Uz uput lečenje i u Švajcarskoj

B. RADIVOJEVIĆ

29. 05. 2017. u 14:00

Уз упут лечење и у Швајцарској

Operacija tumora na mozgu na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije / Foto V. Danilov

Za tri meseca 141 pacijent iz Srbije proveravao je zdravlje u nekom od elitnih svetskih medicinskih centara. U kasi RFZO ove godine 600 miliona, a dosad potrošeno 66 miliona dinara

PACIJENTI iz Srbije ili njihovi biološki uzorci, sa uputom, o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, u prva tri meseca ove godine stizali su do Belgije, Švajcarske, Italije, Austrije, Francuske, Engleske...

Mogućnost da lečenje nastave u inostranstvu kada se ovde iscrpe sve opcije, ili da se u nekom od svetskih centara uradi dijagnostika, pre svega nekih retkih bolesti, iskoristio je, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, 141 pacijent, za čije lečenje je inostranim klinikama od januara do kraja marta plaćeno 66.622.019,44 dinara.

U kasi RFZO za ovu godinu rezervisano je 600 miliona dinara za troškove dijagnostike i lečenja u inostranstvu. Do pre nepunih godinu i po najveći deo novca za lečenje u inostranstvu odlazio je za neuroradiološku intervenciju gama nožem. Kupovinom ovog aparata, kojim je u KCS za proteklih 17 meseci lečeno više od 1.000 pacijenata, u kasi je ostalo više novca za dijagnostiku i terapiju nekih drugih bolesti za koje su ovde iskorišćene sve mogućnosti.

Među onima kojima je obezbeđeno lečenje u stranim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja najviše je dece i omladine.

- Osiguranicima starosti do 18 godina odobrena su ukupno 122 zahteva za upućivanje na lečenje u inostranstvo, od kojih je 14 upućeno u Italiju radi pretransplantacione pripreme, transplantacije jetre i posttransplantacionog praćenja - kaže dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - U Italiju je upućen i jedan pacijent zbog pripreme, transplantacije i praćenja posle presađivanja kostne srži.

U mnogim slučajevima novac za lečenje u inostranstvu je racionalno korišćen, pa su, umesto da naši osiguranici idu u strane centre, ovde dolazili stručnjaci iz inostranstva, a intervencije su koštale manje.

Na Klinici za neurohirurgiju KCS godišnje se uradi više od 2.000 operacija, a kako stručnjaci ove ustanove usvajaju sve nove metode lečenja, potreba da pacijenti idu u strane centre je sve manja.

- Uveli smo nove procedure koje se nisu radile u našoj zemlji. Zbog toga poslednjih godina veoma mali broj pacijenata šaljemo u inostranstvo - kaže direktor ove klinike profesor dr Miloš Joković.


BUDžETSKI FOND

ZA nešto više od dve godine, koliko postoji poseban budžetski fond za lečenje u inostranstvu, u strane centre upućeno je 55 dece, poslato 118 uzoraka na testiranje i dovedeni su strani eksperti za lečenje 13 pacijenata. Na lečenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno je 1.556 osoba, pre svega dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije