TROŠENJE LOKALNIH BUDŽETA POD NADZOROM: Podrška Švajcarske u kontroli javnih preduzeća u 48 opština i gradova u Srbiji

J. Ž. S.

07. 12. 2020. u 18:50

ТРОШЕЊЕ ЛОКАЛНИХ БУЏЕТА ПОД НАДЗОРОМ: Подршка Швајцарске у контроли јавних предузећа у 48 општина и градова у Србији

Foto N. Fifić

ŠVAJCARSKA vlada i Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji (RELOF2) podržaće u narednom periodu 48 lokalnih samouprava u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

Od ovog broja njih 15 su prvi put deo ovog projekta.


Projekat će ovim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima.

Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća. Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave i osigurava bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima.

Lokalne samouprave koje će biti partneri projekta su: Pančevo, Alibunar, Opovo, Kragujevac, Topola, Batočina, Lapovo, Aranđelovac, Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Pirot, Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Aleksinac, Varvarin, Medveđa, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Tutin, Novi Pazar, Raška, Trstenik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, LJubovija, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Užice, Paraćin i Knjaževac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

smb

08.12.2020. 01:10

lokalne samouprave u redu. sta je sa beogradom jer su i tu opstine. ako stvarno hocemo demokratiju onda su sve opstine ravnopravne, tj. sve lokalne samouprave su pod nadzorom i kontrolom. prema tome sve isto vazi i za beograd. i tamo gradjani placaju i imaju sva prava da znaju gde ide novac. koliki su prihodi, koji su rashodi? beograd je kao suma i centralizam obara sve rekorde. ko sve trazi pare u koju svrhu? svajcarcima bi bilo zadovoljstvo da malo krenu sa beogradom, na svetu im nema ravnih. i nista im ne promakne. da vidimo da li ce beograd ikada dozvoliti bilo kome da detaljno pogledaju prihode i rashode. tu bi trebao da bude pocetak jos pre drugih opstina jer sve je lokal. rekoh: u demokratiji su sve opstine ravnopravne bez obzira na geografiju i broj stanovnika.. ili ne? pozdrav iz CH.