ČEMU SLUŽI TRAKA: Princip bahatosti investitora ostaje isti, bez obzira na to šta inspekcija preduzima

Milica Stanojković

06. 12. 2021. u 10:13

Kao što vozač kada saobraćajac pokaže "stop", mora da stane, koliko god da mu se žurilo, krajnje je vreme da i investitor zaista stopira mašine kada mu inspektor stane na put

ЧЕМУ СЛУЖИ ТРАКА:  Принцип бахатости инвеститора остаје исти, без обзира на то шта инспекција предузима

Milica Stanojković

RUKE nadležnih zavežu se svaki put pred novim nelegalnim graditeljem, i to čini se, baš onom inspekcijskom trakom koju iznova uzalud postavljaju oko "divljeg" gradilišta. Narandžasta vrpca postaje tako omča koja se oplete oko komšiluka koji prijavi investitora i o koju se iznova sapliće inspekcija. Ali uspešno je preskaču bestidnici s mistrijom, kao lastiš.

Kao nedavno u Glamočkoj ulici na Zvezdari u Beogradu, gde je lični interes po ko zna koji put nadmašio javni. Plac koji je bio decenijama kakav-takav put, investitor je otkupio - javnu svojinu. A nakon toga zazidao je ljudima izlaz iz dvorišta?! Za obnovu objekta na placu je dobio dozvolu, ali ne i za "širenje", a radove je "zaboravio" da prijavi. Kao što se često dešava i kad je reč o novogradnji, i radovima pod velom adaptacije, kao nedavno na Vračaru, gde stradaju i kulturna dobra. Princip bahatosti investitora je isti. Najčešće, traka kojom je obustavljena gradnja završi u kontejneru, simbolično da se pokaže nadmoć bahatih nad službama, čije se zabrane bacaju u smeće. Ovoga puta otišli su korak dalje, pa su traku radnici samo preskočili, kao i procedure za dobijanje dozvola. I nastavili visinske radove dok "dole" visi rešenje o zabrani.

I princip nadležnih je uvek isti. Inspekcija je ispoštovala proceduru. Izašla na teren. Zatvorila gradilište i "obustavila" radove. Ali tu se investitorska zamisao ne saseče u korenu. Čak ni kad su tek udareni temelji, što je, mnogo lakše nego kad "preko noći" višespratnica "zazida" dan komšiji. A kao što vozač kada saobraćajac pokaže "stop", mora da stane, koliko god da mu se žurilo, krajnje je vreme da i investitor zaista stopira mašine kada mu inspektor stane na put. Ali, ne da samo na skriveno zeleno svetlo, "dodaje gas". I da mu ne bude svejedno kad slučaj završi pred tužilaštvom, jer zna da će pasti nagodba, uslovno i blaga novčana kazna. Jer se koordinisana saradnja policije, tužilaštva i inspekcije tu završava. A u međuvremenu, bahati gazda stavlja poslednju ciglu, a stanovi su često već kod agenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)