LANSIRAĆE GA DO KRAJA GODINE: Finska kompanija planira da u svemir pošalje - drveni satelit

Tanjug

23. 06. 2021. u 23:52

IAKO satelit napravljen od drveta zvuči kao koncept iz vremena Leonarda da Vinčija, finska kompanija Arktik Astronautik zaista želi da lansira jedan takav do kraja ove godine.

ЛАНСИРАЋЕ ГА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Финска компанија планира да у свемир пошаље - дрвени сателит

Ilustracija / Foto Depositphotos

Radi se o mikrosatelitu WISA Woodsat napravljenom od šperploče, koji je tokom vikenda pomoću meteorološkog balona podignut 30 kilometara iznad Zemlje.

Nalazio se u stratosferi kako bi se testirala njegova konstrukcija od šperploče u uslovima sličnim onim koji vladaju u svemiru.

Satelit je je sadržavao selfi štap kako bi dokumentovao svoje putovanje, kao i paket senzora Evropske svemirske agencije (ESA).

Kocku od četiri inča napravila je kompanija UPM Plywood, a ona predstavlja vakuumsku komoru koja je presvučena tankim slojem aluminijum-oksida kako bi se sprečila degradacija zbog visoko reaktivnog kiseonika iznad Zemljine atmosfere.

Mali drveni sateliti se prave za jednostavnije radiokomunikacije, a mogu slati poruke i fotografije širom sveta pomoću prenosnih stanica na tlu.

Let drvenog satelita Woodsat je trajao gotovo tri sata, a nakon toga je balon očekivano pukao pa je satelit spušten na Zemlju. Uspešno je pronađen i to bez neočekivanih oštećenja, prenosi Klix.ba.

Satelit će se u orbitu lansirati pomoću rakete Elektron.

Drveni sateliti su jeftiniji i mnogo ekološki prihvatljiviji od aluminijumskih i čeličnih. Na svaku tonu čelika emituje se 1,9 tona ugljendioksida, odnosno 11,5 tona ugljendioksida u slučaju tog aluminijuma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUVAJTE SE PREVARA Astro savet za subotu 20. april: Odličan dan za Bikove i Jarčeve