PUNA PLATA I BEZ IMUNIZACIJE PROTIV KORONE: Sindikati se protive ukidanju povlastica za nevakcinisane radnike

J. Ž. S.

18. 05. 2021. u 07:40

NOVU uredbu Vlade, kojom nevakcinisani radnici oboleli od kovida nemaju pravo na pun iznos plate nije moguće primeniti u praksi, smatraju predstavnici sindikata.

ПУНА ПЛАТА И БЕЗ ИМУНИЗАЦИЈЕ ПРОТИВ КОРОНЕ: Синдикати се противе укидању повластица за невакцинисане раднике

Foto: Tanjug

Tek kada se promene kolektivni ugovori, zarade će moći da se obračunavaju po novom pravilniku.

Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, naglašava da nije problem u zakonskoj regulativi, jer je ona potpuno jasna. Međutim, i dosada se isplaćivao puni iznos za odsustvo s posla zbog kovida, iako nije postojala zakonska odredba, već samo vladina preporuka.

- Dobro je da je većina javnih sistema ovu oblast regulisala aneksom kolektivnog ugovora. Problem je što će se sada on kršiti u kompanijama koje su ispoštovale preporuku, a oni koji su ostali "gluvi" biće u boljem položaju - kaže Cvetanović.

Pravnici, s druge strane naglašavaju da nema nikakve dileme, da je Zakon o radu važniji pravni akt po značaju, a on propisuje minimum 65 procenata plate na bolovanju. Prema njihovom mišljenju, prethodna preporuka o isplati pune zarade obolelima od kovida više ne važi.

MNOGI KRŠILI PREPORUKU

U SAVEZU samostalnih sindikata ističu da je malo ko u realnom sektoru isplaćivao 100 odsto plate u vreme bolovanja, pa su svojevremeno oni tražili da razliku od 35 odsto obezbedi država iz budžeta.

- Preporuka Vlade realnom sektoru nije obavezujuća, a u njemu nema ni potpisanih granskih kolektivnih ugovora koji bi to regulisali - kažu u SSSS.

Advokat Tihomir Hrnjak ističe da većina država sužava ili stavlja van snage određene postojeće propise, zakonske i podzakonske akte u vreme vanrednih okolnosti. U ovom slučaju pandemijske okolnosti su vanredne, a vladina odluka iz maja meseca 2020. godine je i dalje na snazi.

- Ova uredba je selektivna i propisi se derogiraju samo u određenim oblastima. Naša vlada oprezno koristi ovaj sistem i vodi računa da se ne krše ljudska prava. U ovom slučaju ona nisu dovedena u pitanje, ali se možda može govoriti o ugrožavanju načela pravne sigurnosti i ustavom garantovane zabrane diskriminacije.

On naglašava da bi se moglo dovesti u pitanje zašto radnik koji se vakcinisao ima pravo na 100 odsto naknade u vreme korišćenja bolovanja zbog kovida, a onaj koji ne želi da se pelcuje - dobije 65 procenata zarade.

Nadoknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad isplaćuje poslodavac za prvih 30 dana bolovanja i ona iznosi 65 odsto od prosečne zarade koju je radnik zaradio u poslednja tri meseca.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)