FELJTON - ŠAMPIONSKI OTISAK DLANA NA ŠLJACI: Krunisan je u Bulonjskoj šumi, u vrelom grotlu "Šatrijea"

Goran Čvorović

20. 06. 2021. u 18:00

Ukrotio je parisku šljaku majstorstvom i stilom

ФЕЉТОН - ШАМПИОНСКИ ОТИСАК ДЛАНА НА ШЉАЦИ: Крунисан је у Булоњској шуми, у врелом гротлу Шатријеа

Foto "Večernje novosti"

DAN D

OSVANULA je i ta nedelja. Dok se Sena izlivala iz korita i ispod mostova nosila efemerne kartonske kuće pariskih beskućnika ka Atlantiku, spremao se odlučujući duel. Federer i Nadal nisu bili tu, u gledalište je preseljen i Vavrinka, ali je iz prikrajka vrebao opasni Endi Marej.

Prethodni meč protiv Tima, Novaku je bio najbolji na turniru. Po pravilu, iz sebe je izvlačio najbolje u najvažnijim trenucima, a formu podizao kako takmičenje odmiče. Očekuju drugi, a i on, sam od sebe, da u finalu bude bolji od svog najboljeg izdanja. Do ovog meča, on i Marej su te godine podelili po pobedu na šljaci. Novak je bio bolji u Madridu, njegov protivnik u Rimu. Rivalstvo vršnjaka koje traje od jedanaeste godine života, tražilo je epilog u gladijatorskoj borbi za titulu koju obojica do tada nisu osvojila.

IZAŠAO je Novak na centralni teren mirno, s osmehom, bez grča, odlučan da na kraju nacrta srce u crvenoj prašini. Prethodne godine, sa ove šljake poneo je onaj treći poslužavnik.

Šta li će to da promeni, da bi stigao do toliko željenog cilja?

- Neću ništa da menjam! - odgovara mi. - Ne treba stalno da se potencira ta priča o promenama. Sve ovo što sam radio do sada i te kako dobro funkcioniše u mojoj karijeri. Bio sam veoma blizu, na set ili dva od osvajanja ovog trofeja, više puta. Ponekad je to bio manjak sportske sreće, ponekad, jednostavno, bolji protivnik. Ne manjka mi motivacija. Sve što treba je samo da se to održi.

I održalo se. Krenuo je silovito, onako kako se to od njega i očekivalo, bodren frenetičnim navijanjem velikog broja srpskih navijača. Dve filigranski skraćene lopte dovoljne su bile za prvi brejk. Je li ovo naznaka ekspresnog šetanja kroz "Šatrije" u velikom finalu? Nije tako mislio Britanac. Pritisnuo je Noleta, jednom preciznom loptom podsetio ga na veliki ulog, a fantastičnim lobom vratio razliku na početak.

NEVEROVATNO, ali istinito, Mareju su pripala čak četiri gema zaredom. Pravio je Novak greške, reket mu se znojio u ruci, bio je daleko od svog najboljeg izdanja. Izazov je bio ogroman. Ali, samo nakratko. Uzeo je svoj servis, a u sledećem gemu podigao ritam. Prvi reket sveta stisnuo je Mareja, povela se velika borba, a Škotlanđanin jedva izvukao gem. Stigao je Novak do tri prema pet, set još nije bio završen.

- 'Ajde, Nole - bodre ga s tribina.

Jedna sumnjiva odluka sudije, koji je dosudio poen Britancu, smatrajući da ga pogrešno najavljeni aut nije poremetio u riternu, izazvala je ogromno nezadovoljstvo i salvu zvižduka u publici. Teško je posle toga bilo povratiti smirenost. Sa setom zaostatka, za 45 minuta provedenih na terenu, Novak nastavlja bitku za titulu. Može li to da rasprši san?

REPUBLIKA DOBILA KRALjA

ONO ŠTO je zatim usledilo u drugom setu, skripte su za najlepšu tenisku priču. Zagrejao se Novak, ubacio u "šestu", pokazao sve ono što drži u repertoaru svojih dragocenih udaraca. Sajdžijski tačan, razgaljivao je publiku koja je stvarala festivalsku atmosferu. Slao je lopticu koja je imala oči, posedovao reket s dušom i osećajem. Sve je bilo gotovo za 36 minuta. "Šatrije" je eksplodirao od oduševljenja na šest prema jedan.

Ispitivanje u trećem setu, čiji je početak imao ulogu možda i odlučujućeg jezička na pobedničkoj vagi, kratko je trajalo. Osvojio je svaki po gem na svom servisu, a onda je zakon teniske logike prevagnuo na Novakovu stranu. Sve je stizao, a hrabrost i originalnost pretočio u prvi brejk u ovom setu. Nije dao Britancu da diše. Vukao je poteze lenjirom i majstorijom na mreži još jednom oduzeo servis Mareju. Od dvanaest sledećih gemova, Novaku je pripalo deset! Vodio je u četvrtom setu sa pet prema dva i naslikao osmeh na licu pre svog poslednjeg servisa. Nije važno što se Marej baš tad trgao, sve je odavno bilo poznato.

Dve mač lopte. Semafor je pokazivao tačno tri sata igre. Zadrhtala je za trenutak ruka junačka. Dve duple servis greške, pa netačna bekhend paralela. Navijači više nemaju daha. Evo i treće lopte za titulu. Marej nije izdržao. Loptica se zakoprcala u mreži. Ruke u vazduhu, suze na licu, srce na šljaci.

REPUBLIKA Srbija konačno je dobila novog kralja! Ime mu je Novak Đoković. Krunisan je u Bulonjskoj šumi, u vrelom grotlu "Šatrijea". Pod reketom vladara, pao je u teniskoj bajci u četiri seta izazivač Endi Marej. Osvojio je Novak jedini grend slem koji mu je nedostajao, dosanjao dečački san, osvetlao obraz celoj Srbiji, razgalio srca naciji.

I do sada je bio najveći, sada je ušao u legendu. Istorija tenisa ubuduće će imati nedostižnu veliku trojku, Dona Badža, Roda Lejvera i Novaka Đokovića! Samo su oni uspeli da dosegnu savršenstvo u dominaciji, da na nisku trijumfa stave sva četiri slema u nizu. Svi ostali gledaće im u leđa. U istoriji ovog sporta, samo je osam igrača tokom karijere uspelo da trijumfuje na svim grend slemovima. Jedan od njih sada je i naš Nole.

Ukrotio je Novak parisku šljaku, demonstrirao majstorstvo, plenio stilom, razbio, konačno, ukletost Rolan Garosa. Motiva je bilo na pretek, želja je bila neizmerna, volja čelična. Pokazao je Novak da mu, kad je takav, nema ravnog. Na kraju, delirijum oduševljenja, srpska himna, more trobojki i nad njima, samo jedna, sjajna, teniska zvezda na pariskom nebu.

SUTRA: NOVINARSKO BEZNADEŽNO KIBICOVANjE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna