BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u sredu, povodom nestašice hrane na severu KiM, da je na delu scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihom, ali agresivnom metodom.

"Sedam meseci nakon uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, albanski mediji se čude otkud humanitarna katastrofa na severu KiM", ukazao je Đurić. On je rekao da će država naći način da zaštiti svoje građane na severu KiM, te da neće ostati ni gladni ni žedni.

"Nećemo prepustiti da na silu zauzmu sever KiM. Bićemo složni i jedinstveni. Ni EU, ni ostala međunarodna zajednica nisu primenili sve mehanizme da pritisnu Prištinu da ukine takse i ja ih pozivam da reaguju pre nego što situacija eskalira", podvukao je Đurić.

PROČITAJTE JOŠ - Patnja je danas među Srbima na Kosovu!

Prema njegovim rečima, posednjih nedelja je prištinska granična policija počela da napada privrednike koji su uvozili i dovozili robu iz centralne Srbije. "Ljudi su preko raznih alternativnih prelaza dostavljali hranu, Albanci su to blokirali, napadali ljude, čak je i pucano na kamion koji je prevozio osnovne namirnice. Sada prvi put imamo ozbiljne nestašice hrane", rekao je Đurić za TV Hepi.

Ističe da Albanci zaustavljaju kamione i otimaju robu pozivajući se na dokument koji je potpisan 23. februara 2012. godine, koji je, kako je rekao, potpisao Borko Stefanović, kojim je uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku i raspoređena granična policija. "Sada je ta granična policija poslata na osnovu dogovora koji je naša tadašnja vlast parafirala", ukazao je Đurić.

Naročito mu je, kaže, interesantno što svi prištinski mediji krive Srbe i Beograd za nestašicu hrane, a zapravo je na delu drugačiji scenario - scenario Prištine da se Srbi sa KiM proteraju tihim, ali agresivnom metodom, da im se život učini nesnošljivim.

Govoreći o razgovorima u Berlinu, koji je trebalo da prethode sastanku u Parizu, do koga ipak neće doći, Đurić je rekao da je to bio pripremni sastanak, da se vidi da li ima preduslova da se održi samit u Parizu. On je istakao da je za Beograd prvi i osnovni preduslov da se ukinu takse, jer bez toga nema dijaloga, ali da su predstavnici Prištine pokazali da nisu spremni ni na šta, i da su se ponašali bahato i arogantno.

Đurić je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić konstantno upozoravao na neodgovoran stav Priština, dok se Beograd ponašao odgovorno, uz poruku Srbima na KiM da nikome neće dozvoliti da ih napada.

ČIME SE PRIŠTINA HVALI!?

Šokiran sam time što se u Prištini hvale činjenicom da zbog njihove akcije nema mleka u bolnicama i Studentskom centru i na rafovima radnji na severu Kosova i Metohije- izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u saopštenju za javnost ocenjujući da optuživanje Beograda od strane vlasti u Prištini podseća na onu narodnu "drž'te lopova", a zapravo je sve vreme krivac onaj koji to uzvikuje“.On ističe da Prištinu posebnu treba da bude sramota zbog lažnih vesti o zagađenosti vode u jezeru Gazivode, koju verovatno plasiraju iz očaja, jer će od petka Srbi dobiti novi izvor vodosnabdevanja i veću sigurnost, da više, kako ističe, ne zavise od prekidača u Prištini.

-Šta još treba da se desi da bi takozvani civilizovani svet ustao i zaustavio takse i nasilne mere koje ih prate, a koje se sprovode sa isključivim ciljem proterivanja srpskog stanovništva-zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u današnjem saopštenju za javost.

(D.Z.)