Pao najjači klan na severu!

Z. USKOKOVIĆ

25. 11. 2016. u 10:16

U velikoj akciji policije u VOjvodini uhapšeno 11 osoba i rasvetljeno više različitih zločina. Iza rešetaka vođa ekipe Alen Kurina. Uhapšen je Šarčević, osumnjičen za ubistvo sestrića vladike Irineja

Пао најјачи клан на северу!

Vođa Alen Kurina (26) iz Subotice

U POSLEDNjIM akcijama srpske policije "razbijena" je jedna od najjačih kriminalnih ekipa u Vojvodini, koju predvodi Subotičanin Alen Kurina (26), a rasvetljena su i ubistva i teška ranjavanja koja su se poslednjih meseci dešavala u pokrajini.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u petak da je policija u više odvojenih akcija uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su počinile različita krivična dela - od ubistava, pokušaja ubistva, pa do prodaje narkotika i bekstva iz zatvora. On je dodao da su među uhapšenima i članovi najjače kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Vojvodine.

Prvi se iza rešetaka našao Alen Kurina i to zbog sumnje da je učestvovao u dilovanju narkotika, ali i da je skrivao Vojislava Šarčevića (22), ubicu Mirka Milićevića (42) zvanog Hajčar, sestrića vladike bačkog Irineja Bulovića.

Kurina i osumnjičeni Dragan Bakula (35) uhapšeni su prilikom pretresa automobila "rendž rover", koji je služio za transport i dalju prodaju narkotika. I u vozilu je pronađena određena količina droge. Ostali članovi kriminalne grupe osumnjičeni su da su pokušali da prokrijumčare dva i po kilograma skanka u Mađarsku. Reč je o Rudolfu Kovačiću (41), Ljubinki Matković (47), Silviji Kovač (32) i Nemanji Dubajiću (27). Ministar Stefanović je objasnio da je ilegalna laboratorija za proizvodnju skanka, sa oko 900 biljaka, pronađena u kući osumnjičenog Nemanje Dubajića.

Policija je u kući Alena Kurine pronašla još jednog pripadnika ove bande - Vojislava Šarčevića (22), koji se sumnjiči da je jula ove godine u Subotici ubio Mirka Milićevića, zvanog Hajčar. Za Šarčevićem je bila raspisana poternica novosadskog Višeg suda zbog izbegavanja odlaska na izdržavanje kazne zatvora. Osuđen je zbog pokušaja ubistva Roberta Maka (24) 2012. godine u Novom Sadu. Kurina je tako "zaradio" i krivičnu prijavu zbog pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Šarčević je Maka, inače sina tužioca, ubo nožem ispred zgrade. Motiv je bio navodno taj što je Mak vikao na njega i drugove da ne šaraju zgradu grafitima. Tada jedva punoletni Šarčević nasrnuo je na njega nožem i izbo ga.

Mak je, kako se sumnja, nabasao na grupu mladića i upozorio ih da mu na zidu kuće u Ulici Ruđera Boškovića ne crtaju grafite navijačke grupe Korida, koju čine navijači FK Novi Sad.

- Robert se vraćao s fakulteta i pokušao je da zapiše registraciju automobila kojim su se dovezla četvorica mladića - čulo se na suđenju. - Tada mu je jedan od njih prišao i rekao: "Šta hoćeš", a onda je iznenada izvadio nož i ubo ga u grudi. Srećom, sečivo je za nekoliko centimetara promašilo srce. Ubrzo je otkriveno da je reč o Šarčeviću.

Robert je proglašen za najboljeg studenta na Elektrotehničkom fakultetu, a pre nego što je izboden dobio je Svetosavsku nagradu.

Ministar Nebojša Stefanović je na konferenciji za štampu rekao da je policija u ovim akcijama zaplenila i oko 42 kilograma narkotika, pretežno skanka, otkrila laboratoriju za proizvodnju droge i veću količinu oružja i municije. Govoreći o zapleni oružja i municije, Stefanović je istakao da je policija u Pančevu uhapsila G. V. (65), zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo krađa oružja i dela borbenih sredstava.

- U akciji je zaplenjeno 11 pušaka, od čega su tri automatske kalibra 7,62 milimetra, dve poluautomatske puške kalibra 7,9 milimetra, dva karabina, četiri malokalibarske puške kalibra 22 milimetra, dve ručne bombe M - 75, dva optička nišana, prigušivač, devet okvira za municiju, oko 5.000 komada municije raznog kalibra i četiri detonatorske kapisle" - precizirao je ministar policije.

On je dodao da je značajna količina oružja zaplenjena i u Surčinu i Staroj Pazovi kod braće Jarka (37) i Željka Galo (31). Kod njih su pronađeni puškomitraljez, automatska puška, sačmarica, dve puške ručne izrade, pištolj, dve bombe M-52, 11 detonatora, tri kapisle i veća količina municije različitog kalibra.

U Beogradu su lisice stavljene Igoru Bociću (28), za kojima je bila raspisana potraga zbog bekstva iz zatvora jula ove godine. On je kao pripadnik kriminalne grupe bio na izdržavanju zatvorske kazne zbog više razbojništava počinjenih 2010. godine.

Ministar policije je poručio i da se nastavlja odlučna akcija protiv organizovanog kriminala.

- Kontinuitet koji imamo garantuje da ne postoji kriminal koji će ostati nedirnut i da se ljudi koji se bave kriminalom u Srbiji ne mogu osećati sigurno - istakao je Stefanović.

Ministar Nebojša Stefanović

PREŽIVEO KIŠU METAKA

IAKO je Subotičanima odavno poznat, šira javnost je za Alena Kurinu čula u oktobru prošle godine, kada je preživeo sačekušu u kojoj je ubijen Filip Vilotijević, zvani Kićun, iz Novog Sada. Nepoznati napadač ispalio je kišu metaka na beli BMV, vlasništvo Kurine, za čijim volanom je u tom trenutku bio Vilotijević. Kurina je pogođen čak devet puta - sa sedam metaka u ruku, jednim u butinu, a jednim u vrat. On je preživeo, ali Vilotijević nije.

Osam meseci kasnije u neposrednoj blizini svoje kuće ubijen je Mirko Milićević (42) zvani Hajčar. Narednog jutra privedeno je 11 ljudi, među kojima je bio i Kurina. Kako je među osumnjičenima bio i Stevan Vilotijević, u javnosti se moglo čuti da je ubistvo Milićevića bilo osveta za ubistvo njegovog brata Filipa Vilotijevića. (J. L.)


NEGIRAO ZLOČIN

U PETAK u Subotici je saslušan Vojislav Šarčević, koji je prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvom sestrića episkopa bačkog Irineja Bulovića. Kako saznajemo, on je čak dao i alibi za kritični dan.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Milenica

25.11.2016. 11:15

Pripadnici radne grupe borbe protiv kriminala i korupcije treba da nastave svoj posao da rade u skladu sa zakonom kao sto su radili do sada.

Good Will Hunting

25.11.2016. 11:21

Ima 26 god i najjači kriminalac u Vojvodini?! Kakva karijera!! Kladim se da je već bio poznat organima gonjenja od ranije!

Mirjana

25.11.2016. 11:23

Bezbednost i sigurnost građana na prvom je mestu i tako i treba da se policija obračuna sa tim šljamom!

VASKE

25.11.2016. 11:33

Kada budu osuđeni bar na po deset do petnaest godina zatvora onda možete da pričate o uspehu do tada sve ovo je u pokušaju.

Sanja

25.11.2016. 12:00

I ova akcija je pokazala da je nasa policija jako profesionalna i efikasna. .Sve pohvale ministru unutrasnjih poslova i policiji na efikasnoj i hitroj akciji.

posmatrač

25.11.2016. 12:12

Uopšte me ne čudi da su kriminalne bande toliko razvijene u Vojvodini, pa, setite se ko je vladao zadnjih 16 godina.

Boki

25.11.2016. 12:13

Nasa policija radi na nivou svih zadataka ciscenja od kriminalnih grupa sve pohvale za dobro obavljken posao.

Miro Đokić

25.11.2016. 12:14

Niko ne može biti jači od države , pa ni kriminalci. Svako onaj ko e se ogrešio o zakonske propise , mora biti pronađen i priveden licu pravde.

adam

25.11.2016. 12:19

Dobro obavljen posao,a sad pravosuđe...pa,pravosuđe da radi svoj posao i da te likove na duže vreme skloni sa ulice!

penzioner-1

25.11.2016. 12:32

Sve je to odlicno a sta je sa kriminalcima koji su opljackali Drzavu i ovaj Narod? Mnogi lopovi se sepure na raznim skupovima a vi nista. Sta je sa zakonom o poreklu imovine? Izgleda,bice na sveti nikad.

Sneška

25.11.2016. 12:53

Uspešnost policije se vidi svakoga dana i najavljeni obračun sa mafijom donosi dobre rezultate.

darko

25.11.2016. 16:04

Godine se menjaju danas više nije egzistencija biti kriminalac.Zato deco knjige u šake i učite.

Wizard of OZ

25.11.2016. 16:43

Iza ovakvog uspeha stoje meseci mukotrpnog operativnog rada cele policije, nije ovo samo ova akcija danas.

loki

25.11.2016. 16:50

Neka je dolijao i on. Drogu treba skloniti sa naših ulica, a decu treba angažovati na neke sportske aktivnosti. Svaka čast državi i policiji.