OGROMAN SKOK: Vrednost kripto valuta porasla za skoro 11%

Tanjug

26. 07. 2021. u 14:22

CENA bitkoina je porasla noćas blizu 39.000 dolara prvi put od sredine juna, pošto je raspoloženje na tržištima kriptovaluta ojačalo nakon nedavne rasprodaje.

ОГРОМАН СКОК: Вредност крипто валута порасла за скоро 11%

Foto: Depositphotos

Najveća digitalna valuta na svetu trgovala se na nivou oko 38.059,84 dolara uoči ponoći po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska, što je skok od skoro 11 posto u odnosu na 24 sata ranije, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja čak dostigao cenu od 39.544,29 dolara, najviši nivo od 16. juna.

Rast bitkoina pogurao je naviše i druge kripto valute. Eter je ojačao za 5,9 procenata na preko 2.299,55 dolara, prenosi Si-En-Bi-Si.

Celo tržište virtuelnog novca je zabeležilo rast vrednosti za više od 114 milijardi dolara tokom samo 24 sata, pokazuju podaci sa portala Koinmarketkap.com.

Do oporavka dolazi nakon izjava vodećih ljudi pojedinih svetskih kompanija na konferenciji "B-svet" održanoj posle nedavnog strmoglavog pada bitkoina ispod nivoa od 30.000 dolara po novčiću, izazvanog globalnom rasprodajom koja je unela strah da bi sunovrat najstarije svetske kriptovalute mogao da još dublji.

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask najavio je na tom događaju da će kompanija verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin za kupovinu njenih vozila, zahvaljujući pojačanom prelasku na obnovljive izvore energije u rudarenju tog digitalnog novčića.

Prethodno, u maju ove godine, "Tesla" je obustavio mogućnost kupovine vozila za bitkoine zbog, kako je naveo, zabrinutosti vezane za „ubrzani rast upotrebe fosilnih goriva" u rudarenju te virtuelne valute.

Pored toga, optimizam učesnika u trgovanju digitalnim novcem podogao je i gigant u e-trgovini Amazon, koji je saopštio da će svoj tim proširiti zapošljavanjem stručnjaka za digitalne valute i blokčejn, što nagoveštava da mogao detaljnije da istraži mogućnost plaćanja bitkoinom i drugim kriptovalutama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost