IZLOŽBA pod nazivom "Za mene nije postojao drugi izbor", u Kulturnom centru u Zrenjaninu, posvećena Raulu Valenbergu, uglednom švedskom diplomati i humanisti, koji je tokom Drugog svetskog rata, u Mađarskoj, spasao hiljade Jevreja od sigurne smrti pomažući im da ne budu sprovedeni u koncentracione logore, izazvala je veliku pažnju u gradu na Begeju.

Ova izložba je deo projekta beogradskog Centra za razvoj kulture dečjih prava i Ambasade Švedske u Beogradu, u partnerstvu sa "Raul Valenberg akademijom" iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta. Otvaranju je, osim učenika osnovnih škola iz Žitišta i Zrenjanina, prisustvovao Joakim Vern, zamenik šefa misije Ambasade Švedske, zadužen za kulturu i probleme mladih.

KO je bio Raul Valenberg? Švedski diplomata na službi u Mađarskoj kad je počeo Drugi svetski rat, bio je, u stvari, uspešni biznismen i humanista, koji je na predlog Amerike i Engleske, prihvatio poziv vlade Švedske da se bavi diplomatijom i pomaže ljudima koje su proganjali nacisti.

Raul je plaćajući silan novac vadio Jevreje već spakovane u specijalne vagone kojima su prevoženi u koncentracione logore, a pravio je lažne pasoše, na osnovu kojih su išli u Švedsku i na taj način spasao nekoliko desetina hiljada od Holokausta i masovnog istrebljenja u logoru Aušvic-Birkenau.

PROČITAJTE JOŠ - IZVEŠTAJ EKSPERATA: Hrvati poriču svoje zločine o Holokaustu

Prema zvaničnim podacima, samo u periodu od 15. maja do 8. jula 1944. godine iz Mađarske je put Aušvica otišlo oko 150 vozova sa 437.000 Jevreja, a za osam narednih nedelja više od polovine tih ljudi je masovno pogubljeno.

TAKO je Valenberg u istoriju ušao kao spasilac desetina hiljada mađarskih Jevreja kojima je, u opasna ratna vremena, izdavao švedske pasoše, omogućivši im na taj način da napuste zemlju i spasu se od sigurne smrti, koja bi ih čekala da su pali u ruke nacistima ili dospeli u zloglasni budimpeštanski geto.

Joakim Vern sa učenicima iz Žitišta i Zrenjanina Foto B. Grujić

Švedska zbog toga slavi svog humanistu, koji je u vrtlogu oslobodilačkih borbi protiv fašista, jednostavno nestao iz Budimpešte, pod sumnjom da su ga greškom ubili Rusi, a on je Mađarsku napuštao da bi spojio porodice kojima je prethodno pomogao da pobegnu iz mađarske prestonice.

- Lepo je biti deo ovako značajnog projekta, koji veliča ljudskost i ne priznaje nikakve granice kada čoveku treba pomoći i spasti ga u nevolji, odnosno sigurne smrti, kao što je to svojevremeno činio Raul Valemberg - naglasio je zamenik ambasadora Švedske u Beogradu Joakim Vern, oduševljen prijemom u Zrenjaninu, u kojem će izložba biti otvorena za javnost do polovine februara.

PROČITAJTE JOŠ - Ustaše su bile surovije od nacista: Profesor Gideo Grajf o dva najmonstruoznija logora


RADIONICE

Pored izložbe, projekat obuhvata radionice sa učenicima koje imaju za cilj da osnaže mlade da u sebi prepoznaju i osnaže prave vrednosti, humanost, kritičko mišljenje i hrabrost i da svojim primerom budu nosioci pozitivnih promena kojima se doprinosi humanijem društvu.

PROJEKAT U VIŠE GRADOVA

Aleksandra Stamenković, iz Centra za razvoj kulture dečijih prava, ističe da međunarodni projekat "Raul Valenberg - Budi nosilac promene" podrazumeva radionice sa učenicima osnovnih škola i ustanovama kulture u sedam gradova u Srbiji, Beogradu, Žitištu, Zrenjaninu, Bečeju, Kragujevcu, Smederevu i Šapcu.