Kurdi zasuli “paljbom” američke vojnike (VIDEO)

D. D. S.

21. 10. 2019. u 22:20

Курди засули “паљбом” америчке војнике (ВИДЕО)

Krompiri za srećan put AP Photo

Burni "ispraćaj" američkih trupa od doskorašnjih saveznika u borbi protiv džihadista Islamske države

STANOVNICI većinski kurdskog grada Kamišlija zasuli su američke vojnike krompirima, dok su prolazili kroz ovaj sirijski grad prilikom povlačenja iz Sirije, uzvikujući na engleskom: "Ne Amerika" i "Amerika je lažov".

Pročitajte još: Kurdi se povukli pred turskom vojskom, ponovo zauzet Ras al-Ajin

Usred burnog "ispraćaja", međutim, ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je da će američki vojnici ostati na istoku Sirije kako bi štitili naftna polja pod kontrolom Kurda najmanje još nekoliko nedelja.

Pošto je Esper izjavio u subotu da će oko 1.000 vojnika biti prebačeno na zapad Iraka kako bi nastavili borbu protiv Islamske države i "pomogli u odbrani", američke trupe u ponedeljak su ušle iz Sirije u Irak. Predsednik SAD Donald Tramp iznenada je pre dve nedelje odlučio da povuče vojnike sa severoistoka Sirije i ostavi na cedilu savezničke kurdske borce u borbi protiv ID, tako da su se oni ubrzo našli na udaru turske ofanzive.

Pošto su ostali bez američkih saveznika, Kurdi su pristali na primirje s Turskom, prema kom moraju da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije, koja ima podršku Ankare. Tramp i dalje insistira na tome da će svi američki vojnici biti vraćeni kući iz "beskrajnih ratova na Bliskom istoku":

- Američki vojnici ne učestvuju u borbama niti se nalaze u zonama primirja. Obezbedili smo naftu. Vraćamo vojnike kući - napisao je Tramp na "Tviteru".

Turska je najavila nastavak ofanzive ako kurdski borci ne napuste pograničnu zonu do večeras, kada će se primirje okončati.

MASOVNI BEG

Međunarodne humanitarne organizacije navode da je oko 70.000 dece raseljeno od početka turske ofanzive na severoistoku Sirije. Ujedinjene nacije navode da je više od 176.000 ljudi bilo primorano da beži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BOGDAN

22.10.2019. 09:12

KACANIK 2020.GODINE SIPTARI NAPALI AMERICKI KANVOJ KOJI SE KRECE U PRAVAC SEVERNE MAKEDONIJE I NAPUSTA KOSOVO I METOHIJU MISIJA JE NE USPESNO ZAVRSILA.

Гојко

22.10.2019. 11:57

Reporter ruske vojne TV Звезда,posetio aerodrom u Tabaki koji su nedavno Kurdi ustupili vojci Sirije.Tom prilikom su sletela 3 ruska naoružana helikoptera Mi-8.Vidi se poprečno uništena ,iskopana pista za avione,pa je potrebno da se ista obnovi.