FELJTON - OPIPAVANJE PARISKE ŠLJAKE: Novak je uvek imao lepu reč o kolegama iz tenisa

Goran Čvorović

16. 06. 2021. u 18:00

ROĐENDANSKU tortu Novak Đoković će te, 2016. godine, servirati na poslužavniku koji je godinu dana pre dobio. Dvadeset devet svećica će oduvati uz želju da ovoga puta kao suvenir iz Pariza ponese posudu za hlađenje šampionskog šampanjca u obliku jedinog pehara sa grend slema, koji mu u tom trenutku nedostaje.

ФЕЉТОН - ОПИПАВАЊЕ ПАРИСКЕ ШЉАКЕ: Новак је увек имао лепу реч о колегама из тениса

Foto EPA

Od startnog pucnja do pucnja pampura ima još dve nedelje teniske žurke u Parizu, gde baš na rođendan prvog favorita startuje drugi grend slem sezone.

- Iskreno se nadam da je vreme došlo ove godine - potvrđuje mi Novak, odgovarajući na nekoliko pitanja koje mu postavljam na konferenciji za novinare.

Zna, međutim, da nije prvi put da to govori.

- Poslednja dva puta sam se na ovom istom mestu nadao da je to bila moja godina. Nije ispalo tako. To, međutim, ne znači da sve što sam u životu i karijeri uradio pada u vodu. Bilo bi nekorektno prema svemu što sam dosad postigao da sve praktično zavisi od ove titule - podseća zaboravne, ako ih uopšte ima.

TEODOSIĆ

TAKVIM psihološkim pristupom sebe, na neki način, rasterećuje.

- Ne želim dodatni pritisak, koga već ima puno, kao i svake godine, uoči Rolan Garosa. Vrlo sam uzbuđen što ću imati još jednu priliku da se dokažem. Nadam se trijumfalnom završetku. Nije, međutim, kraj sveta ako se to ne dogodi. Istina je da imam 29 godina, ali ne osećam da je kraj karijere iza ugla. Siguran sam da će biti još puno prilika - kao da se, za svaki slučaj, zbog uroka, ogradio unapred.

Ali, bilo bi dobro da zgrabi baš ovu. Veliki košarkaš Miloš Teodosić je neposredno pre toga iz sedmog puta osvojio Evroligu i poručio je da je sada red na Noleta da i on uzme Rolan Garos! I on je mislio na Đokovića.

- Ja to neću moći iz sedmog puta - našalio se Nole, odgovarajući mi, na račun svojih dvanaest učešća, i zahvalio se Teu na pažnji koju mu je ukazao u izuzetno posebnoj prilici za njega.

ODUVEK je Novak vodio računa o tome da kaže po koju lepu reč za svoje kolege iz tenisa i iz sporta uopšte.

- Čestitam Teu i njegovom timu na apsolutno zasluženom trijumfu - ne ostaje Nole dužan. - Nisam stigao da gledam utakmicu jer je odigrana odmah posle mog meča, ali sam čuo da je bilo vrlo uzbudljivo. S druge strane, Kalinić, Obradović, Bogdanović, naši ljudi koji su bili deo finaliste Fenerbahčea, isto su pokazali borbeni duh, vratili se iz praktično nepovratne situacije i otišli u produžetke. Dosta pratim košarku i to mi je jedan od omiljenih sportova pored tenisa. Veoma mi je drago što smo imali predstavnika u tom finalu, u utakmici koja je verovatno i najznačajnija za evropsku košarku. Teo je zaslužio titulu jer je puno puta pokušavao i bio veoma blizu. Jedan je od najzaslužnijih, ako ne i najzaslužniji za trijumf.

Titulu je zaslužio i Nole.

OPUŠTENO

ULAZEĆI na turnir, najbolji teniser sveta održao je otvoreni trening kome je prisustvovao veliki broj gledalaca. Novak Đoković je Parižanima priredio šou. Prvo je dobio loptu da pokaže svoje fudbalsko umeće. Potom je odglumio Francuza, jer je stavio brkove i beretku, a svirao je i na violini. Navijači su ga nagradili ovacijama i aplauzom.

Prethodno je opipao parisku šljaku pred Rolan Garos. Već na prvom treningu, tri dana pre zvaničnog početka turnira, videlo se da je došao da naplati sve račune. Na stadionu "Sizan Langlan" razmenjivao je loptice s domaćom mladom zvezdom Likom Pujem tako žustro, kao da je u pitanju pravi meč, odlučan da ove godine, konačno, preokrene zlu kob i najzad podigne toliko željeni Pehar musketara.

ORGANIZATORI su otvorili jednu tribinu koja se odmah ispunila navijačima. Bez obzira na to što se sve dešavalo u Parizu, iako je Puj domaći igrač, većina, uglavnom mladih posmatrača, zdušno je klicala Noletu. Za to vreme, Đoković i Puj su ubitačno servirali, menjali ritam, skraćivali lopte, gađali linije, borili se za svaki zamišljeni poen. Svaki potez pomno je pratila cela Noletova ekipa, u kojoj su bili obojica trenera, Beker i Vajda. Svojim čestim savetima, uvodili su našeg asa u novu parisku priču.

Razmena s Pujom je potrajala oko jedan sat, a onda je s druge strane mreže stao Marijan Vajda. Iako je trening i tada imao ozbiljnu konotaciju, sve je, ipak, dobilo opušteniju notu. Novak je počeo da se šali, komunicira s publikom, a sve je kulminiralo kada je, pola sata kasnije, među oduševljene gledaoce poslao nekoliko potpisanih loptica i svoje znojnice.

NAJBOLjI teniser sveta je, zatim, poput ushićenog juniora, sam otrčao da pokupi preostale loptice na terenu, a onda je svoju ekipu izazvao na duel boćanja. Svako je dobio po jednu loptu, pa su stali iza mreže, nastojeći da što bliže svoju dobace do osnovne linije. Poslednji je gađao Nole, ali je podbacio. Brže-bolje je preskočio mrežu i pokušao da loptici očisti put do cilja, a zatim je i malo nepropisno pogura, dok su se posmatrači dobro zabavljali.

Posle završene razmene, Novak je na tribinama imao i kondicioni trening. Istrčavao je, u raznim kombinacijama, uz stepenice na praznoj strani gledališta, istezao se i gimnasticirao, razgibavajući se pred odlučujuće duele. Pauze je garnirao razgovorom sa svojim timom, na različite teme, od tenisa do kulinarskih recepata.

Sve je, kao, opušteno.

Srce, iznutra, ipak, igra.

SUTRA: NOVAK KREĆE NA ČETVRTU UZASTOPNU GREND SLEM TITULU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave