Moć braće Sokolović

M. Kralj

četvrtak, 21. 06. 2018. u 09:11

Моћ браће Соколовић

Foto Z. Kuzmanović Radna verzija spomenika braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju

Kusturica o spomeniku Mehmed-paši i patrijarhu Makariju u Andrićgradu. Skulptura vajara Zorana Kuzmanovića biće otvorena na Vidovdan

DANAS se često kaže kako nema rata dok ne udari brat na brata, a spomenik koji će na Vidovdan biti otvoren u Andrićgradu, treba da svedoči upravo o suprotnom, o tome da susedi na ovom našem prostoru mogu da se međusobno pomažu. Vidovdanski dani ove godine će zato otpočeti otkrivanjem obeležja braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije - otkriva za "Novosti", naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, direktor Andrićgrada.

Pročitajte još: Emir Kusturica za “Novosti”: Srbe vekovima šiba latinska nepravda

- Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu - nastavlja Kusturica. - Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto potpuno suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere.

Da podsetimo, upravo je turski vezir, koji je kao dečak zbog danka u krvi odveden u Carigrad, a poticao je iz iste porodice Sokolović, poreklom iz okoline Pive, pomogao srpskom patrijarahu da uspešno okonča dugogodišnju borbu da se u Peć vrati središte naše crkve, koje je dugo bilo na prostoru pod upravom Ohridske arhiepiskpije. Zahvaljujući moći bratstva Sokolovića, sultanovim beratom iz 1557. obnovljena je patrijaršija. Makarije je dobio iste povlastice kao i carigradski patrijarh, pa je postao duhovni i svetovni poglavar svoga naroda - etnarh ili miletbaša.

Spomenik braći Sokolović, koji će se naći, uz obeležja Andriću i Njegošu, u ovom jedinstvenom višegradskom kulturnom centru, na ušću Rzava u Drinu, delo je vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu.

Emir Kusturica

- Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad - dodaje sagovornik.

Pročitajte još: Mehmed-paša Sokolović podigao Srbe iz pepela

Na Vidivdanskoj svečanosti besediće akademik Matija Bećković, a spomenik će otvoriti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Tradicionalno biće održani i mnogobrojnih kulturni programi, pozorišni i muzički - od gudača do harmonike, zaključuje Kusturica.

NAUČNI SKUP

OVOGODIŠNjI Vidovdanski dani, prema rečima Emira Kusturice, biće u znaku završetka Prvog svetskog rata. Tako će već 29. juna u Istorijskom institutu Andrićgrada, na seminaru posvećenom ovoj temi, učestvovati stručnjaci iz Amerike, Engleske i Rusije.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ШАЛЕ

21.06.2018. 09:35

Само је код нас подела.Ако си Србин католичке вере,онда си Хрват,ако си Србин мухамеданске вере,онда си био муслиман,па онда бошњак и.т.р. Србин је Србин било да је рођен у Црној Гори,Хрватској , Босни или Војводини. Нема монте негрин -црногорац,већ Србин,Албанац Турчин ,Хрват или Италијан из Црне Горе или Зете.

Утеривач

21.06.2018. 12:13

@ШАЛЕ - @ШАЛЕ>Е видиш за то можемо да "захвалимо" СПЦ и њеној "мантри" да "није Србин ко није православац" ! Последица тога је да је српски национални простор остао без доброг дела Далмације, без Дубровника, дела Босне . Колонијална политика Н.Пашића и тадашњих моћника према тек ослобођеној Македонији је и те људе одродила од Србије ! Историја грешке не прашта !

NaughtyGeneral

23.06.2018. 22:59

@ШАЛЕ - Konstatacija vam ne drzi vodu sto se tice SPC. To je bio iznudjen potez jer su Turci, a kasnije i Austrijanci perfidnom politikom pokusavali da kroz religiju devastiraju srpski nacionalni korpus. Nesto tipa ostanite vi Srbi, ali budite muslimani i katolici, a kad su to uspeli onda im je lakse bilo da stvaraju nove nacije tipa Hrvate, Bosnjake....

могуће засићење

21.06.2018. 09:52

Кустурица има сјајне идеје.Али, зар није већ постављен један споменик Мехмед-паши на сто метара од улаза у Андрићев град? Треба га бар преместити с друге стране Дрине, ближе мосту.И, не треба претеривати са споменицима исте врсте.