradom, mnogi intenzivno i prekomerno gradili. Taj stambeni bum u Budvi i njenoj okolini je, međutim, trajao kratko. Slično se dešavalo i južno i severnije od njene obale. Naglo povlačenje Rusa sa stambenog tržišta tumači se i političkim razlozima, pre svega uvođenjem sankcija Rusiji i ulaskom Crne Gore u NATO.

U Budvi ističu da je neizvesno kada će situacija biti bolja. No, pojedini vlasnici i dalje tvrdoglavo drže cene kvadrata, koje nema ko da plati. Veruju da će bolje vreme, ipak, doći. Na drugoj strani, poznavaoci ekonomskih prilika upozoravaju da će kriza biti još dublja, jer se zna da pojedinci, koji imaju para, ne žele da ih dalje ulažu u nekretnine, zbog najavljenih povećanja poreza.

BLOKADA RAČUNA?

Firma "Adrijatik grupa", iza koje stoji ruski biznismen Aleksandar Bazhenov, dobila je sudski spor sa Opštinom Budva. Obećana im je gradnja kuće u naselju Maine, ali dozvolu nikad nisu dobili, a uložili su velike pare.

Kotorski sud je nedavno presudio da budvanska opština ovoj firmi plati 130.293 evra. S obzirom na besparicu u budžetu, veruje se da će opštinski račun opet biti blokiran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

zaliv.co

02.08.2016. 12:27

Duplo jeftinije u Grckoj, kome to treba tamo uopste, mala kriminalizovana drzava...sta da radim tamo da se "kacim" sa svakom budalom ?

MiCKO

02.08.2016. 13:57

@zaliv.co - Cudna je to tvorevina,ta Crna gora..Cudan je to narod koji tamo zivi..Vecina ih je neobrazovanih i primitivnih,a tamo gde vlada primitivizam,tamo je tesko ziveti..Po nekad pomislim da oni zive u 17-18 veku..Te prenaduvane cene nekretnina su neobjasnjiva pojava..Budva koju oni smatraju prestonicom njihovog turizma je zapravo obicna palanka sa nekoliko visokih gradjevina koje strce bez ikakvog smisla za uredjenos i lepotu..Budva,kao i cela Crna gora-palanka sa palanackim mentalitetom..

DoWla

02.08.2016. 14:25

@zaliv.co - Pri kupovini nekretnine u Grčkoj ti nakače 10 raznoraznih taksi,advokata,porez na prenos pa izadje višestruko skuplje iako je sama nekretnina jeftina.

mila gora

02.08.2016. 14:44

@zaliv.co - Bas tako. Grci svi ljubazni, a kod ovih sto ne znaju ni ko su, ni sta su, samo; "a dje, a ovooo, a onoooo, anoo, eneee", muka mi je samo kad ih cujem ovde u Beogradu, a kamoli da idem jos tamo da slusam te primitivce.

Marko - Budva

02.08.2016. 15:30

@zaliv.co - Ti si otisao u Grcku kao jesam li i ja hahahahahaah, najaci su mi ovi zgubidani koji ne mogu nedje dalje od svoje kade a ovamo pljuvacina po primorju. Ajde bjezi!

BEKRI MUJO

02.08.2016. 15:40

@zaliv.co - Idi begaj, ja procitao "mala klimatizovana drzava" pa mi cudno, sta si hteo reci, tek kad sam se bolje zagledao shvatih da pisese ozbiljno.

zaliv.co

02.08.2016. 23:08

@zaliv.co - @Marko - Budva, ti da si otisao dalje od te rupe zvana CG mozda bi i znao nesto pa bi bar cutao ovde. A sta ces jado u BG ako ti je muka? @DoWla,...u Grckoj je nekretnina 30-60% jeftinija nego u CG sve zavisi gde i sta, nameti jesu nesto veci ali ne tako kako ti kazes vec su cene poreza i ostalog na nivou cene u Beogradu ili nesto skuplje opet zavisi gde u BG...ali preko svega zar ti zaista mozes da poredis CG more i more u Grckoj?

Milica

03.08.2016. 07:57

@zaliv.co - Istina je ne može se porediti more u Grčkoj i CG, U CG je puno lepše.

Дарак

03.08.2016. 16:28

@zaliv.co - Милице, најбоље волим кад се рецимо по површини воде код Делфина у Бјелу око 9.30 појаве мјехурићи пa почнем с нестрпљењем чекати, кад ће говна краул запливати. Још ми је драже кад нема ни П од плаже, а и туш који је био ту пре 20 и кусур година на плажи не постоји. Толико се напредовало у изградљи и бетонирању приморја-приобаља да се заборавило да је плажа некад била пешчана, ХН, Игало, Будва...

Jovana

03.08.2016. 07:56

@Marko M. - Svi pametni i dobronamjerni. Crnogorsko primorije je prebukirano, trenutno ima preko 350 000 turista. Toliko o tobože propaloj sezoni.

Zoki

02.08.2016. 17:18

Herceg Novi, Kotor, Budva.......puno nasih ljudi iz Srbije letuje ovde. Ja sam trenutno u Budvi, jedva mesta da se moze naci za spavanje. Budva je puna turista iz Srbije i BiH.

Primus

02.08.2016. 19:03

Crnogorci nisu primitivci..ni više ni manje od drugih ex yu naroda koji žive na krajnjoj periferiji sveta. Koliko volim Srbiju, toliko volim i Crnu Goru i tako će i ostati što se tiče mene.

flamantes

03.08.2016. 08:15

Zapravo koliko se može viođeti opala je potražnja za nekretninama od Rusa, ali ne i interesovanje i posjeta. I ove godine će biti oko milion rusa i pola miliona Srba na ljetovanju u Crnoj Gori, što mi je drago. Dođite provedite se i odmorite i naravno potrošite koji euro. Daleko od toga da Crna Gora prestaje biti zanimljiva turistima iz Rusije i regiona, naprotiv, ove godine ih je za 5% više nego prošle, koja je bila uspješnija nego ijedna

buda

03.08.2016. 14:09

Pa nije to bas tako.Nikad vise Rusa nije bilo nego sada...Prodaje stan da bi gradio kucu u nekoj drugoj opstini jer budvanske azdaje deeru.

Дарак

03.08.2016. 16:19

Што се мене лично тиче да ми уплате "све укључено" не бих отишао, Ја сам са том дестинацијом завршио, а и док сам летовао у ЦГ, Будва ни под тачком разно.