KARAĐORĐEVIĆI NAJAVLjUJU ŽALBE: Dvor će tražiti i u Strazburu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

petak, 30. 11. 2018. u 11:02

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НАЈАВЉУЈУ ЖАЛБЕ: Двор ће тражити и у Стразбуру

Upravni sud jeste poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića

Pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra: Agencija o ovom objektu ne sme ni da odlučuje, jer je on predmet posebnog zakona

KRALjEVSKA porodica Karađorđević žaliće se na najavljenu odluku Agencije za restituciju da im kompleks Belog dvora na Dedinju bude isplaćen zajedno sa ostalim nekretninama na čije obeštećenje imaju zakonsko pravo. Ovo je najavio Zoran Živanović, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra.

Kako kaže Živanović, Upravni sud jeste poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili obeštećen. Ali Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.

- U Zakonu o vraćanju imovine decidirano stoji da će se o Dvoru odlučivati posebnim zakonom. Karađorđevići su morali da podnesu zahtev za povraćaj sve imovine koja im je oduzeta, pa i za Beli i za Stari dvor. Agencija, međutim, o dvorovima nije smela da odlučuje pre donošenje posebnog zakona - kaže Živanović.

Pročitajte još - OBEŠTEĆENjE ZA KARAĐORĐEVIĆE: Dobiće 500.000 evra umesto Belog dvora

Ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može biti, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.

KNEŽEVE SKUPOCENOSTI MEĐU najvrednijim stvarima koje su tražili naslednici kneza Pavla nalaze se tri slike Nikole Pusena, u Belom dvoru, basnoslovno skup porcelanski servis "Sevr", kupljen na aukciji u Parizu, kao i "rols-rojs" iz 1929. godine, koji se nalazi u garaži Garde Belog dvora. Posebna priča je kneževa kolekcija zlatnika u čuvenom "sefu 555" (tzv. Titov sef), u NBS.

- Ukoliko Agencija za restituciju zaista donese odluku o obeštećenju pre donošenja zakona, opet ćemo se žaliti Ministarstvu finansija, pa Upravnom sudu. Ako i Upravni sud potvrdi odluku Agencije, obratićemo se Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu - najavljuje Živanović.

Kako su "Novosti" već objavile, država se sprema da dinastiju za Beli dvor obešteti zajedno sa drugom njihovom imovinom.

- Srbija je prošireno Karađorđevo imanje, a bilo bi prirodno da imanje vrate Karađorđu i Karađorđevim potomcima. Ni u jednoj drugoj zemlji ne bi se o tome uopšte diskutovalo - kaže za "Novosti" akademik Matija Bećković, član Krunskog saveta.

I Dragoljub Acović, takođe član Krunskog saveta, smatra da je ideja da članovi kraljevske porodice budu ukupno obeštećeni sa 500.000 evra - nepravična. On veruje da ima prostora za naturalnu restituciju.

- O kakvoj pravičnosti govorimo ako možete da mi otmete nešto pod izgovorom "to meni treba", a onda da kažete "za to ćeš dobiti onoliko para koliko je meni višak"?! Ne mislim da dvorski kompleks ne može da bude vraćen u naturi samo zato što je objekat kulture od posebnog nacionalnog značaja, jer postoje i drugi objekti od nacionalnog značaja, pa ipak su privatni - kaže Acović.

Pročitajte još - Beli dvor državi, a ne Karađorđevićima

Ukoliko ipak dođe do isplate za 10 kraljevih naslednika, postavlja se pitanje da li će jednako biti obeštećeni. Prema ostavinskom rešenju od 27. oktobra 1938. godine, imovina kralja Aleksandra Ujedinitelja podeljena je na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja. Imovina kraljice Marije, međutim, nije. Osim toga, u dvorskom kompleksu je i izuzetno vredna pokretna imovina ostala iza kneza Pavla, koja nije bila predmet ovog, već zasebnog zahteva za restituciju kneginje Jelisavete i kneza Aleksandra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

Kibo

30.11.2018. 11:17

Ne dajte deci komunizma da vam otmu Beli dvor. Njihov jedini zanat je kradja, prevara i prestup. Puna podška kraljevskoj porodici Jaradjordjević!

Francesco

30.11.2018. 15:26

@Kibo - Tako je, vratite dinastiji Jajarađorđević njihovu imovinu...

Gen52

30.11.2018. 11:19

Advokat Zoran Živković mnogo se pravi pametan i kao dobro plaćeni advokat zaludjuje klijente i javnost. Poruka g-dinu Mateji Bečkoviću, idi u Crnu Goru i rešavaj svoju državnost, jer taj isti Karaqdjordjević je doprineo da se dešavaju stvari u Crnoj Gori koje ne dolikuju jednom iskrenom narodu. A i Ackoviću poručujem, izadji na izbore, pa da vidimo gde si, a onda tutanj iz Srbije i ti i tvoji štičenici Karadjordjevići koji neznaju srpski.

Milan

30.11.2018. 11:22

neka trazi pravo od tate i mame.pobegli i opljackali Srbiju pa traze jos.njih samo pare interesuju,njih Srbija neinteresuje u suprotnom bi makar jezik naucili

Dobrica

30.11.2018. 11:23

Zar im nije dosta,paraziti karadjordjevici.Pokrali drzavnu kasu a dvor je gradjen od poreza srpskih seljaka.Dvor je narod srbije izgradio i treba da pripada narodu i drzavi!!!

Zoran Vasiljevic Salcburg

30.11.2018. 11:25

Posto Kraljevina Jugoslavija vise ne postoji, a Srbija nije monarhija i nema vise nikakvog plemstva, moze se govoriti samo o "porodici Karadjordjevic".

Goran

30.11.2018. 11:26

Vratiti Kralju imovinu, to se zove restitucija, a ne useljavati Tomu koji se pravi da je kralj.

Zatara

30.11.2018. 11:27

Дивна Енглеска створења од свега у Србији највише воле дворце, имања, виле, ролексе, злато, српске евре. Патриоте праве!

Simo panic

30.11.2018. 11:28

Tako i treba a ne da se šire tamo kojekakvi ljudi koji ni ucenu nisu vredni danas su tu a na sl. Izborima već ih nema doći će drugi itd a Dinastija je Dinastija oni ostaju tu

Francesco

30.11.2018. 11:33

Nazovi prestolonaslednik je čovek koji je svog rođenog oca kao taze pokojnika razvlačio po sudovima ne bi li dokazao da je ovaj bio neuračunljiv i da bi oborio testament po kome mu je ostavio jedino 5000 dolara. Možete zaključiti šta misli o srpskom narodu. Da predupredim komentare pametnjakovića - Karađorđevići su napustili srpski narod svojom voljom (čak 2 puta), niko ih nije ni uhapsio ni proterao. Kad državi vrate kredite za gradnju raznih dvora i letnjikovaca onda mogu i da ih potražuju.

Direkt gde treba

30.11.2018. 11:34

Kada vratite zlato koje ste izneli iz zemlje, mozete slobodno da tuzite drzavu...

Miki

30.11.2018. 11:38

Sto ne doneste milijarde iz te vase engleske. Ni srpski ne znate da pricate, a hocete da zivite na racun siromasnih gradjana. Napolje iz zemlje, ziveli Obrenovici.

Zli porucnik

30.11.2018. 11:46

Da li je dvor izgradjen iz licnih sretstava kraljevske porodice ili od drzavnih

Zoran

30.11.2018. 12:08

A kada ce se pokrenuti postupak za vracanje zlata i novca, koje je njihov deda odneo u Englesku glesku, ostavivsi prazne drzavne trezore?

srpski džibronja

30.11.2018. 12:09

teško ce se izboriti karađorđevice za svoje to je vec bezecovo onaj koji je umislio da ce biti kralj srbije za sada se pita sve on I za brdo da se ruši I milostinja pezionerima I presude donosi oslobađajuce što znaci ili ide ka diktaturu ili krtalju pa je za svaki slucaj bezecovo beli dvbor ionako se poredio sa tito za auto puteve dvor ce pripojiti nekoj društvenoj firmi koja ce posle godinu dve propasti I onda ce kupiti on beli dvor I reci nisam dobio nego sam ga platio a plebs ce platiti ra

Душан

30.11.2018. 12:16

Незахвалници. Нек траже одштету од својих покровитеља у Лондону. Колико ће још ниско да падне овај мутави лажни краљ који претендује на лажни престо?

Goran Bras

30.11.2018. 12:19

Nama Srbima ne zrebaju neprijatelji ,mi smo sami sebi dovoljni da se unistimo ,umesto da uradimo ono sto nasi neprijatelji najmanje vile u Srba a to je Monarhija i Kralj ,mi cinimo sve da pokazemo kako i mi kao i oni tj.Hrvati Muslimani i Soptari ,ne volimo Kralja ,e zato i gubimo Kosovo jer bi monarhija usla u NATO I kao clanica NATO a bi momentalno uspostavila ustavnopravni poredak na Kosovu ,Sapienti sat !

Hercegov Grad

30.11.2018. 12:22

To je to kad vlast ne trazi povratak drzavnog zlata, sto pkradose njegovi preci 1941 godine, bezeci iz zemlje i ostavljajuci na milost i nemilost narod okupatoru!

Младен

30.11.2018. 12:26

Ако је нешто користио краљ, монарх у монархији, то је тада било власништво манархије а не приватно. Како се нешто што је било власништво монархије тј. државе може вратити приватним лицима. Да не говоримо о недостојности наследника који не знају течно ни причати српским језиком. Смјешно

devetak

30.11.2018. 12:29

gde je zlato sto su pokrali toliko je zlato odneseno da u to vreme nije mogo avion da poleti sve je to zlato u englesku jos traze dvor od tog dvora treba da se napravi neki dom za stare a vi kraljevici sto neznate ni srpski dobro idite tamo odakle ste dosli a to je u englesku idite u azilante vase velicansvo

Miroslav Nikolić

30.11.2018. 12:31

To se zovu čatalska komunjarska srpska posla, kakvih nema u svetu. Jer, kada takva nepokretnost i danas postoji sa svim pripadajućim pokretnim stvarima, kao i zemljišni kompleks, kada nije prešla u privatnu svojinu, ima se vratiti u naturalnom obliku, tj. izvršiti naturalna restitucija. Kakav crni novac, jer zakonski naslednici ne žele obeštećenje u novcu, već u naturi, tj. vraćanjem nepokretnih i pokretnih stvari takvih kakve one jesu danas.

Djura

30.11.2018. 12:35

Treba im dati sve sta traze,uz uslov da sami placaju poreze, odrzavanje i sve druge troskove oko svih nekretnina, obezbedjenja, osoblja,..... Skupili su se sa "koca i konopca" i delom na moju grbacu pali. Bolje je svima bilo dok se nisu vratili. A jezik, jos nisu naucili ?

Ljubo

30.11.2018. 12:42

Od kud Karadjordjevicima dvor, jel ga iz sopstvenih para izgrafili ili ga narof gradio sa porezima. Jos su i oni ziveli na grbaci natoda. Neka ürvo i vrate to Srpsko zlato sto su 1941 poneli za Englesku. Kako ih nije sramota da i dalje pljackaju narod.

Master Yods

30.11.2018. 12:58

Брука и срамота... Да је тим наследницима имало остало патриотизма и љубави према Србији, научили би макар матерњи језик! Овако их само интересује шта могу да ћапе, јајарски :/

Nebojsa007

30.11.2018. 12:59

Kada vi vratite oteto.... Dogle bre vise da zivite kao paraziti na racun drugih... otvori firmubpa radi ili se zaposli. Samo bre nesto trazite. Cime ste to vi zaduzili Srbiju? NICIM

Jelence

30.11.2018. 14:25

@Nebojsa007 - Kako ste samo nevaspitani i arogantni! Sta drugo od otimaca i dzelata ocekivati

Jelence

30.11.2018. 14:23

@SS - Na Kosovo a ne u Kosovo. Njihova imovina je u Srbiji, ima i u Crnoj Gori i Sloveniji. Treba da budu tamo gde im je imovina

rurik

30.11.2018. 13:27

Aleksandar je u pravu. On samo potrazuje svoju dedovinu.Obzirom da su mnogi dobili imovinu natrag, u cemu je problrm?

Миленко

30.11.2018. 14:21

Значи престолонаследник ће да тужи своју државу код странаца јер држава свом престолонаследнику не жели да врати имовину.....?? Значи какви су нам кроз историју били краљеви таква нам је била и држава. Само Срби славе поразе. Стварно смо дунстерски народ 100%

sin Dragan

30.11.2018. 14:42

Od kako je sveta i veka deca su nasledjivala imovinu roditelja. Takav je red. Uostalom postoji pravosnazno resenje ostavinske rasprave iz 1938. godine. Nasledio sam imovinu svojih roditelja. Da je neko pokusao da me u tome spreci, to bih resio tako sto vise ne bi bilo ni njega niti bio ostao bilo ko da ga nasledi.

Zoki

30.11.2018. 15:13

Kad su trebali da brane narod - zbrisali. A sad bi jos da taj isti narod iscede do koske. More sta smo mi ikad dobili od vas? Pa ni Srpski ne znaju bre aloo!

Ilija

30.11.2018. 16:00

Vratiti svakom svoje. Karađorđevici su nasa najpoznatija i najzasluznija porodica. Boljsevici su im sve oduzeli kao i mnogima jos, i treba im vratiti. Dosta mi kao narod imamo greha, i nije čudo što smo tu gdje smo...

Francesco

30.11.2018. 17:10

@Ilija - Karađorđevići najpoznatija i najzaslužnija porodica!? Za šta konkretno? Osim Karađorđa koji je Srbiju pokušavao da oslobodi po sistemu udri i beži u Monarhiju, svi potonji su ovom narodu samo kamen oko vrata. Ako već i razmišljate o monarhiji i pokušavate da okajete neke grehe, treba da znate da su se Srbi o prave oslobodioce, Obrenoviće, ogrešili kao niko ni o koga u istoriji čovečanstva, na čelu sa tim istim Kara-đorđevićima u njihovoj pljačkaškoj misiji sa Vindzorskom bubicom u uvetu.

Ilija

30.11.2018. 17:53

@Ilija - Za oslobodjenje Srbije. Jedna nama nenaklonjena Engleska proglasava apartman u hotelu nasom teritorijom da nam se naslednici krune nebi radjali kao izbjeglice. A mi danas treba da odlucujemo o vracanju njihovog. Od nestanka Kralja Aleksandra do danas, koju imamo pobjedu? Gdje nam se nalazi srpski narod i kako zivi? Za to su krivi Karadjordjevici ili tvorci 41i njihovi potomci?

Gen52

30.11.2018. 18:27

@Ilija - Ilija, da, ti si zaslepljen Karadjordjevićima, a trebalo bi da znaš da na tudjoj teritoriji, samo zgrada ambasade je teritorija druge države. Prema tome, priča o "apartmanu u hotelu" je priča za naivne i neintelektualne. To su izmislili oni što su razvukli vrednosti i zlato, propale dinastije. Dosta već jednom o veličanju pobegulja.

Ilija

30.11.2018. 19:33

@Ilija - Samo Bozijom pravdom sam zaslepljen. Oteto, uvek je prokleto. A komunisticko pisanje istorije i tumacenje dogadjaja, nas je dovelo dovde. Ne, Karadjordjevici.... Pod njima smo bili neko, a sad?

Ilija

30.11.2018. 19:36

@Ilija - Zlato je zavrsilo u Vatikanu, procitajte " Tajna Ostroskog blaga"

Gale

30.11.2018. 18:16

Moze da im se vrati ali pod jednim uslovom!!!! Da nauce maternji jezik kako treba!!!! Velika je sramota da se velicaju a svoj jezik ne znaju! Neka se vrate tamo gde su pobegli davno.Sad hoce svoje a pobegli i ziveli daleko od domovine.Ni dinar im ne treba dati vec proterati preko granice tamo gde su i bili!!!

Savić

30.11.2018. 20:15

@Gale - Tako je ! Neka bar svoje ime i prezime nauče na srpskom i nek im onda vrate dvor! Do tada nek im daju ovih 500.000 Evrića što su im obećali i još neke skupocene darove, povodom Nove 2019. godine.

Goran Bras

30.11.2018. 22:09

Ne mogu da verujem kakvih sve komentara protiv monarhije ima, kao da sve komentare pisu Šiptari ,Hrvati i Muslimani ,neverovatno koliko Srba misli isto kao i njihovi neprijatelji !Da postavim jedno hipoteticko pitanje ,koliko bi Kralj dobio glasova na izborima u Srbiji a da Srbi ne glasaju ?odgovor je ni jedan !Eto sa kime se Srbi koji su protiv monarhije udruzuju i sa kime isto misle ,neka svako o sebi razmisli na cijoj je u stvari strani !