PREMIJEROM predstave "Sitničarnica kod srećne ruke", po romanu Gorana Petrovića, a u režiji Kokana Mladenovića, 11. marta na Dan pozorišta Niš, biće otvoren Drugi festival "Teatar na raskršću".

Niško Narodno pozorište drugi put organizuje ovaj festival takmičarskog karaktera, na kome će se, po odluci Programskog saveta festivala, nadmetati osam predstava. Među njima su Euripidove "Bakhe" u režiji Igora Vuka Torbice iz bitoljskog Narodnog teatra, "Ko se boji Virdžinije Vulf" u režiji Lenke Udovički, a u koprodukciji Ulisis teatra iz Hrvatske i BDP, predstava po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića "Labudovo jezero - novo viđenje" Gradskog mađarskog teatra iz Temišvara.

U konkurenciji je i predstava "Baal" Bertolta Brehta u režiji Vite Taukara iz Ljubljane, predstava "Antigona", u režiji Angela Rihtera iz Zagreba, "Lorencačo", u režiji Bojana Liješevića (JDP), "Razgovori o ljubavi", u režiji Jerneja Lorenca, a u koprodukciji Kraljevskog pozorišta sa Cetinja i Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. U selekciji je i Kamijev "Kaligula", u režiji Tijane Dobreve, a u izvođenju Nacionalnog teatra "Ivan Vazov" iz Sofije.


PROČITAJTE JOŠ:
Priča o Edipu je sastavni deo naših života: Portugalac na srpskoj sceni

O selekciji predstava ove godine odlučivali su Nebojša Bradić, kao predsednik Programskog saveta, i članovi - Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, prof. dr Darko Lukić, teatrolog, Dejan Lilić, glumac, mr Dejan Petković, teatrolog, Dejan Stojiljković, pisac i upravnik Narodnog pozorišta Niš, Spasoje Ž. Milovanović.


POKROVITELjSTVO

DRUGI festival održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je istakao da festival "ostvaruje ideju promovisanja sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva"...