SA BOLESNIM DETETOM NA NJIVU: Zemljoradnici i njihove supruge ne mogu na bolovanje radi nege mališana

J. Ž. SKENDERIJA

18. 09. 2020. u 14:15

UKOLIKO majka deteta čiji je suprug poljoprivrednik otvori bolovanje radi nege deteta koje još nije napunilo tri godine, neće dobiti ni dinara na ime naknade za bolovanje. To se, naime, dogodilo Pančevki Aleksandri R., čiji sin je dobio boginje, a ona sa njim ostala kod kuće.

СА БОЛЕСНИМ ДЕТЕТОМ НА ЊИВУ: Земљорадници и њихове супруге не могу на боловање ради неге малишана

Foto:EPA

Prema njenim rečima, nikada ranije nije odsustvovala sa posla, ali je krajem februara i početkom marta, ipak, ostala da neguje mlađe dete. Mesecima se razvlačila priča o isplati, da bi na kraju dobila rešenje da nema pravo ni na kakvu naknadu pošto je o detetu mogao da brine i suprug poljoprivrednik.


- Nije stvar u novcu, već u principu - kaže ona. - U pitanju je šest radnih dana, ali se pitam da li je moguće da su poljoprivrednici na ovakav način diskriminisani. Mogla sam da otvorim bolovanje na sebe, a ne na dete, da sam razmišljala o novcu. Da li to znači da ko ima poljoprivredno gazdinstvo ima više slobodnog vremena od državnog službenika ili sveštenika. Valjda poljoprivrednik može bez problema da izostane sa posla.


Ona naglašava da u banci u kojoj je u vreme bolovanja bila zaposlena nisu baš najbolje umeli da joj objasne njena prava, već su je samo upozorili da će isplata novca kasniti. Međutim, posle nekoliko njenih intervencija, rečeno joj je da nije ni mogla da podnese zahtev za isplatu novca s obzirom na to da njen suprug nije u radnom odnosu.

ZAKON ŠTITI POLjOPRIVREDNICE

ZAKONOM o finansijskoj podršci porodicama sa decom pravo naknade za rođenje i negu dece dobile su i žene na poljoprivrednim imanjima.Vlasnice imanja na porodiljskom odsustvu dobijaju novac prema osnovici na koju su plaćani doprinosi za obavezno socijalno osiguranje 18 meseci pre rođenja deteta. One koje su samo prijavljene u gazdinstvu za negu deteta dobijaće nadoknadu na osnovu osnovice na koju su plaćeni doprinosi za PIO 24 meseca pre rođenja deteta.


- Ne razumem zašto nemam prava kada moj suprug uredno plaća poreze i doprinose - pita se naša sagovornica. - Zašto su zaposleni u državnoj službi, društvima sa ograničenom odgovornošću ili izvršitelji u boljoj poziciji?


Advokat Jasna Kolaković Smiljanić objašnjava, za "Novosti", da ukoliko su deca osigurana preko oca ne postoji pravo na naknadu u vreme bolovanja radi nege deteta. Naime, to propisuje član 79 Zakona o zdravstvenom osiguranju.


- Drugo je pitanje, međutim, zašto je to tako uređeno i zašto je neko ko uredno plaća doprinose za socijalno i zdravstveno na ovaj način diskriminisan - kaže advokat.
U pomenutom zakonu nabrojani su svi osiguranici, a među njima i poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom u skladu sa propisima, i to samo ako nisu osnivači privrednih društava, samostalci, kao i penzioneri i oni koji se školuju.


Naknada zarade zbog nege deteta, međutim, po istom propisu pripada roditeljima, samo ako su oboje osigurani. U tom članu navode se tačno osiguranici koji imaju pravo naknade bolovanja, ali na tom spisku nisu i poljoprivrednici, ali, recimo, jesu osiguranici usvojitelji, hranitelji, očuh ili maćeha detetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april