Ogledalo u bašti za pravu čaroliju

A. Mikata

18. 03. 2017. u 14:15

Mali vrt možete vizuelno da uvećate ukoliko pametno iskoristite iluziju

Огледало у башти за праву чаролију

Thinkstock

OGLEDALO u bašti može da stvori pravu čaroliju, otvori novu dimenziju i od običnog vrta napravi magično mesto kao iz bajke “Alisa u zemlji čuda”.

Pogotovo u maloj bašti ogledalo može da bude korisno, jer će vizuelno učiniti da prostor deluje veći. Ukoliko se ogledala koriste pravilno, vrt može da izgleda dva-tri puta veći.

VELIČINA ogledala zavisi od vrta i efekta koji treba da se postigne. Recimo, ukoliko se koriste uska ogledala među živom ogradom, posmatrač dobija utisak da su to vrata kroz koja se ulazi u drugi vrt. Kada se zakače mala ogledala na ogradi dobija se utisak pogleda kroz prozor.

ILUZIJA se stvara tako što se za ogledalo pronađe savršeno mesto. Okruženje najviše utiče na to da li će iluzija biti dobra. Ukoliko se samo zakači ogledalo na ogradu, zid ili drvo - neće se dobiti neki poseban efekat. Ogledalo je najbolje postaviti tako da bude okruženo biljkama, da bude “utopljeno” u okruženje i da oči posmatrača ne vide ivice kako bi odmah shvatili da se radi o ogledalu.

Poenta korišćenja ogledala je da se realnost koristi za iluziju. Recimo, ogledalo na okviru od starih vrata zaista deluje kao da se iza njih nalazi novi svet. Dakle, najvažnije je obratiti pažnju na detalje, kao što je puteljak koji vodi do ogledala, jer će ogledajući se delovati kao da se nastavlja dalje.

MESTO za ogledalo mora da bude pažljivo odabrano i daleko je teže pronaći ga nego što se čini. Danima treba premeštati i posmatrati šta se reflektuje u ogledalu. Naime, ukoliko se ogledalo samo postavi na kraju bašte i u njemu se ogleda kuće - cilj nije postignut.

Ukoliko pogled koji se ogleda nije naročito dobar - može i da se vara! Iza ogledala može da se postavi nešto, poput parčeta drveta, kako bi se dobio drugačiji ugao. Tačnije, uvek je dobro malo iskriviti ugao kako ne bi posetilac odmah video sebe u ogledalu i shvatio “prevaru”.

TIP ogledala zavisi od mesta gde se nalazi, ali uvek je dobro koristiti pravo umesto akrilnog. Mogu da se kupe ogledala koja su specijalno dizajnirana za baštu, a napravljena su od plastike i metala, ali obe vrste deluju kao da su donete iz cirkusa i nisu mnogo korisna. Staro ogledalo iz kuće, koje se više ne koristi najbolji je izbor. Tokom kišnih dana i zimskih meseci može da se umota plastikom i tako produži životni vek.

OPASNOST od ogledala u bašti može da bude problem ukoliko sunčevi zraci direktno biju i eventualno se od refleksije stvori požar. Međutim, tako nešto je malo verovatno. Odblesak može da bude veći problem i zato je važno pronaći pravo mesto za ogledalo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije