U inostranstvo poslato 26 pacijenata

I. K.

utorak, 26. 06. 2018. u 20:59

У иностранство послато 26 пацијената

Depositphotos

U prvoj polovini godine na lečenje van granica Srbije potrošeno 157 miliona dinara

O TROŠKU države na lečenje u inostranstvo ove godine upućeno je 26 pacijenta čija oboljenja ne mogu uspešno da se leče u Srbiji. U prvoj polovini godine potrošeno je oko 157 miliona dinara na lečenje tih pacijenta, od čega je 153 izdvojeno iz budžeta, a četiri miliona dinara su donacije.

- Do kraja godine ostalo je još 105 miliona dinara - kaže predsednik Nadzornog odbora fonda za lečenje u inostranstvu Veran Matić. Profesor dr Vladislav Vukomanović, koordinator lekarskih komisija ovog fonda, kaže da o upućivanju pacijenata na lečenje van naše zemlje odlučuje više od 50 najeminentnijih stručnjaka, lekara iz svih oblasti dečje i medicine odraslih.

PROČITAJTE JOŠ - Uz uput lečenje i u Švajcarskoj

- Veoma je bitno da se pacijenti ne šalju na lečenje koje je u eksperimentalnoj fazi ili u okviru kliničke studije, već isključivo na tretman koji je po dokazanim medicinskim protokolima - kaže prof. Vukomanović. - Najveći broj bolesnika koji su lečeni u inostranstvu, njih 22, imao je teška neurološka i neurohirurška oboljenja. Slede hematoonkološke bolesti, retki kardiološki poremećaji, teške vaskularne anomalije i transplantacije organa. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja profesor dr Vladimir Đukić istakao je da slanje naših pacijenata u inostranstvo nikako ne znači da nema poverenja u domaće zdravstvene institucije i lekare:

- Razlog je što smo mi zemlja sa malim brojem stanovnika, pa naši lekari nemaju mnogo iskustva i znanja kada je reč o retkim ili teškim medicinskim stanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije