UPRKOS pokušajima Prištine da minira održavanje redovne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, planirana rasprava biće održana u četvrtak u Njujorku i na njoj će se razmatrati najnoviji izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije o KiM.

Kako su "Novosti" pisale u nedelju, održavanje sednice koju je Južna Afrika, predsedavajuća svetskom vladom ovog meseca zakazala za 31. oktobar, bilo je pod znakom pitanja jer nije bilo izvesno hoće li tom događaju moći da prisustvuje predstavnica Prištine Vljora Čitaku. A, da je sednica odložena za naredni mesec, "pala" bi u terminu kada Savetom bezbednosti predsedava Velika Britanija koja priznaje Kosovo, za razliku od Južne Afrike.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da su se predstavnici Prištine nekoliko dana pre održavanja sednice žalili da njima ne odgovara termin i tražili odlaganje, kao i da je onda zvanično predstavnica Velike Britanije tražila od predsedavajućeg da se sednica odloži jer Priština ne može da dođe.

Pročitajte još - „Novosti“ otkrivaju: Albanci i Britanci bizarnim trikom žele da izbegnu raspravu o Kosovu i Metohiji u UN

- Na kraju su predstavnici Prištine ipak obavestili da će doći na sednicu. Ona će definitivno biti 31. oktobra i ja ću učestvovati na njoj. Članice SB upoznaću sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine - rekao je Dačić.

On je naveo i da će preneti stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis i nastavak dijaloga, ali da je očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznavanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo.

Vljora Čitaku


JOŠ BROJE GLASOVE

IZBORNI panel za žalbe Centralne izborne komisije u Prištini odbio je u ponedeljak zahtev Pokreta Samoopredeljenje da se prebroji oko 4.600 listića pristiglih iz dijaspore za izbore održane 6. oktobra. Reč je o listićima koji bi mogli da utiču na to hoće li koalicija Bedžeta Pacolija i Fatmira Ljimaja preći cenzus. Zbog svega ovoga, očekuje se da bi konačni rezultati izbora mogli da se saopšte tek za nedelju, dve.

(D. Z.)