Vučić: Do kraja godine 1,3 milijarde evra razmena sa Turskom (VIDEO)

Tanjug

07. 05. 2018. u 11:19

Srbija kao relativno mala zemlja odlično razume šta je to što i Turska, i Rusija, i SAD i EU i Kina misle, objasnio je Vučić

Вучић: До краја године 1,3 милијарде евра размена са Турском (ВИДЕО)

AP Photo

U prva tri meseca ove godine trgovinska razmena Srbije i Turske povećana je 31,4 procenta, a do kraja godine razmena između dve zemlje dostiće cifru od 1,3 milijardi evra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ankari.


Vučiće je rekao i da se izgradnjom i rekonstrukcijom regionalnih puteva kod Tutina, Sjenice i Novog Pazara obezbeđuje "veliki zalog za buducnost čitave te oblasti".


Kaže da će se raditi na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Duga Poljana-Sjenica, Novi Pazar-Tutin u dužini od 22 kilometara kao i da će se raditi između Sjenice i Tutina takozvani brzi put.


"Trgovinska razmena od milijardu biće drastično i dramatično prevaziđena već u 2018. jer u prva tri meseca imamo rast naše trgovinske razmene od 31,4 posto tako da očekujemo da već ove godine dostignemo brojku od milijardu i 300 miliona evra", kaže Vučić.


Vučić se zahvalio Erdoganu što su turski investitori došli u manje sredine nakon posete turskog predsednika Srbiji i tamo otvorili preduzeća.


"Posle posete predsednika Erdogana došli su turski inevstitori u ta mala mesta. Danas u Srbiji imaju život i dobru i prostojnu budućnost", poručio je predsednik.


Kaže da će izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo biti od ogromnog značaja i za Srbe pravoslavce i za Bošnjake muslimane.


Izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će, kaže, dovesti do povećanja stočnog fonda u Srbiji.


"I u svim drugim oblastima imamo značajan napredak", naglasio je Vučić i naveo da bi po informacijama koje je čuo, uskoro mogla biti kompletirana izgradnja Kanapa, kao i Turskog toka koji je važan i za Srbiju, jer od nekoga mora da dobija gas.


"Nadam se da ćete uskoro završiti i izgradnju turskog toka, jer mi nemamo gas i do sada nismo imali rešenja ako dođe do prekida gasa iz Ukrajine", rekao je Vučić obraćajući se turskom predsedniku Erdoganu.


SRBIJA I TURSKA U BORBI PROTIV TERORIZMA


Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan istakli su danas čvrstu opredeljenost borbi protiv terorizma i najavili dalju saradnju u toj oblasti.


Predsednik Turske je odgovarajući na pitanja turskih novinara u vezi terorističke organizacije FETO (Fetulaha Gulana) rekao da ta organizacija poseduje škole u Srbiji, ali i podvukao da je Vučić zauzeo "jasan i pozitivan stav" na čemu mu se posebno zahvaljuje.


Nastavićemo da sarađujemo po tom pitanju "jer je to jedan virus koji se mora istrebiti" rekao je Erdogan.


Predsednik Srbije je istakao da je u sastavu delegacije Srbije koja je dva dana boravila u Turskoj bio i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, da je imao važne sastanke i razgovore i da će ih i nastaviti u skladu sa partnerskim i prijateljskim odnosima sa Turksom mi ćemo se ponašati i u budućnosti poštujući uvek legalno izabrane organe Turske, principe demokratske vladavine i u skladu sa tim principe međunarodnog javnog prava.

VUČIĆ: I HARADINAJ JE STRUČNjAK, ALI POBEDE NEMA IZ BAHATOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Ankari, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Srbija ne razume "ko je pobedio, a ko izgubio", te da se iz takve bahatosti i osionosti nikada nije rodio pobednički rezultat.


Vučić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, primetio da je Haradinaj i ranije "držao pridike o tome koliko koga ima"


"Očigledno je stručnjak za pravo, državu, ustavno-ravni poredak. Čestitam mu na tome. Za nas je važnije da je potpuno jasno da njima ne pada napamet bilo kakve kompromise da prave. Oni misle da je to što su Amerikanci i neki drugi bombardovali Srbiju - njihova velika pobeda i da iz toga treba da izvuku sve što im nije pripadalo. Ja sam uvek govorio da je važno, da se nadam i da se borim da do rešenja dođe, da je to neophodno za budućnost" podvukao je on.


Vučić je kazao da nije dobro ako neko misli da je rešenje u tome da on dobije sve, a da pri tom one sa kojima pregovara ponižava na svaki mogući način.


"Kada Haradinaj priča o Medveđi on zaboravlja da tamo ima manje od 10 odsto Albanaca. Ako na takav način računate ne znam šta bih više rekao", rekao je Vučić.


Primetio je, kaže, da Albancima mogu da kažu "dosta" oni koji to u suštini neće, a koji su učestvovali u stvaranju takozvane nezavisnosti Kosova, a oni koji to hoće, govore to svaki dan i zato su, dodaje, primorani da pregovaraju sa nama.


"Oni misle da je to nužno zlo, što moraju da trpe nekakve Srbe i nekakvu Srbiju. Iz takve bahatosti i osionosti nikada se nije rodio pobednički rezultat i molim ih da tako nastave", poručio je.


VUČIĆ: PRETNjE? Ništa novo, radim svoj posao...


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da poslednje pretnje koje su mu upućene preko jednog sajta nisu ništa novo, jer se sa tim suočava svaki dan.


Smešno mu je, navodi, jer da su takve pretnje upućene nekom drugom "skočila" bi sva udruženja i političke stranke.


"Sa tim se suočavam svaki dan, za jedne sam izdajnik, za druge sam zločinac. Samo mislim da sam normalan i da vodim normalnu, ozbiljnu i odgovornu politiku, ali to nije ništa novo", rekao je Vučić povodom teksta "Postoji li za Vučića drugo rešenje osim metka" koji je objavljen na portalu "KM Novine".


Dodaje da se radi o sajtu iz centralne Srbije, i IP adresi verovatno iz okoline Čačka.


"Ne vidim da je to nešto naročito novo, sad bi trebalo da plačem kao neki što plaču kad im neko kaže da su loše kašljali", rekao je Vučić novinarima upitan o pretnjama koje su mu upućene.


Vidi, kaže, da su se neki tobož zabrinuli što je nedavno bio bez obezbeđenja, pa im sad krivo što obezbeđenje nije bilo sa njim.


"Ja sam potpisao, ne može niko da me natera da vodim obezbeđenje ako to ja neću. Želeo sam da budem sa sinom i ćerkom i sa njima sam proveo dva dana i to je to, to je moja želja, preuzeo sam rizik na sebe i nemoj da kukaju tobož za mnom, pošto znam da mi ništa dobro nikada nisu želeli", kaže Vučić.


Poručuje im da oni rade svoj posao, a da je njegov posao da radi dobre stvari za Srbiju i za njene građane.


"I to ću nastaviti da činim", dodao je predsednik Srbije.


NARAVNO DA JE VAŽNO ŠTA TURSKA MISLI


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Turska najveća sila i najveća zemlja na Balkanu, što ne ostavlja dilemu po pitanju uticaja i težine stavova te zemlje.


"Da li je važno šta Turska misli? Naravno da je važno", rekao je Vučić, a te reči su propraćene aplauzom turskih ministara koji su prisustvoivali zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.


Srbija kao relativno mala zemlja odlično razume šta je to što i Turska, i Rusija, i SAD i EU i Kina misle, objasnio je Vučić, ali je podvukao da je Turska upravo u regionu:


"Turska je tu, tu je na Balkanu i to je za našu zemlju veoma važno", istakao je.


Pitajući se kako je moguće da neko ne vidi kakav uticaj Turska ima na druge zemlje, Vučić je podsetio da je kod nas sve prisutnija u ekonomskom smislu, te ukazao i na širi kontekst njenog uticaja kod nas i u regionu:


"Za nas je veoma važno da imamo dobre, partnerske odnose sa Turskom i da se sačuva mir i stabilnost", zaključio je predsednik Vučić.

VUČIĆ O "VRTOGLAVOM USPONU" SARADNjE S TURSKOM


Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti za podizanje ekonomske saradnje na najviši mogući nivo.


Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje dve zemlje.


Vučić je nakon sastanka u Ankari kazao da je posebno zahvalan što je turski predsednik, uprkos stranačkim obavezama, izdvojio dva dana da dočeka srpsku delegaciju i pokazao time da mu je Turska iznad stranačkih interesa, da je pravi državnik.


Ukazao je da je Turska "najveća sila" na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgoivor onima koji se pitaju koliki je uticaj Turske, i u pitanjima koja su od značaja za našu zemlju.


On je zahvalio Erdoganu na veličanstvenom dočeku "kojim je ukazao počast svim građanima Srbije"


"Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to umeju da cene i sledeći put kad budete dolazili, potrudićemo se da vas dočekamo na još višem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili", rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.


Kad je reč o, kako je rekao, unutrašnjim stvarima Turske", Vučić je ponovio da Srbija nije krila podršku turskom predsedniku i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vreme puča u toj zemlji.


"I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice UN, u tom slučaju Turske", napomenuo je predsednik Srbije.


Kako je rekao, danas je delegacija Srbije videla posledice tog napada i nije verovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.


Srpska delegacija je i položila venac za poginule a Vučić je poručio da će Srbija uvek umeti da štiti pravo nacija na sopstveno opredeljenje i izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.


Vučić je rekao da nas sve više stvari vezuje za Tursku u kojoj, naglašava, prepoznajemo iskrenog partnera i prijatelja.


"Nastavićemo ozbiljnu saradnju na svim poljima, ne samo u oblasti privrede, nego i u oblasti društva, sporta, kulture", kaže Vučić.


Navodi i da je među prisutnima u sali prepoznao legende i turske i srpske koškarke i zahvalio im što su došli.


"Hvala što vam je stalo do dobrih odnosa Srbije i Turske", rekao je Vučić navodeći da će Srbija biti dobar domaćin za četiri ekipe iz Turske u kojima ima i Srba, te da ih najviše u Fenerbahčeu - Kalenić, Gudurić i Željko Obradović.


Poželeo im je da se u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, navodeći da je u Srbiji najviše turskih turista čiji će broj, kako očekuje, biti uvećan u 2018.


"Želimo da vidimo još više turskih turista u Srbiji, znam da su srpski turisti dobrodošli u Tursku", naveo je Vučić i ponovo zahvalio predsedniku Erdoganu na veličanstvenom prijemu delegacije Srbije.


Poručio je da Srbija u Truskoj ima prijatelja, kao i Turska u Srbiji.


"Hvala predsedniku Erdoganu što ulaže u mir i stabilnost na Balkanu, čekamo vas u Srbiji, nadam se uskoro", kaže Vučić.


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je danas popodne poseban svečani doček predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsedničke palate u Ankari.

Turska konjica sa srpskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je predsednik Srbije došao ispred Predsedničke palate.

Erdogan je predsednika Srbije dočekao uz počasni bataljon grade, intoniranje himne dve zemlje i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su dva lidera zajednički obavili smotru.

Predsednik Vučić pozdravio ih je na turskom sa "Merhaba askeri".

Ovo je u neku ruku ponovni doček za srpskog predsednika.

Erdogan je juče, na samom početku dvodnevne poset šefa srpske države Turskoj, ukazao Vučiću posebnu čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu.

Naime, predsednik Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici vlade, pa je tim gestom Vučiću i Srbiji ukazao ogromnu čast.

U ANKARI POTPISANO VIŠE SPORAZUMA O SARADNjI SRBIJE I TURSKE

U prisustvu predsednika Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, danas je u Ankari potpisano više sporazuma.

Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalistočko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske.

Protokol se zaključuje kako bi se uspostavila saradnja između Kriminalističko policijske akademije Republike Srbije i Nacionalne policijske akademije Republike Turske u oblasti nauke i obrazovanja, zasnovana na dugoročnim uzajamnim interesima sa ciljem da se unaprede i prošire postojeće obrazovne, naučne, istraživačke i poslovne aktivnosti obe institucije.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumevanju za saradnju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa

Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa. Tokom prethodnog bilateralnog susreta predsednika Vučića i Erdgana potpisano je Pismo o namerama, kao i inicijalni dokument za jačanej saradnje Turske i Srbije u oblasti energetike.

U nastavku saradnje ministri energetike Berat Albajrak i Antić su razmatrali mogućnosti za unapređenje odnosa i definisali kao prioritet saradnju u oblasti snabdevanja gasom, korišćenje obnovljenih izbora energije i unapređenja energetske efikasnosti.

Tom prlikom su dogovorili potpisiavnje Memoranduma o razumevanju koji definiše niz konkretnih zajedničkih aktivnosti i način koordinacije dalje saradnje pre svega na realizaciji projekata gasnog povezivanja uzimajući u obzir činjenicu da Turska postaje klučno gasno čvorište za potrebe jugoistočne Evrope.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između Vlade i RS i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.


Ovim sporazumom uređuju se pitanja od značaja za saradnju u olasti veterinarstva, kao što su promet životinja i proizvoda životinjskog porekla, razmena sertifikata za potrebe uvoza i prevoza proizvoda životinjskog porekla, stvara se osnov za uspostavljanje poslovnih veza predstavnika poljoprivredno-prehrambene industrije dve, povećanje obima razmene poljoprivredno.prehrambenih proizvoda i stvaraju uslovi za povećanje našeg izvoza.

Takođe potpisan je i Memorandum o razumevanju u vlasti životne sredine. Cilj je ulaganje zajedničkog napora u cilju promovisanja i postizanja razvojnih ciljeva dogovorenih na međunarodnom nivou, smanjenje zagađenja i obezbeđivanje održivosti životne sredine uz uravnotežen pristup zaštiti i korišćenju ekosistema.

Strane će sarađivati kroz razmenu znanja, iskustava, najboljih praksi i tehnologija, a zasnovano na načelu ravnopravnosti, koristi i reciprociteta.

Takođe je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala Memorandum o saradnji i razjmevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Prvog dana posete ona je, u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o sardnji sa turskom građevinskom kompanijom „Tasjapi“ koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je Memorandum o razuevanju u vezi sa saradnjom u aktivnostima vezanim za istraživanje i razvoj informaciono-komunikacionim tehnologijama.

VUČIĆ ODAO POČAST ATATURKU PA SE SASTAO SA KAHRAMANOM

Drugog dana zvanične posete Turskoj, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku.

Predsednik Vučić se u Mauzoleju prvog turskog predsednika, u Anitkabiru, upisao u Knjigu utisaka istakavši da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom."Odajući počast velikanu turske istorije Kemal-Paši Ataturku, izražavam snažno uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u korist obeju zemalja i naroda. Na mestu gde se sećamo prošlosti, ističem da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, jer su oni od značaja za našu budućnost.

Nadam se da moja poseta Ankari i nastavak odlične saradnje sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom znače korak vise u tom pravcu".

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK ZAPOČEO POSETU TURSKOJ: Nikad bolji politički odnosi, i ekonomske ćemo podići

Mauzolej Ataturku je izgrađen u periodu od od 1944. do 1953. godine po projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde.

Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno bio sahranjen u Etnografskom muzeju u Ankari. Izgradnjom ovog objekta uz veliku državnu ceremoniju prebačeno je telo prvog predsednika Republike Turske.

U Mauzoleju se nalazi i brojni predmeti koji podsećaju na lik i delo velikog turskog vođe, kao i njegov značaj po turski narod.

Potom se Vučić sastao sa predsednikom Narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom i istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i da se nada da će biti još bolji jer, kako je rekao, u svim sferama života postoji prostor za napredak.

Predsednik parlamenta Kahraman je visokog gosta iz Srbije dočekao ispred turskog parlamenta.

On je, u pozdravnom govoru, istakao važnost saradnje sa Srbijom i izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa.

Predsednik Vučić zahvalio je na gostoprimstvu i turskom narodu i poslanicima poželeo berićetnu budućnost.

„Što se tiče zasluga za naše zbližavanje one su sve na predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. On je najzaslužniji i njegova vizionarska politika strateške orijentacije stvaranja prijatelja i pravljenje mostova na Balkanu, a ne rušenja“, naglasio je Vučić.


„Naši odnosi jesu sve bolji i nadamo se i očekujemo da budu još bolji, a u svim sferama društvenog života mislimo da ima prostora za napredak. Mnogo toga sam naučio od vas kada ste bili u Beogardu i uveren sam da pored strpljenja i trpeljivosti koje moramo svi da okazujemo, moramo da budemo još brži i istrajniji u izgradnji naših odnosa, kao i bržem povezivanju u svim oblastima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je zahvalan naročito predsedniku Erdoganu i predsedniku parlamenta, što su i pored veoma važnih, možda i ključnih izvora za vas, nije odlagao posete, i posvetio se daljem produbljivanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

„Kada se ti izbori završe nadamo se da ćemo moći ponovo da vas ugostimo u Srbiji. Ali ćemo mi dragi Ismail kod nas nešto da unapredimo. Prošli put smo sa četom čekali predsednika Erdogana, a sada ćemo i mi da napravimo bataljon i konjicu da mozemo i mi tako svečano da dočekamo turskog predsednika. To će sve biti spremno za pet meseci“, najavio je Vučić.

Nakon sastanka Vučić je položio cveće u znak sećanja na stradale tokom neuspelog puča 2016. godine u pratnji predsednika turskog parlamenta Ismail Kahramana.


— Turkish Presidency (@trpresidency) May 7, 2018


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (65)

milica

07.05.2018. 12:02

Hoćemo da imamo dobre odnose sa Turskom prošlost ćemo ostaviti sa strane nećemo je zaboraviti ali hoćemo bolju budućnost i što bolju saradnju

Boban

07.05.2018. 12:10

Ataturk je jedan od najboljih drzavnika modernog doba,svoju zemlju je modernizovao bez obzira na konzervativna shvatanja,ali pritom postujuci tradiciju Turske.

Savic

07.05.2018. 19:32

@Nemanja Simović - Na čemu to? Turska i dalje podržava Kosovo i Albance a mi i dalje glumimo "bratstvo i jedinstvo".

Stari iseljenik

07.05.2018. 16:17

Lepo. Interseuje me šta će sada, zbog "lepote dočeka" AV da pokloni ili da za bagatelu proda Turcima? Telekom? Poljop.kobinat Beograd? Niški aerodrom -kada ga država "preotme"? Ii možda ceo Sandžak? Saznaćemo, na našu nesreću, ubrzo! On i njegovi satrapi su velemejsori u rasprodaji tajnim ugovorima srpskih dobara koje su stvarale generacija ljudi pre njega.

NUS

07.05.2018. 16:23

Kako nas poštuju i cene naši prijatelji iz Turske. Prosto jedva čekaju da nas ponovo nabijaju na kolac.

sirotinja raja

07.05.2018. 17:01

Ne preterujmo, poseta kao i svaka druga. Sinoc Bogdan Obradovic teniser nahvali AV da se moze porediti sa Teslom, Djokovicem, Andricem !? Boze koliko idolopoklonstva, poltronstva i nerealnosti!

Dejann

07.05.2018. 17:37

Sve cestitke za posetu, ipak 500 godina je malo za kolicinu nase zahvalnosti za priznato Kosovo..

upravo gledam

07.05.2018. 18:00

Uzivo govor AV u Turskoj, rece da nije doziveo ovakav docek, znaci bolje nego kod Merkel i Putina...I rece da su Turci vredni, rade do 11 uvece, znaci narode srpski ugledajte se, radite 20 sati dnevno a politicari neka misle za sve nas i odmaraju se , drz. sluzb. neka praznuju a ko ce decu da radja i gaji???????I PADE MI NA PAMET PITANJE, ZASTO SE SVADJAMO SA HRVATIMA, ONI SU NAM IPAK MANJE ZLA NANOSILI I PRVE SU NAM KOMSIJE KAD SVE MOZEMO DA OPROSTIMO.

Miki - Zg

07.05.2018. 21:10

@upravo gledam - Odmori malo prijatelju ,velika je konfuzija u tvom mentalnom sklopu ? ,već je 18 sati .LJudi na Zapadu rade 10-12 sati ,a što se tiče HR. pročitaj o stradanjima Srba u 1. 2 .svjetskom ratu i od 91-95 .i do sada od milosrdnih Hrvata ?

MASALA

07.05.2018. 18:50

ALA L(IJ)EPO DIVANE JARANI, a zlocini ostase po strani, 6 vekova mamo li nam bese, pa nam opet Kosovo uzese, a mi ovce bili i ostali, dok Redzepu samo raska fali, Bosnu dobi od Alje u amanet, a srbima stize turski namet.

PG-CG

07.05.2018. 19:06

Turci su nam braća koliko i Rusi, a kome to nije jasno u 21. vijeku, onda ima ozbiljan problem... Ovo nije moj stav, već izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića...

Goran Vukovic

07.05.2018. 20:55

Naši najveći dušmani. Istorijski su nas kao narod uništili. Daleko im njihov novac. Danas bi Srbija bila jedna od najvećih demokratija i najrazvijenijih država Evrope. Nikad mi neće dušmani biti braća.

неимени

07.05.2018. 21:09

Одлично. Увешћемо за 900 милиЈона, а узети кредита за 400 милиЈона. заузврат ће кердоган да подржава шиптаре и ровари по Рашкој. Боље не може никако.

VLADA

07.05.2018. 21:11

MI NJIMA PLAĆAMO ZA INVESTICIJE A ONI TE ISTE PARE ULAŽU U PUTEVE GDE ŽIVE TURCI U VEĆINI.E TO JE ONO, SVE ĆE TO NAROD POZLATITI.SAMO POLAKO.KO SE POSLEDNJI SMEJE NAJSLAĐE SE SMEJE.

Spiridon S.

08.05.2018. 08:42

@VLADA - @VLADA.Sa tolikom kolicinom pameti i uskogrudoscu koja te "krasi" ti I slicni tebi mogu samo da placu..Hvala Bogu da medu nama Srbima ima ipak vise onih koji vide dalje od nosa..

Миодраг. Бумбић. Патријаршија. мора. бити. у. Пећи. оче. Иринеј !!!

07.05.2018. 21:12

Турска. да. повуче. признање. Космета. да. врате. круну. цара. Лазара. и. тела. Оливере. Милоша. Обилића. Топлице. Милана

Xenia

08.05.2018. 01:45

Turska je najveća sila i najveća zemlja na Balkanu, što ne ostavlja dilemu po pitanju uticaja i težine stavova te zemlje.

Taki

08.05.2018. 04:39

Bitno je trgovinska razmena Srbije i Turske i da urodi plodom ali sve samo sa nasim predsednikom.

Najbolja

08.05.2018. 07:34

Veoma uspešna poseta naseg predsednika Turskoj. Svečani doček uz sve počasti je za svaku pohvalu i poštovanje. Nadamo se unapredjenju odnosa i naprednijoj saradnji Srbije i Turske.

Maki

08.05.2018. 07:36

Turska je ukazala veliku čast i poštovanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i našoj državi Srbiji. Očigledno zasluženo i sve pohvale domaćinu na ovako svečanom dočeku.

Mina

08.05.2018. 08:11

Turski predsednik je ukazao veliku cast predsedniku Srbije, time sto mu je priredio ovako svecan docek.

jana

08.05.2018. 08:12

Srbiji mnogo znaci sto ima tako dobru saradnju i prijateljske odnose sa Turskom, jer ipak su oni jedna od najvecih svetskih sila.

kaca

08.05.2018. 08:20

Svaki napredak je zasluga ovog coveka,Vucic zaista vredno radi da Srbiju digne iz pepela,a mislim da je vec uspeo u tome

@@@

08.05.2018. 08:54

Podrska Srbiji od strane Turske znaci podrska miru na Balkanu..Dobra ekonomska saradnja je od obostrane koristi..Naravno da niko ne zaboravlja istoriju..Medutim bitno je da ne "zivimo" u toj istoriji..Kriticari svega i svacega kao i uvek nenude nikakvu alternativu,osim "pucanja u svoju nogu"..Neka hvala..Vucic je obavio koristan i dobar posao posetom Turske..

Reciprocitet

08.05.2018. 09:38

Može Srbija sarađivati sa Turskom ali da se ona obaveže : da neće slati izbeglice u Srbiju, da će ulagati i u krajeve gde žive Srbi, da će vratiti sva blaga i svetinje koje su odnelai iz Srbije, da .. !

Spomenik za državnika

08.05.2018. 09:50

Podrška Predsedniku i da mu se podigne najveći spomenik , ako UJEDINI : Srbiju, Srpsku i sever Kosova, a plata bude kao kod suseda !

Mr Radomir Scepanovic

08.05.2018. 17:13

Aleksandre Vucicu, pitaj Erdogana da povuce priznanje drzave Kosovo? Ako to uradi mozes reci da je prijatelj Srbije!