BEOGRADSKI student Viktor Rouhotas, stomatolog iz Argostolija i počasni konzul Srbije u Kefaloniji, za više od četiri decenije predane ljubavi prema našoj zemlji i humanitarnog rada - dobio je na Sretenje Orden srpske zastave trećeg stepena iz ruku predsednika Aleksandra Vučića. Predlog za ugledno priznanje stigao je od našeg ambasadora u Grčkoj, Dušana Spasojevića, koji najbolje zna šta je sve činio (i čini) ovaj izuzetno požrtvovani Kefalonjanin za zemlju svoje mladosti. Kruna njegovog rada, kako priželjkuje, biće ostvarenje davnašnjeg sna: završetak Srpske kuće na jednom od sedam jonskih ostrva, koja će biti mesto okupljanja i razmene umetnika i sportista Srbije i Grčke.

- U Beograd sam došao davne 1978. godine na studije i odmah se osetio kao kod kuće. Jednu zemlju zavoliš kad upoznaš njene ljude, pogotovo kad ste iste vere i mentaliteta. U Jugoslaviji se u to vreme veoma lepo živelo. Sećam se da se ovde gledao TV program u boji, dok je naš još bio crno-beli. Srbi su oduvek imali naviku da mnogo putuju, za razliku od nas koji smo u to doba retko išli na odmor - kaže na početku razgovora za naš list Viktor Rouhotas.

Posle dvanaet godina vratio se u zavičaj, otvorio svoju ordinaciju i ispunio je uspomenama. Već s vrata njegovi pacijenti susreću se sa orgomnom fotografijom Vukove kuće u Tršiću, a potom i spomenikom knezu Mihailu na Trgu republike (ulje na platnu), iznad njegovog radnog stola. Viktor je postao i predsednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, i nažalost, vrlo brzo se desilo da su prijateljstvo, baš kao i pomoć, postali neophodni.

Pročitajte još - Zemanu i Handkeu ordeni za Sretenje: Ovo su dobitnici najviših priznanja povodom dana državnosti, koje će uručiti predsednik Vučić

- Počeo je rat na prostoru bivše Jugoslavije i Unija grčkih gradova odlučila je da na šest meseci primi decu. Volontirao sam u opštini, ugostili smo te 1994. godine ukupno osam stotina ratne siročadi. Nastavili smo sa istom akcijom i narednih deset godina. Nosili smo lekove u Doboj, pakete na Pale, pomagali deci izbeglicama u pobratimljenim opštinama Šapcu, Sokobanji, Voždovcu. A onda je počelo bombardovanje. Dok su Srbi držali koncerte na mostovima, mi smo se solidarno okupljali na trgovima. Uključivao sam se u program Studija B i poručivao: "Braćo Srbi, niste sami, mi Grci smo uz vas."

Tako se desilo da slušaoci beogradske stanice, pre Viktorove supruge, saznaju ime prvorođenog deteta bračnog para Rouhotas!

Viktor Rouhotas sa ćerkom Irini i predsednikom SO Voždovac Aleksandrom Mirkovićem Foto P. Milošević


- Žena je otišla da se porodi,a ja sam ostao na demonstracijama u Argostoliju. Kad sam dobio vest da se rodila ćerka, poručio sam: "Zvaće se Irini (u prevodu Mira), neka donese mir mojoj Srbiji!" Bilo je to 3. aprila 1999, a mlađu Varvaru dobili smo četiri godine kasnije... Inače, moji Kefalonjani nikada nisu zaboravili da je vaša zemlja priskočila u pomoć kada je naše ostrvo 1953. godine pogodio razoran zemljotres, u kome je živote izgubilo više od 600 ljudi. Tada ste nam, među prvima, poslali montažnu kuću za stradalnike.

I zbog toga, između ostalog, kada se rat završio Viktor nije sedeo skrštenih ruku. Sledeći poduhvat bila je Srpska kuća na Kefaloniji. Za razliku od Krfa, s kojim postoje jasne istorijske veze, simpatični Grk pronašao je jednu i sa njegovim ostrvom: Dositej Obradović je nekom prilikom ovde kratko boravio.

Plac za Srpsku kuću je poklonio grad Argostoli, a akcija je ujedinila sve ostrvske opštine. Blagoslov je dao i kefalonijski mitropolit Spiridon, a sve dozvole prikupljene su još 2005. godine. Uz podršku evropskih projekata, uskoro će sazidati i ovaj centar srpske kulture. Inače, od 2017. godine na Kefaloniji postoje Šabačka i Voždovačka ulica, a u Luksuriju će ulicu dobiti i Momo Kapor.

- Odličje koje mi je uručeno na Sretenje, pripada svim Srbima i Grcima koji su mi pomagali proteklih godina svojom ljubavlju i angažovanjem. U Beogradu sam i proslavio. Okupio sam mojih pet drugara sa studija, kao i druge, kasnije stečene prijatelje.

MALI AMBASADORI

- VIKTOR je, pre svega, veoma plemenit, predan, preduzimljiv i pošten čovek. S njim je izuzetno lepo sarađivati, a još lepše družiti se. Posebno se radujem što smo samo u nekoliko godina razmenili 250 mališana, koji će biti naši najbolji ambasadori u vremenu koje dolazi - kaže Aleksandar Mirković, predsednik SO Voždovac.

ČAST I PONOS

- VEOMA sam ponosna što je tata dobio orden - kaže ćerka Irini koja je s Viktorom došla u Beograd da prisustvuje ovom izuzetnom trenutku. - Velika je to čast za našu porodicu, ali i za celu Grčku. Nadam se da će se ovim još više učvrstiti veze između dve zemlje.