BEOGRAD će uraditi sve što može da obezbedi snabdevanje građana na severu Kosova, nakon što su vlasti u Prištini presekle sve kanale dopremanja osnovnih životnih namirnica iz centralne Srbije, a sa ciljem da se Srbi sa Kosova proteraju tihom, ali agresivnom metodom.

Iz srpskog državnog vrha jasno su poručili da će Beograd nastaviti da insistira kod međunarodnih aktera da takse koje je nametnula Priština budu ukinute, a paralelno s tim štitiće naše sunarodnike kako ova humanitarna kriza koju su proizveli lideri kosovskih Albanaca ne bi eskalirala.

Pojačani pritisci Prištine, sprovedeni i poslednjim hapšenjima pograničnih policajaca, uslovili su da dopremanje osnovnih životnih namirnica na sever Kosmeta bude gotovo u potpunosti obustavljeno. Slika praznih rafova sve je češća u maloprodajnim objektima u gradovima na severu, a svakodnevno katance kače i vlasnici veleprodaja.

Lideri u Prištini i u sredu su nastavili da provociraju, tvrdeći da na severu KiM nema krize u snabdevanju namirnicama. Oglasio se i premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj, koji je rekao da je Priština preduzela konkretne akcije na sprečavanju "svih prekograničnih nezakonitih aktivnosti" na severu KiM kako bi sprečila krijumčare, koji sa namirnicama mogu da prenose i drogu i oružje. On je optužio Beograd da izmišlja humanitarnu krizu.


PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK O SITUACIJI NA KOSOVU: Pomoći ćemo našem narodu koliko god možemo, a od međunarodne zajednice ne očekujemo ništa!


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je u sredu jasnu poruku da "nećemo dozvoliti da naš narod umire gladan, iako bi to mnogi želeli, i to ne samo u Prištini i u jednom delu sveta, nego i u centralnoj Srbiji".

- Haradinaj izjavljuje da hoćemo sa hranom da ubacujemo oružje i drogu. Eto šta vam je podsvest. Pa, meni ni za 100 godina ne bi palo na pamet tako nešto. Gledaćemo da pomognemo narodu koliko je moguće. Od međunarodne zajednice ne očekujem ništa. Zapadu smo uvek mi više krivi jer nismo priznali nezavisnost i sve drugo je posledica te činjenice.

Prema izveštajima sa terena, zaliha namirnica na severu ima do kraja sedmice, a najveći je deficit mleka, voća i povrća.


PROČITAJTE JOŠ - Đurić: Priština tihom, ali agresivnom metodom proteruje Srbe, šokiran sam njihovim hvaljenjem o nestašici mleka


Da će Vlada uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi da artikli iz centralne Srbije budu dostupni svim ljudima na KiM, u sredu je poručila i premijerka Ana Brnabić:

- Nadam se, mada nisam veliki optimista, da će međunarodna zajednica početi da obraća više pažnje na ovaj problem.


Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da Beograd neće dozvoliti da Priština na silu zauzme sever KiM:

- Ni EU, ni ostali u međunarodnoj zajednici nisu primenili sve mehanizme da pritisnu Prištinu da ukine takse i ja ih pozivam da reaguju pre nego što situacija eskalira.


PODRŠKA PARIZA

PREDSEDNIK Vučić preneo je i francuskom ambasadoru Frederiku Mondoloniju, sa kojim je razgovarao o predstojećoj poseti predsednika Emanuela Makrona Srbiji, da su neprihvatljivi jednostrani potezi Prištine, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu. Ambasador Mondoloni pozdravio je pristup Srbije u aktuelnoj krizi u odnosima s Prištinom.