BioSens pobednik na međunarodnom takmičenju

Tanjug

01. 11. 2018. u 19:07

БиоСенс победник на међународном такмичењу

Foto D.Dozet

Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika

Institut BioSens pobedio je na međunarodnom takmičenju u konkurenciji od 130 timova za rešenje koje donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika.

BioSens je pobedio u konkurenciji 130 timova i osvojio nagradu od 130 hiljada dolara iz fonda Melinde i Bila Gejtsa, za svoje rešenje koje optimizuje izbor semena, donosi profit i smanjuje rizik poljoprivrednika, rekao je za Tanjug Oskar Marko, istraživač Instituta i napominuo da to rešenje može da doprinese i rešavanju problema gladi u siromašnim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ: Premijerka u Pokrajini: Zaposlićemo još 6.000 ljudi u Vojvodini

Profesorka Vesna Crnojević Bengin, koja je koosnivač Biosensa i koordinatorka projekta Antares, podseća da se institut bavi digitalizacijom poljoprivrede, te da sa naučne strane razvija sve što je najnovije u IT sektoru, mikronanoelekronici, veštačkoj inteligenciji, robotici, ali da se turdi da to bude primenjivo u poljoprivredi.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Uskoro se kreće u izmene Ustava

"Rangirani smo kao prvi centar naučne izvrsnosti u Evropi i kroz investiciju od 14 miliona evra iz EU i 14 miliona evra od Vlade Srbije, rastemo i razvijamo se. Zaposlićemo nove mlade naučnike. Sad nas ima blizu devedeset", rekla je Tanjugu Crnojević Bengin.

Ona se osvrnula i na izgradnju zgrade Instituta sledeće godine koja rema njenim rečima, biti jedinstvena u Srbiji, jer će imati specijalnu mikronano elektronsku laboratoriju koja će biti otporna na vibracije.

Inače, centar digitalne poljoprivrede Srbije jedan je od prvih rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije i istraživača Instituta BioSens na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu, a rezultat centra je i digitalna platforma AgroSens, čiji su osnovni servisi besplatni za sve poljoprivrednike.

Platforma omogućava da mobilni telefon postane alat putem kojeg se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije