Dva najveća rivala izraelskog premijera Benjamina Netanjahua objavila su rano jutros da su odlučili da udruže snage i sjedine svoje partije levog centra, što predstavlja pravu političku uzbunu pred prevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Pročitajte još:NETANjAHU POTVRDIO: Izrael je izveo artiljerijski udar na Siriju

Nova partija bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca i stranka Ima budućnosti (Ješ atid) Jaira Lapida su se dogovorile da se nadmeću zajedno, a pridružio im se još jedan bivši načelnik Generalštaba, Gabi Aškenazi, javljaju izraelski mediji.

To je dramatičan potez koji je stvorio prvu kredibilnu alternativu Netanjahuovoj vladavini koja traje jednu deceniju, navodi AP.

Pročitajte još:IZRAEL PRETI ZEMLjAMA REGIONA: Naše rakete putuju veoma daleko

Dogovor znači da bi Ganc bio premijer prve dve godine, a Lapid bi ga na toj funkciji posle zamenio ako oni formiraju novu vladu.

Treći na njihovoj listi je bivši ministar odbrane Moše Jalon koji je najpre osnovao svoju partiju kada su izbori najavljeni ali se posle pridružio Gancu.

Beni Ganc, foto Ap


Ganc i Lapid su rekli da su "motivisani nacionalnom odgovornošću" najavjujući da podnose zajedničku listu koja će "predstavljati novu izraelsku vladajuću partiju".

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja objavljivani nedavno pokazivali su da je Ganc glavni Netanjahuov rival, a prema nekim anketama Ganc i Lapid bi zajedničkim snagama pobedili Netanjahuov konzervativni Likud.

Najnovija anketa od 18. februara pokazuje da bi Gancova partija dobila 18 poslaničkih mandata, Lapidova 12, a Likud 30 od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Zajedničkim snagama Ganc i Lapid bi dobili 32 mandata, dok bi Likud ostavili s jednim manje. Ipak 36 procenta anketiranih bi više volelo da je premijer Netanjahu, a 31 posto se izjasnio za Ganca.

Jair Lapid, foto Ap


Odgovarajući na vest o udruživanju dve partije Likud je objavio saopštenje u kojem je naveo da je "izbor jasan, ili levičarska vlada predvođena Lapidom i Gancom, podržavana od bloka arapskih partija, ili desničarska vlada predvođena Netanjahuom".

Čak i ako dve upravo udružene partije osvoje više mandata od Likuda nije garantovano da će formirati narednu vladu ako s ostalim partijama ne uspeju da stvore većinu.

Netanjahu je međutim suočon s više optužbi za korucpiju i preti mu optužnica, pa je zato poslednjih dana nastojao da ojača svoju nacionalističku bazu i juče je postigao preliminarni koalicioni sporazum sa dve versko nacionalističke stranke.

Ganc ga je zbog toga optužio da "gubi dodir s cionizmom i dostojanstvom".