Turska vojska danas je uspostavila kontrolu nad sirijskim pograničnim gradom Ras al-Ajin, prenose mediji.

Pročitajte još: NjEGOVA KOŽA SE RASPADA: Potresna fotografija dečaka iz Sirije kojeg je spalilo hemijsko oružje

Turske trupe i opozicione jedinice koje se bore protiv vojske Sirije ušle su u Ras al Ajin, nakon što su se jedinice koalicije Sirijskih demokratskih snaga povukle iz grada.

Prethodno su Demokratske snage, formirane oko kurdskih oružanih grupa, počele da se povlače iz Ras al-Ajina, kao što je dogovoreno sa SAD, prenosi TAS S.

Ankara ne odustaje od uspostavljanja "sigurnosne zone" u severnim regionima Sirije, duž granice, gde bi se mogle vratiti izbeglice iz Turske.

Sjedinjene Države i Turska postigle su sporazum o obustavi borbene operacije 17. oktobra u periodu od 120 sati, kako bi kurdske jedinice Sirijskih demokratskih snaga imale vremena da napuste područje pogranične "sigurnosne zone".

AMERIČKE SNAGE SE POVUKLE I UNIŠTILE SVOJU BAZU

Američki vojnici koji su se povukli iz Sirije uništili su svoju bazu sa pistom za vojne transportne avione i helidromom u toj zemlji, izvestila je danas sirijske novinska agencija Sana.

Prema navodima Sane, baza koja se nalazi u blizini Tel Bajdara je potpuno uništena nakon povlačenja američkog kontigenta, preneo je TAS S.


Pored toga, američke trupe treba da se evakuišu iz baze Lajf ston u blizini brane na Eufratu u pokrajini Hasakah.

Pre nekoliko dana snage SAD uništile su i svoju bazu u blizini sirijskog grada Ajn al-Arab, koja se nalazi 150 kilometara od Alepa.


DžONSON I ERDOGAN RAZGOVARALI O SIRIJI

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan žele da se sastanu s liderima Njemačke i Francuske kako bi razgovarali o turskoj vojnoj operaciji na severu Sirije.

Džonsonov kabinet je saopštio da su se britanski premijer i Erdogan "složili da traže priliku da se sastanu s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, ali I pitanjima migracija i borbe protiv terorizma".

onson je opisao sporazum o prekidu vatre, kojem su posredovale SAD, kao “korak u pravom smeru”, prenosi AP.

Međutim, on je naglasio da i dalje ostaje velika zabrinutost zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije.

Prekid vatre je stupio na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa severoistoka Sirije i predviđeno je da traje, pet dana, do utorka.