Među preživelima iz pucnjave u Sinagogi koja se dogodila u subotu u američkom gradu Pitsburgu, našao se i Jevrejin Juda Samet koji je pre ove tragedije preživeo i Holokaust.

Samet je imao sedam godina kad je nacistički vojnik uperio pušku u njegovu majku, samo zato što je progovorila bez dozvole tokom zatočeništva u koncentracionom logoru Bergen-Belsen u Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.

Ovaj osamdesetogodišnji Amerikanac jevrejskog porekla preživeo je deset meseci u nacističkom koncentracionom logoru, a onda je, pukom srećom, preživeo i masakr u svojoj sinagogi u Pitsburgu, piše Si-En-En.

"To naprosto nikad ne završava. Nikad nije potpuno sigurno za Jevreje. To je u DNK. Ne samo američkom DNK, nego svetskom", rekao je Samet u intervjuu za Si-En-EN, prenosi "Indeks".

Pročitajte još - Napadač u Pitsburgu se prvi put pojavio danas na sudu

Kako je naveo, on nikad ne kasni na molitve u svojoj sinagogi, ali je ove subote zakasnio četiri minuta i kada se automobilom dovezao pred sinagogu video je ispred nje policajca i napadača kako razmenjuju vatru.

Kaže da je mogao da čuje metke kako "zuje", ali da tada još nije znao da je napadač već ubio 11 ljudi u sinagogi.

Sameta su pre 73 godine zajedno s porodicom odveli nacisti iz rodne Mađarske vozom koji je nejpre krenuo ka logoru Aušvic u Poljskoj, ali je zatim preusmeren za Bergen-Belsen na severu Nemačke.

Pucnjava ispred sinagoge, Foto: Tanjug/AP

Procenjuje se da je u Bergen-Belsenu ubijeno 50.000 Jevreja, među kojima je bila i devojčica Ana Frank.

Međutim, s obzirom na to da je u Aušvicu ubijanje bilo daleko većih razmera, Samet kaže da je i tada imao "sreću u nesreći".

"U Aušvicu, kad bi stigao, za 50 minuta bio si mrtav. Izašao bi kroz odžak. Ali u Bergen-Belsenu ubijali su vas metodom izgladnjivanja. Ali moja majka nas je sve spasila. Razdelila bi hleb tvrd kao kamen, razmrvila bi ga na male komadiće i hranila nas šest puta na dan", ispričao je Samet.