Тесла у рукама Француза

М. Н. С.

петак, 21. 12. 2018. у 19:57

Тесла у рукама Француза
Француски "Ванси" од петка и званично преузео управљање београдским аеродромом "Никола Тесла". Уплаћен 501 милион евра, од чега 417 милиона за буџет, а 84 добијају мали акционари

БЕОГРАДСКИМ аеродромом "Никола Тесла" од поноћи и званично управља француска корпорација "Ванси ерпортс", која је у петак уплатила једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра. Од ове уплате, у буџет ће ићи 417 милиона евра, а 84 милиона добијају мали акционари, односно грађани Србије.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у петак да је француски оператер прузео управљање београдском ваздушном луком на 25 година. Он је после седнице Владе Србије рекао да ће укупно улагање "Вансија" у Аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Уговор о концесији београдског аеродрома "Никола Тесла" на 25 година потписан је 22. марта са француском компанијом "Ванси ерпортс", у присуству премијерке Ане Брнабић. Овај уговор у Палати "Србија" потписали су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор "Ванси концесија" и председник "Ванси ерпортс" Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније "Ванси ерпортс Србија" и в. д. генералног директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

Прочитајте још - Аеродром Никола Тесла: Ускоро самостално чекирање путника и пртљага

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донета 5. јануара 2018. године. Уговор обухвата финансирање, управљање, одржавање, проширење и надоградњу постојећег аеродромског терминала и полетно-слетне стазе.

Француска компанија се обавезала и да неће бити отпуштања људи на Аеродрому. Вест о званичном преузимању управљачких команди над београдском ваздушном луком у петак је први пренео заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- То ће значити велике инвестиције у Аеродром, али и друге инвестиције, као што ће бити изградња пруге БГ воза, која ће повезивати Аеродром и центар, о чему се преговара са Владом Јапана - рекао је Весић у Скупштини Београда.


ПИСМО САРАДНИЦИМА

ГЕНЕРАЛНИ директор Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић упитио је у петак писмо својим сарадницима:

- У претходном периоду забележен је раст од више од милион путника. - Са Аеродрома у лето 2014. летело је 29 авио-компанија, док у 2018. имамо 39 компанија, уведено је 17 нових дестинација. Вредност акција Аеродрома је са 580 динара 2014. достигла 1.900 динара у овој години. Кумулативна нето добит у претходних пет година износи око 136,5 милиона евра. Након 30 година решени су имовинско-правни односи, а више од 700 наших колегиница и колега је први пут засновало радни однос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Rodney Marinkovic

21.12.2018. 22:46

Preuzimanje aerodroma NikolaTesla od strane ViNCI Airports, jeste vest nedelje. Vest koja se duze vremena ocekuje. Red je da se u najskorije vreme prezentuje plan, mapa i slike izgleda buducih objekata koje ce koncesionar VINCI Airports izgraditi, prosiriti i opremiti na ovoj Srpskoj avio luci. Strecan pocetak VINCI Airports. Rodney, Kraljevo.

miki71

21.12.2018. 23:20

Ljudi da li je normalno da se aerodrom koji donosi dobit i posluje kako treba iznajmljuje nekom... Tu nesto nije u redu...