Profit Samsunga izneverio očekivanja

Tanjug

31. 07. 2018. u 22:54

Профит Самсунга изневерио очекивања

AP Photo

Samsung Elektroniks objavio je danas da je dobit kompanije u drugom kvartalu porasla za 2,0 odsto u odnosu na isti period godinu ranije

SEUL - Samsung Elektroniks objavio je danas da je dobit kompanije u drugom kvartalu porasla za 2,0 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, pošto je robusna prodaja memorijskih čipova nadoknadila razočaravajuću prodaju pametnih telefona i displej panela.

Južnokorejski tehnološki gigant je naveo da je neto zarada od aprila do juna iznosila 10,98 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 10,80 hiljada milijardi vona iz drugog tromesečja 2017, prenosi agencija AP.

Ovaj rezultat je ispod očekivanja konsenzusa analitičara koje je anketirao provajder finansijskih podataka FaktSet, a koji su predviđali neto dobit od 11,14 hiljada milijardi vona.

PROČITAJTE JOŠ - BREND TESLA PODIŽE STANDARDE SIGURNOSTI: Čak tri godine garancije za pametne telefone

Prodaja je pala za 4,0 procenta na 58,48 hiljada milijardi vona (52,3 milijarde dolara), dok je operativna dobit porasla za 6,0 posto na 14,87 hiljada milijardi vona (13,3 milijarde dolara), što je na nivou zarade iz prethodnog meseca.

Tokom drugog tromesečja, sektor proizvodnje poluprovodnika je generisao 11,61 hiljada milijardi vona (10,39 milijardi dolara) operativnog profita, što je skoro 80 odsto ukupne ostvarene dobiti.

Iz Samsunga su naveli da je prodaja smartfona Galaxi S9 usporila, dok je biznis sa memorijskim čipovima, koji je lokomotiva u poslovanju kompanije, nastavio da ostvaruje robusne rezultate.

U sektoru proizvodnje telefona je tokom posmatranog tromesečnog perioda zabeleženo 2,67 hiljada milijardi vona operativne dobiti, što je niže u odnosu na prvi kvartal, jer je rast tržišta premijum pametnih telefona stagnirao dok su marketinški troškovi za promociju modela S9 porasli.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije