IZLOŽBA o Nikoli Tesli, koja prezentuje najvažnije segmente iz života genijalnog američkog izumitelja srpskog porekla, njegove ideje i doprinose savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, otvorena je danas u japanskom gradu Hofu.

Publika će izložbu "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" u Muzeju Solar u Hofui moći da vide do sredine marta, a tim povodom u Japan su iz Beograda stigle tri tone eksponata - svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija...

Prema rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Ivone Jevtić, koja će tim povodom boraviti u Hofui, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg japanskog ambasadora Tadaši Nagaija.

PROČITAJTE I: "Tesla" u rukama Francuza

Izložba u Japanu upriličena je manje od mesec dana nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju, u Kini, koju je videlo više od pola miliona ljudi.

Jevtićeva je najavila i da će već krajem februara izložba o Tesli biti otvorena u Nikoziji, na Kipru, a potom, u septembru, i u Atini. Prema njenim rečima, u toku su pregovori o gostovanju izložbe u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji nauke, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj austrijskoj imperiji. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku, u SAD, gde je živeo prethodnih šest decenija.