CILj prisluškivanja novinara "Večernjih novosti" i još devet medija iz regiona jeste namera Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH da pripremi teren za eventualnu diskreditaciju ili ucene medija i novinara, čije pisanje ne ide u prilog bošnjačkim strukturama u Sarajevu - navode izvori "Novosti".

Iz više izvora u sredu nam je potvrđeno da postoji lista medija koji su na merama OBA, kao i da su "Novosti" na tom spisku, što je i objavio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Na listi medija koji se prisluškuju su i "Dnevni avaz", RTRS, "Dnevni list", poskok.info, dnevno.ba, "Nacional", "Večernji list", "Kurir" i "Informer".

Mogući razlog zašto su se "Novosti" našle na radaru Sarajevu jeste i pisanje o aferama u koje je umešana ova bezbednosna agencija. Obaveštajna agencija BiH u poslednje vreme nekoliko puta je bila u žiži javnosti zbog prisluškivanja. U nekoliko navrata curile su informacije o prisluškivanju rukovodstva RS, na čijem je čelu tada bio Dodik, kao i o praćenju njihovih kontakata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima Srbije.

O toj akciji, pod kodnim imenom "Ušće", a koju prema našim informacijama logistički podržavaju obaveštajci britanske tajne službe MI6, pisali smo u više navrata. Takva saznanja svojevremeno je potvrdio i Dodik, koji smatra da je glavna motivacija za takve poteze uverenje zapadnih službi da je RS deo mreže ruskog uticaja na Balkanu. On je tada tvrdio i da zapadne službe koriste sarajevsku OBA da ne bi neposredno "rovarile" po Srbiji. Delove dokumenta o akciji "Ušće" tada smo i objavili.


PROČITAJTE JOŠ - DODIK IZNEO ŠOKANTNE PODATKE: Sarajevska Obaveštajno-bezbednosna agencija prati i "Novosti"


Penzionisani oficir KOS Ljuban Karan kaže da OBA već dugo ne funkcioniše kao obaveštajna služba BiH, već kao bošnjačka agencija koja radi protiv srpskih interesa. U poslednje vreme, zbog sukoba oko izbora hrvatskog člana Predsedništva, navodi Karan, na njihovoj meti su i predstavnici Hrvata i njihovi mediji.

- OBA prati novinare medija za koje smatraju da rade protiv interesa centara moći u Sarajevu. Na taj način žele da prikupe informacije za diskriminaciju, ucenu, vrbovanje, pretnje, kako bi ograničili njihov rad ili ih naterali da rade u njihovom interesu.

Reagovao je i Upravni odbor Saveta za štampu i onlajn medije u BiH:

- Zahtevamo hitnu istragu i proveru ove informacije od Tužilaštva BiH, kao i javno izjašnjavanje OBA o navedenom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju. Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i nameri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još neproverena, preveliki je pritisak i uznemirenje, ne samo na prozvane medije, već i na celokupnu medijsku zajednicu.


PROČITAJTE JOŠ - DODIK PORUČIO: Prihvatite Republiku Srpsku sa svim njenim pravima ili neće biti BiH


Navode da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namerom manipulisanja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izveštavanja, gušenje slobode reči i zastrašivanje novinara:

- Te su metode nedopustive u demokratiji i zato se informacije o navodnoj zloupotrebi moći OBA u odnosu na medije moraju hitno proveriti i ispitati.

Bakir Izetbegović

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže za "Novosti", da OBA BiH već deceniju nadležni nisu kontrolisali i da su mnoge stvari uradili protivzakonito, ali da tako nastavljaju da rade jer nema nikavih sankcija.

On navodi da delovanje OBA uvek ima istu matricu:

- Snimaju i prisluškuju određene osobe, onda sakupljenu dokumentaciju dostavljaju svojim novinarima ili portalima koji dalje te ljude diskredituju.

Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost i bebednosne službe, kaže, da je OBA po načinu delovanja "politički Gestapo u BiH".


MILORAD VUČELIĆ, GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK "NOVOSTI": PRESTUP ZA MEĐUNARODNU ISTRAGU

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić kaže da ima verodostojna saznanja o prisluškivanju medija, kao i da to koincidira sa prethodnim saznanjima o prisluškivanju najviših srpskih političara.

On ne veruje da je cilj prisluškivanja pridobijanje ljudi, nego da se pronalaze ljudi koje treba kompromitovati, pratiti i nešto učiniti protiv njih, da ne pišu i ne misle onako kako misle:

- Problem je što se na ovaj način zloupotrebljavaju privatne informacije i slušaju i privatni razgovori. Sve to može da posluži u jednom trenutku za poznate obaveštajne trikove i kompromitaciju ličnosti. Prisluškivanje novinara i uopšte neovlašćeno prisluškivanje je ozbiljan civilizacijski prestup i u svim drugim okolnostima bi došlo i do međunarodne istrage.

Vučelić smatra da mediji u Srbiji mogu da traže zaštitu jedino putem obraćanja međunarodnim organizacijama, ali i da mogu da se obrate bezbednosnim službama u zemlji jer su one zadužene za bezbednost njihovog rada.

Prema njegovim rečima, novinari i urednici "Novosti" pišu ono što misle, što vidi svako ko čita naš list ili sajt.

UNS: SUDSKA VLAST DA SE OGLASI

UDRUŽENjE novinara Srbije traži da sudska vlast u BiH bez odlaganja saopšti javnosti da li je, ko i zašto izdao nalog Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine za prisluškivanje medija, među kojima su i dva srpska lista, "Večernje novosti" i "Informer".

UNS ističe da je prisluškivanje, posebno ovako velikog broja medija, težak oblik ugrožavanja njihove slobode i nezavisnosti, što je neprihvatljivo u civilizovanim i demokratskim zemljama.DUGAČKA LISTA AFERA OBA

* Otkriveno da u akciji "Ušće" prisluškuju zvaničnike Srbije i Republike Srpske
* Razotkriveno prisluškivanje zvaničnika Hrvatske
* Više od 5.000 telefonskih brojeva u BiH prisluškivali bez naloga sudova i tužilaštva
* Direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica odbija da dostavi svoju fakultetsku diplomu, za koju se sumnja da je nezakonito stečena
* Optužili Hrvatsku da naoružava islamiste u BiH, kako bi tu zemlju predstavili kao jezgro ekstremista