DA LI želite da zarađujete 160.000 dolara godišnje? Jedini uslov za to je da govorite naš jezik, da živite "preko Bare" i da želite da - špijunirate Srbiju. Zvuči gotovo neverovatno, ali upravo to piše u ponudi za posao koju je pre nekoliko dana objavila američka Centralna obaveštajna agencija - CIA.

Kako piše na njihovom zvaničnom sajtu, nudi se posao za instruktore srpskog jezika koji bi "studente", buduće obaveštajce, podučavali jeziku i kulturi našeg naroda, kako bi oni bili sposobni za rad i boravak u drugoj zemlji. Drugim rečima, Srbin bi obučio špijuna koji bi, potom, sa zadatkom došao u Srbiju.

- CIA organizuje vrhunsku obuku za energične, kreativne i uporne obaveštajne profesionalce. Instruktori jezika izvršavaju programe koji studentima pružaju sva potrebna kulturološka i jezička znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu - navedeno je u oglasu za posao.

Pošto smo ispunili osnovne uslove, odnosno najvećoj obaveštajnoj organizaciji na svetu smo sa dva klika "obećali" da nikom nećemo reći za kakav posao konkurišemo i da se ne drogiramo - odlučili smo da se prijavimo. Jedino smo "prećutali" da nismo iz Amerike. Iako smo prvo očekivali da nam CIA traži lične podatke, i to detaljno za nekoliko kolena unazad, na samom početku pitali su nas da li smo državljani Sjedinjenih Američkih Država, da li bismo se preselili u Vašington i da li se trenutno nalazimo van teritorije "obećane zemlje".

Uporno su ponavljali obaveštenja da s potencijalnim kandidatima ne žele da komuniciraju preko "žice", odnosno interneta i telefona, ali to nas nije sprečilo da popunimo formular do kraja. Na sledećoj strani prijave, s nekoliko klikova smo označili jezik za koji konkurišemo, godine "predavanja", kao i oblasti kojima bismo podučavali studente kroz srpski jezik (istorija, politika, sociologija, istraživanja, simboli...).

POTVRDA NAŠE PRIJAVE POVRATNA informacija nam je stigla nepuna 24 časa od poslate prijave. U obaveštenju, CIA nam potvrđuje da je naša prijava uspešno stigla do njih. - Vaša prijava za posao u CIA je uspešno primljena i u narednih godinu dana biće u našem sistemu. Ona će biti procenjena u skladu s našim trenutnim potrebama, a taj proces obično traje oko 45 dana, u zavisnosti od broja pristiglih zahteva.

Takođe, trebalo je navesti nivo znanja jezika za koji konkurišemo, pa smo u odeljke slušanje, govor i čitanje sebi upisali peticu.

Obrazovanje i prethodni poslovi su nam bili pomalo nelogičan naredni korak, jer smo u CIA poslali podatke o diplomi, smeru, adresi fakulteta i poslodavca, opisu posla, a da nam još nisu tražili ime i prezime. Za basnoslovnu platu od 160.000 dolara, koja je visoka čak i za američke standarde, potrebno je otkriti i lična iskustva u vojsci. Odnosno, CIA će dodatno proveriti da li neko laže na pitanja gde je služio vojsku, koliko dugo, da li je učestvovao u nekom ratu ili mirovnoj misiji, i da li je na nečastan način oteran iz armije. CIA u odgovorima podrazumeva iskustva jedino iz vojske Sjedinjenih Američkih Država.

- Da li ste ikada podvrgnuti poligrafskom testiranju? Da li ste u poslednjih šest meseci bili na poligrafu? Da li je neka bezbednosna agencija nad vama ikada sprovela obimnu istragu ili vas je pratila? Da li trenutno izdržavate neku kaznu zbog kršenja zakona? - glase sledeća "škakljiva" pitanja, na koja i dalje odgovaramo kao potpuni anonimusi - bez imena, pola i godina.

Potvrda da je prijava stigla u CIAOno na šta je CIA posebno osetljiva jeste korišćenje narkotika, kao i zdravstveno stanje njihovog potencijalnog jezičkog instruktora. U obimnom pitanju, kandidat odgovora da li je u poslednjih godinu dana koristio ili zloupotrebljavao neke supstance u neograničenim količinama (kokain, krek, marihuana, hašiš, heroin, opijum, morfijum), antidepresive ili halucinogena sredstva. Upozoravaju nas da je sve to lako proverljivo ako prođemo u uži izbor. Zdravlje budućeg radnika CIA trebalo bi biti besprekorno, pa stoga nije poželjno da onaj ko druge uči o Srbiji bude alkoholičar, srčani bolesnik, da ima reumu, problem s kostima i mišićima, AIDS, i da je bivši zavisnik.

Poslednja grupa pitanja pre finalnog ostavljanja ličnih podataka jesu rasa i nacija. Amerikanci iz najpoznatije svetske obaveštajne službe ovde ne idu "u sitna crevca", samo ih zanima da li pripadamo latino grupi naroda, crnoj, beloj, crvenoj ili žutoj rasi. I ukoliko smo "mešavina" Amerikanaca i Pakistanaca, Arapa, Kineza ili Afrikanaca, da to obavezno navedemo.

Na samom kraju upitnika, kada smo ostavili ime, prezime, adresu i broj telefona, iznenadili smo se kod datuma rođenja, jer nam je CIA tražila mesec i dan, ali ne i godinu. Domen ove obaveštajne agencije je još osamdesetih godina potvrdila replika iz kultnog filma "Balkanski špijun":

- CIA, snajka, CIA!

Ulaz u sedište CIA u Lengliju / Foto AP

LAŽNO PREDSTAVLjANjE I SUPRUŽNIKU

ONAJ ko konkuriše za bilo koji posao u ovoj obaveštajnoj agenciji mora ostati nem pred prijateljima, porodicom, čak i pred supružnikom. Kada kandidat prođe sva rigorozna testiranja i postane pripadnik tajne službe, on će dobiti vizitkarte i "zanimanje" u nekoj drugoj kompaniji i instrukcije o tome kako da se ponaša.