Од туманских исцелитеља траже спас

Д. НОВКОВИЋ

21. 10. 2019. у 11:00

Од туманских исцелитеља траже спас

Верници у порти манастира Тумане Фото Архива манастира Тумане

Многи тврде да су оздравили или добили децу после молитви у браничевској светињи
МАНАСТИР Тумане, код Голупца, из године у годину походи све већи број верника, који овде траже излечење молећи се туманским исцелитељима - Светом Јакову и Светом Зосиму. Братство монаха очекује да ће тако бити и у понедељак, 21. октобра, када се слави велики манастирски празник.

- Тог дана обележићемо пет година од обретења моштију Светог Јакова Туманског. После свете литургије, у литији ће његове мошти бити пронете око цркве и кроз присутни верни народ, ради благослова - најављује отац Димитрије, игуман манастира.

Верници, који овде траже спас за себе или своје најближе, не долазе само из Србије, већ и из суседних земаља. Многи од њих остављају своја сведочења о излечењу, која отац Димитрије уредно бележи.

- Љиљана Јовић из Београда, болесна од карцинома лимфома, долазила је овде на молитву. На контроли је скенер показао да је све чисто, па је 15. октобра дошла и трећи пут, да заблагодари свецима Зосиму и Јакову - каже нам игуман.

Прочитајте још - Тумански монаси још једном одушевили Србију (ВИДЕО)

О излечењу од канцера сведочили су и Тома Терзић, из Старе Пазове, и Снежана Станковић, из Ниша, као и Саша Виоловић, из Крагујевца, који је карцином панкреаса добио у августу 2017. године. Смршао је 30 килограма, а доктори су му "давали" још три месеца живота.

- Он је почео да се помазује уљем из кандила светих Зосима и Јакова, упоредо са медицинском терапијом. Резултати су почели да се побољшавају све до коначног излечења - прича отац Димитрије.

Игуман Отац Димитрије

Забележено је и сведочење Романе Мартин, из Босанске Костајнице, слепе од рођења. Дошла је 8. августа ове године и прочитана јој је молитва код моштију Светог Зосима.

- Она се помазивала уљем и умивала водом са извора и светитељ је сатворио чудо. Почиње да разазнаје ликове, гледа у очи саговорнику и хода без штапа и пратиоца - каже игуман.

После посета манастиру, Тихомир и Бојана Мишћевић, из Београда, добили су дуго жељено дете, као и њихови суграђани Александар и Јована Стојановић, и Бојан и Стана Радосавчев из Новог Сада, док бебу чекају Бојан и Миљана Влаховић, из Крагујевца. Братство манастира Тумане прави и природне мелеме, за које верници тврде да успешно лече дијабетес, јачају имунитет и смирују проблеме настале услед псоријазе.

Прочитајте још - Чудотворна исцељења у манастиру Тумане (ФОТО)

ЈАКОВ И ЗОСИМ

ЈАКОВ Тумански - др Јаков Арсић, био је доктор филозофије на Сорбони и права у Монпељеу и некадашњи амбасадор Краљевине Југославије у Француској. Зосим Синаит у Србију је стигао са Синаја, у средњем веку. Живео је у каменој испосници, коју чине две пећине, од којих је једна преуређена у пећинску црквицу.

БРАТСТВО

МАНАСТИР Тумане, подигнут пре 630 година, уништен је током Првог и Другог српског устанка, а обновљен у време кнеза Милоша. Миниран је и срушен до темеља 1910. године и поново изграђен 1924. Раније је био женски, а од пре пет година о њему вредно брине братство монаха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Srbija

21.10.2019. 15:10

Sam dolazak i obilazak manastira Tuman je nesto predivno, ta priroda, cistoca,tisina i opustenost kao i ljubazni domacini prosto tera coveka da kad pozeli mir i spokojstvo opet dodje ovde i zaboravi na svakodnevni stres.