Svedočanstvo o istoriji pokretnih slika: Predstavljena monografija u čast 70 godina Jugoslovenske kinoteke

M. MIRKOVIĆ

19. 11. 2019. u 22:15

Sedam decenija od osnivanja jedne od naših najznačajnijih kulturnih ustanova

Сведочанство о историји покретних слика: Представљена монографија у част 70 година Југословенске кинотеке

MONOGRAFIJU "Jugoslovenska kinoteka - 70 godina", koju je povodom jubileja, sedam decenija od osnivanja jedne od naših najznačajnijih kulturnih ustanova, priredila Maja Medić, u utorak su predstavili direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, upravnik Arhiva Kinoteke Aleksandar Erdeljanović, filmski reditelj Srdan Golubović i autorka izdanja.

- Jugoslovenska kinoteka je fabrika umetnosti, sećanja, neprolaznih vrednosti - rekao je Pantelić. - Uspomene i sećanja koja već pomalo blede, na sedam decenija ustanove ali i gotovo celokupnu istoriju pokretnih slika, sada su se našla među koricama knjige ne bi li generacijama koje dolaze pružila saznanja o tome kako je nastajala, opstajala i uzdizala se Jugoslovenska kinoteka.

Ova netipična monografija, najvažnije događaje iz istorije i delatnosti Kinoteke prikazuje pretežno kroz vizuelne materijale, umesto uobičajene smene teksta i ilustracija.


Maja Medić istakla je da je u radu na monografiji primenila kolažni pristup, baveći se pre svega montažom statičnih slika, kako i dolikuje publikaciji o instituciji koja baštini film.

- Prvi segment - Hronologija, posvećen je istorijatu Kinoteke, dok drugi, - Direktori, sadrži tekstove svih dosadašnjih upravnika Jugoslovenske kinoteke, odnosno Žike Bogdanovića, Slobodana Šijana, Radoslava Zelenovića i Jugoslava Pantelića. Umesto teksta prvog direktora Milenka Karanovića, dati su segmenti iz knjige Dejana Kosanovića o Karanoviću, a umesto teksta Vladimira Pogačića - odlomak iz njegove knjige o Kinoteci "Dnevnički zapisi". Treći odeljak monografije bavi se Arhivom koji je srce Kinoteke, uz tekst Aleksandra Erdeljanovića i popis blaga koje se u ovom arhivu čuva. Knjiga predstavlja i izbor filmskih plakata iz fonda Kinoteke, a sadrži i spisak svih upravnika Arhiva i Muzeja, kao i imena svih dobitnika Zlatnog pečata i Plakete Jugoslovenske kinoteke.

Reditelj Srdan Golubović istakao je da mi živimo u kulturi diskontinuiteta, stalno misleći da sve počinje od nas - često zaboravljajući da, u stvari, postoji ogromno nasleđe jedne odista velike, ozbiljne i nekada i te kako važne kinematografije.

- O veličini i značaju tog nasleđa svedoči Kinoteka, a ova knjiga to nasleđe slavi, dajući podsticaj novim generacijama da prave još bolje filmove - rekao je Srdan. - Mi, takođe, živimo i u kulturi zaborava, a ova monografija nam je podstrek da se preselimo u kulturu sećanja.

SIMFONIJA

UPRAVNIK Arhiva Aleksandar Eredeljanović monografiju je opisao kao "divnu vizuelnu simfoniju" ili - iskoristivši naslov kultnog, a jednog od omiljenih filmova Slobodana Šijana, sinoć u publici pristunog - "jednim fantastičnim putovanjem", odnosno, vremeplovom kroz istoriju kinematografije na ovim prostorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije