Nada je bila glavna medicinska sestra ubijenog libijskog vođe: Gadafi mi je bio kao rod rođeni

Jelena MATIJEVIĆ

23. 10. 2019. u 22:02

Beograđanka Nada Sekulić o pomenu koji je objavila u "Novostima"

Нада је била главна медицинска сестра убијеног либијског вође: Гадафи ми је био као род рођени

Nada Sekulić sa odlikovanjem i zahvalnicom od Gadafija / Foto Z. Jovanović

SVAKA godišnjica smrti pukovnika Muamera el Gadafija za mene je vrlo tužan, uznemirujući dan, jer osećam kao da sam izgubila najbližeg člana porodice. Zato, u znak sećanja na njega, zbog lepih uspomena i poštovanja prema njemu i njegovoj porodici, tog datuma u novinama dam čitulju. To je način da mu svaki put iznova odam počast, jer nije bio samo moj već i prijatelj srpskog naroda.

Ovo je u utorak, za "Novosti", rekla Nada Sekulić, koja je sa suprugom Đurom u našem listu objavila čitulju povodom osme godišnjice smrti vođe Libijske Džamahirije. Sa velikim pijetetom i beskrajno tužna zbog načina kako se okončao život, kako kaže, plemenitog i mudrog čoveka, ispričala nam je u utorak neke detalje iz vremena kada je bila glavna medicinska sestra u bolnici "Ajda" u Tripoliju u kojoj su se lečili samo pukovnik, članovi njegove porodice i porodica četiri najbliža saradnika.

- Bila sam deo medicinskog tima koji je svakodnevno bio sa njim - priča Nada. - Gde on, tu i mi. Istina, lekari su se povremeno menjali, a samo glavni doktor iz Pakistana i ja smo bili s njim. Neprekidno dve godine. Imao je beskrajno poverenje u nas. Zanimljivo je da su mu i kuvari, pomoćno osoblje, kućna posluga, treneri koji su radili sa njegovom decom, vozači... uglavnom bili Srbi. Vremenom sam shvatila da je naš narod posebno voleo i divio mu se, jer je poznavao istoriju. Bio je obrazovan čovek, plemenit, iskren borac za bolji život svog naroda. Bojim se da se u Libiji nikada više neće roditi čovek kao on, da taj divni narod nikada više neće imati takvog vođu.

Naša sagovornica je, kako priča, posle smrti dva člana najuže porodice, odlučila da, u avgustu 1985. godine, preko Zavoda za tehničku saradnju sa prijateljskim nesvrstanim zemljama, ode na privremeni rad u Libiju. Zbog dugogodišnjeg iskustva u hirurškim salama, raspoređena je u bolnicu u Bengaziju.

- Posle nepuna dva meseca, jedne večeri početkom oktobra, kako i zašto ne znam, došao je blizak pukovnikov saradnik i rekao mi da je odlučeno da budem deo Gadafijevog medicinskog tima - govori Nada. - Nije mi bilo svejedno. Osetila sam strepnju, strah, paniku, jer sam znala kolika je to odgovornost. Pitala sam: "Zašto baš ja?", a čovek mi je rekao: "To više nemojte da pitate."

Nada sa Gadafijem i lekarskim timom

Iste noći, naša sagovornica je prebačena helikopterom u jedan vojni kamp gde su joj rekli da će upoznati pukovnika.

- Nisam verovala, sve dok se, sat i po posle ponoći, nije pojavio na vratima - seća se Nada. - Ušao je sa širokim osmehom i pružio mi ruku, što je bio znak posebne pažnje. Rekao je: "Ja sam Muamer Gadafi", a moja reakcija je bila: "Ja sam Nada Minić." Trema je odmah prošla jer sam imala utisak da sam sa nekim najrođenijim. Na naredno pitanje da li bih radila za njega odgovorila sam da bi mi bila čast.

Samo deset sati kasnije naša sagovornica je bila u bolnici u Tripoliju.

- Verovao mi je od prvog trenutka, toliko da sam vrlo brzo brinula i o zdravlju njegove supruge Safije, sinova i ćerke - priča Nada. - Nikada nisam ništa pogrešila. Nikada nisam imala ni najmanji problem ni sa pukovnikom ni sa njegovom porodicom. Nikada neću zaboraviti kako su se poneli prema meni i organizovali mi put u Jugoslaviju kada mi je iznenada umrla majka. Tako se pomaže samo rod rođeni. Po povratku u Libiju sačekao me da mi izjavi saučešće, dok je predsednik Sudana čekao da ga Gadafi primi. Prijatelj sam bila i sa njegovom porodicom, a rastanak smo svi teško doživeli. Plakali smo. Otišla sam godinu i po posle bombardovanja Libije 1986, jer su sankcije bile takve da više nije bilo uslova za život i rad. Na rastanku, od gospođe Safije dobila sam zlatan privezak koji nosim samo u posebnim prilikama, a od pukovnika sat sa njegovim likom koji mi je na ruci, evo, već tri i po decenije.

ZVAO ME JE "ĆERKA LIBIJE"

KADA je 1989. došao na Samit nesvrstanih u Beogradu, samo pola sata po sletanju na aerodrom, pozvao me je njegov prvi saradnik i rekao da sa suprugom što pre dođem - seća se Nada. - Za nepun sat bili smo kod njega. Iako je, taj beduin u srcu, na Dedinju tada imao šatore, primio nas je u Tolstojevoj 2, raširenih ruku, sa širokim osmehom prijateljstva. Tada je upoznao i mog supruga. Pitao ga je da li me dobro pazi i rekao mu: "Moraš je čuvati, Nada je ćerka Libije". To je bio naš poslednji susret.

ODLIKOVANjE

SVE vreme američkog bombardovanja Libije 1986. godine, Nada je bila uz libijskog vođu, iako su zbog teških uslova života i rada mnogobrojni službenici i lekari napuštali Libiju. Ona je ostala narednih godinu i po i zato je odlikovana libijskom Zlatnom medaljom zasluga za narod prvog stepena.

IZMIŠLjOTINE

SA mnogo ogorčenja Nada Sekulić govori o napisima koji su, objavljivani 2011. godine u vreme njegovog svrgavanja:

- Pripisivali su mu svašta, ali kao i svi oni koji su makar i sat sarađivali s njim, znam da su gnusne izmišljotine za dnevnopolitičku upotrebu. Pukovnik Muamer el Gadafi je bio veliki državnik i još veći čovek, koji je učinio mnogo da njegov narod živi bolje. Neka počiva u miru. Veliki selam el kaid.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Vlade

24.10.2019. 10:48

@Marko - Zahvalite Titu. Njegovo ime je bilo kljuc koji je otvarao sva vrata Srbima i uopšte Jugoslovenima. Nepravda je sto se njegov doprinos minimizira. To nam se vraca tako sto nismo sebe i svoje nesvrstane prijatelje sacuvali od imperijalizma protiv koga su se nesvrstani borili. Njihove ideje i ciljevi da se izgradi bolji svet sa pravednijom podelom resursa, sredstava za rad, odgovornosti i prava, doći ce opet na mesto ovih prolaznih potrošačkih i nemoralnih "vrednosti". No pasaran.

Mama

23.10.2019. 23:08

Dirnuta sam ovim clankom.Istina je da su najvise blaceni ljudi koji su najvise dali za svoj narod.Americka gamad je rasturila sve sto je godinama stvarano velikom mukom i pozrtvovanjem.Sada samo mozemo da zalimo za izgubljenim i priznamo da nismo dovoljno cenili sto smo imali cim smo dozvolili da nas amerikanci nadmudre.

Todor

23.10.2019. 23:37

Slava pukovniku! Njegova smrt je jedan od najmonstrouznijih zločina ikad počinjenih. Žalosno je što su neki od naših zvaničnika podržavali Hilari Klinton, koja se bestijalno odnosila prema smrti našeg osvedočenog prijatelja Muamera el Gadafija.

Srba pavlovic

24.10.2019. 00:59

Nado slazem se sa tobom.Gadafi je bio veliki vladar i prijateĺj srpskog narods ubili su ga fasisti molimte dali znas gde je sada njegova familija gde zive ako su zivi ostali...Gadafi neka je laka zemlja ipociva u miru slava mu veliki pukovnik Gadafa

JUGO

24.10.2019. 01:18

DA DA Ta TERRIRSTCKA USA sa Nato se izivljavali na Libijiski narod ubijajuci ih Terroristickim cinom od USA i Nato Nato terroristicke drazave trenirali napad na njihov narod TERRORIZAM KOJI SE NE PAMTI U Svetu OD TERRORISTCKE USA + NATO nad puno slabijeg protivnika kosto su radili sa Srbijom Irak Vietnam Afganistanom itd Ako su tako smeli sto se ne uhvate sa Rusima ili Kinom ...

Milka

24.10.2019. 07:24

Dvije lijepe godine provedene u bolnici uMisurati u Libiji. Godine koje se teško mogu zaboraviti.

Dragan

24.10.2019. 08:25

Zadnji put u Libiji sam bio 2017. god.. Pricam o obicnom puku, od deset libijaca osam zali za pukovnikom, to je fakat.

Hercegov Grad

24.10.2019. 10:35

Sa velikim postovanjem pridruzujem se secanju na coveka koji je pokazao i svom, ai srpskom narodu, koliko je blizak! Slava mu!

Čedoljub

24.10.2019. 11:14

Napišite svoje uspome u formi knjige. Istorija i politika onda nece moći da iskrive i sahrane njegov stvarni lik i delo.

Vatro Marx

24.10.2019. 14:39

Pukovnik Gadafi, Genija obozavali su pukovnoka svi osim Engleske i USA . Gadafija su usmrtili oni. Nazalost Libiju kao i ostale drzave Afrike, USA je sravnao sa zemljom . Sjecam se dobro, studenti iz Libije u ona dobra vremenan imali su stipendije u Svajcarsku, su studirali u gradu St. Gallen imali su 2,500.- dólara mjesecnu stipendiju. Dobre odnose sam imao sa njima divani ljudi.