RAKIJA IZ REKOVCA IDE PRAVO U RUSIJU: U podrumu Živadina Vukojičića, pre 13 godina uspešno sa proizvodnje vina prešli na destilat šljive

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 07. 2021. u 20:15

RAKIJE, koje proizvodi "Mali podrum Vukojičić" iz Rekovca osvojile su sve medalje na Novosadskom sajmu, od plakete za visok kvalitet, preko zlatnih i velikih zlatnih medalja, do šampionske titule za kvalitet.

РАКИЈА ИЗ РЕКОВЦА ИДЕ ПРАВО У РУСИЈУ: У подруму Живадина Вукојичића, пре 13 година успешно са производње вина прешли на дестилат шљиве

Foto Z. Gligorijević

Najnoviju zlatnu medalju ove godine osvojila je šljivovica "draža prepečenica", proizvedena 2009. godine. Osim šljivovice, Živadin Vukojičić, njegov sin Nikola i ćerka Aleksandra Rosić proizvode i dunjevaču, krušku, lozu i kleku, jačine 40 stepeni.

Budući im je kvalitet najvažniji, proizvode male količine rakije, jer prave brend koji flaširaju tek kada "odleži" 12 godina.

- Ponosni smo na naše rakije - kaže za "Novosti" Živadin Vukojičić.

- Zato nismo ni bili iznenađeni kada je predsednik Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Rekovcu za našu rakiju odmah rekao da je barik. Ta šljivovica premijum, koju je probao, "odležala" je 11 godina i na tržištu će se naći tek naredne godine. Naša je odluka da prodavajemo samo rakije koje su "sazrevale" 12 godina.

Naš sagovornik objašnjava da destilat od šljive, jačine od 60 do 70 stepeni, najpre "odleži" da bi se dobila željena stepenaža od 40, pa se potom vrati u barik da odstoji pet godina kako bi se rakija harmonizovala. Tek onda se pakuje u boce. Trenutno je, kako kaže, u potrazi za starim baricima, jer je uspeo da nađe samo jednu bačvu u kojoj je rakija iz "Podruma Levač" stajala 30 godina.

- Za baricima je prava pomama. U njih se rakija stavlja kada više ne želimo da poprima arome iz buradi, a želimo da još stari. Barik ima ulogu rezervoara, koji nije hermetički zatvoren, već kroz drvo ulazi kiseonik, vrši se oksidacija, odnosno starenje. To rakiji daje poseban kvalitet. Osim toga, eksperimentišem i sa buradima od hrastova iz različitih delova Srbije. Ispostavilo se da je najbolji medunac iz hrastove šume manastira Kalenić, stare više od jednog veka - veli Vukojičić.

Rakije porodične firme "Mali podrum Vukojičić" iz Lomnice kod Rekovca, osnovane pre 13 godina, ne samo da su pobrale sve medalje na Novosadskom sajmu, već su i njihova vina nagrađivana šampionskim peharima. Godišnje su proizvodili 25.000 boca, uglavnom sorte kaberne sovinjon, šardone i kaberne frank. Kada su, međutim, pre četiri godine sa ruskom kompanijom potpisali desetogodišnji ugovor o proizvodnji destilata od šljive, Vukojičići su u Rekovcu otvorili destileriju i preorijentisali se na proizvodnju rakije.

BREND OSVOJIO I AUSTRALIJU

GOTOVO 95 odsto naše proizvodnje čini destilat za Ruse, a od ostatka pravimo brend i spremamo se za tržišnu utakmicu. To su male količine, jer 95 odsto od tog brenda izvozimo u Australiju, a planiramo da osvojimo i tržišta Amerike i Kanade - ponosno govori Aleksandra Rosić, ćerka Živadina Vukojičića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)