ZNAO JE SVAKOGA DA SASLUŠA I RAZUME: Patrijarh Porfirije četvrt veka proveo u Kovilju a meštani sa ponosom kažu da ih je dva puta uzdigao

J. SIMIĆ

20. 02. 2021. u 10:00

U BOGATOJ i raznovrsnoj biografiji patrijarha Porfirija, obnova i svojevrsno "uspenje" muškog manastira Kovilj od duhovno uspavanog kamenog hrama do uzvišenog i radosnog okrilja za sve voljnike i nevoljnike, mogli bi se, mirne duše, nazvati njegovim dosadašnjim životnim delom.

ЗНАО ЈЕ СВАКОГА ДА САСЛУША И РАЗУМЕ: Патријарх Порфирије четврт века провео у Ковиљу а мештани са поносом кажу да их је два пута уздигао

Novi patrijarh uložio veliki trud u obnovu manastira / Foto N. Karlić

Upravo tako Porfirija doživljavaju meštani Kovilja, bačkog mesta sa oko 5.000 duša. Sa njima je proveo gotovo četvrt veka, od 1990, kada je došao kao monah iz Visokih Dečana, pa do 2014. godine, kada je u svojstvu mitropolita odaslan u Zagreb.

Manastir koviljski, koji je posvećen Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, a po nekim predanjima u 13. veku podigao ga je Sveti Sava, u prošlosti je u više navrata stradao, ali i bio obnavljan. Ipak, njegov noviji i ujedno najuspešniji period počeo je upravo sa dolaskom monaha Porfirija. Uz blagoslov vladike bačkog Irineja, novi starešina okupio je bratstvo od 30 monaha, pa se ovaj manastir i danas ubraja u jedan od najbrojnijih muških manastira SPC. Svaki drugi monah je fakultetski obrazovan, a neretko ovde dolaze da se zamonaše i stranci. Uz manastirske zidine nadograđeni su konaci, a imanje od oko 50 hektara je oživljeno. Svi monasi ravnopravno rade na njemu. Ovde se proizvodi čuveni med od belog bosiljka, rakija, konjak, liker od oraha, ali i hrana za bratstvo.

- Proizvodnju je osujetila korona, ali daće Bog, prohujaće ta neman i vratićemo se svojoj misiji - rekao nam je u petak jedan od monaha koga smo zatekli pred hramom.

Za meštane Kovilja dileme nema - u dva navrata je Porfirije Perić uzdigao Koviljčane - prvi put devedesetih, kada je postavljen za starešinu manastira, a drugi put, evo sada, kada je stupio na tron patrijarha. Ponosni su do neba.

Rečima natopljenim emocijama koviljski penzioner Duško Nenadov kaže:

- On je obrazovan, smirene je naravi, ume da skuplja ljude oko sebe, a oni mu veruju. Neka ostane takav i kao patrijarh i biće to na radost celog našeg naroda.

Novi patrijarh uložio veliki trud u obnovu manastira / Foto N. Karlić

Vera Repić seća se da je posle liturgije izlazio pred manastir i pričao sa narodom o svemu:

- Ispovedim mu sve svoje probleme i idem kući lakim korakom, kao da sam negde usput ostavila breme briga.

U "ZEMLjI ŽIVIH" 4.000 DUŠA

PATRIJARH srpski Porfirije jedan je od osnivača i projekta Terapijska zajednica "Zemlja živih" u okviru kog se, od osnivanja pre 15 godina pod pokroviteljstvom manastira Kovilj, besplatno i dobrovoljno od bolesti zavisnosti lečilo više od 4.000 ljudi.

- Više stotina njih je uspešno završilo program - kaže za "Novosti" Andreja Jovanović, koordinator "Zemlje živih". - Od početka našeg rada, veoma često je obilazio naše zajednice i svojim duhovnim poukama bodrio štićenike. Zahvaljujući njegovoj viziji, hrabrosti i ljubavi prema onima koji stradaju od bolesti zavisnosti osnovana je ova zajednica, u kojoj se svakodnevno pruža ruka pomoći onima kojima je potrebna. (Z. G.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri