Rudari će raditi i za prvomajske praznike

NovostiOnline/Z.G.

28. 04. 2020. u 17:33

Рудари ће радити и за првомајске празнике

Foto Z.G.

Rudari svih devet rudnika sa JP PEU rade 24 sata, a „crno zlato“ kopaće i tokom prvomajskih praznika
RESAVICA – Rudari svih devet rudnika sa JP PEU rade 24 sata, a „crno zlato“ kopaće i tokom prvomajskih praznika. Kako je reč o strateškom preduzeću, ono je i od uvođenja vanrednog stanja radilo u tri smene uz primenu svih mera zaštite koje su naložili Krizni štab i Vlada Srbije.

Rudnici ,,Soko" i ,,Lubnica" rade sa smanjenim kapacitetom, a ostalih 7 rudnika radi normalno. Proizvodnja punim kapacitetom u rudnicima ,,Soko" i ,,Lubnica" očekuje se nakon prvomajskih praznika.


- Rudari nisu nemarni na radnom mestu, već odgovorno rade svoji posao. Od prvog dana vanrednog stanja počeli smo sa primenom svih mera. Zaštitnu opremu smo nabavili veoma brzo. Kako se se u rudniku „Soko“ u Sokobanji pojavili prvo slučajevi oboljevanja od virusa korona, rudnik je stavljen na minimum procesa rada. Potom su u rudniku ,,Lubnica" bila tri kovid pozitivna radnika, pa smo po nalogu premijerke Ane Brnabić pristupili testiranju svih zaposlenih i očekujemo kompletne rezultate – kaže v.d. direktora JP PEU ,,Resavica" Marko Vuković.


On dodaje da bi posle prvomajskih praznika proizvodnja trebalo da počne punim kapacitetom. Ugalj trenutno proizvodi od 1.800 do 1.900 rudara. Rudari se pridržavaju procedura prilikom dolaska, rada i odlaska sa posla. Svih 4.000 zaposlenih dužni su da nose maske na radnom mestu i dezinfekciono sredstvo, a svakome se meri temperatura.- Prvi radnici sa sipmtomima su izlovani i poslati u kovid ambulante u njihovim opštinama. U rudniku ,,Lubnica" bilo je radnika sa temperaturom, a ostali tesirani nisu imali nikakve simptome. Nema načina kako da se utvrdi način inficiranja koronom. U Despotovcu su pacijenti sa hemodijalize zaraženi koronom, deda i supruga naših radnika su pozitivni. Rad u toj radnoj jedinici obustavili smo na nekoliko dana. Svi su testirani, a pošto su bili negativni, proizvodnja je nastavljena – dodaje Vuković.


KREDIT


Prema Vukovićevim rečima, JP PEU „Resavica“ bilo je na pragu potpisivanja robnog kredita sa Vladom Češke u vrednosti 10 miliona evra za modernizovanje proizvodnje, ali cela situacija je to usporila. Reč je o prvom ulaganju Vlade Srbije od 1989. godine. Kriza predhodnih decenija je uslovila loš odnos države prema jamskim rudnicima, ali se sada sve promenilo.


- Krećemo u novi ciklus ulaganja i modernizovanja proizvodnje. Mašine menjaju manuelni rad rudara. Očekuje se pozitivnije poslovanje – ocenjuje Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

joco

29.04.2020. 09:14

Koliko mi je poznato država izdvaja ogromna sredstva za rudnike Resavice, a da pritom imaju debele plate, čak i oni koji ne silaze u jame.