OČUVANJE JEZIKA I SRPSTVA: Uz dela stvaralaca sa KiM uručene nagrade novinarima “Večernjih novosti“ (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

24. 06. 2021. u 23:33

U GRAČANICI su večeras predstavljena izdanja Izdavačke delatnosti ”Panorame-Jedinstva” između dva Vidovdana.

ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА И СРПСТВА: Уз дела стваралаца са КиМ уручене награде новинарима “Вечерњих новости“ (ФОТО)

Foto: D. Zečević

O objavljenim knjigama “Duša Doma” autora Radomira Stojanovića, “Ima edna duma” Radosava Stojanovića i knjige “Priština kroz vreme” autorke Nataše Stanković Simić govorila je pesnikinja i književni kritičar, prof. dr Milica Lilić Jeftimijević, dok je svoje rodoljubive stihove govorio pesnik Ranko Đinović.

- Iza naše kuće stoji duga i bogata tradicija, kvalitet i predan rad, a pre svega nacionalna odgovornost očuvanja jezika i pisma što je i temelj identiteta svakog naroda. Očuvanja jezika i pisma posebno je značajno ovde na Kosovu i Metohiji, postojbini svekolikog srpstva, a Panorama afirmiše i izdaje autore sa prostora Kosova i Metohije - istakla je direktorka i urednica “Panorame-Jedinstva” Rada Komazec.

Predstavljanje novih izdanja u poslednjih godinu dana bila je prilika i za uručenje nagrada za novinarsku hrabrost koju dodeljuje “Jedinstvo” dobitnicima Veliši Kadiću i Miodragu Sekuloviću dopisnicima Večernjih Novosti iz Crne Gore. Iako su Sekulović i Kadić dobitnici nagrade za proteklu godinu, zbog pandemije korona virusa nisu bili u prilici da preuzmu nagrade ranije.

- Ova nagrada ima posedbnu vrednost jer potiče od našeg bratskog naroda sa Kosmeta, jer ste i vi deo ove velike borbe i crnogorske veličanstvene pobede nad silama mraka, jer ste sve vreme bili uz nas kao direktni učesnici litija ili ste nam slali poruke podrške koje su nas krepile i snažile. I zato je ova nagrada značajnija od bilo koje druge - kazao je naš kolega Veliša Kadić koji je preuzeo nagradu i u ime Miodraga Sekulovića koji je bio sprečen da dođe do Gračanice.

- Vi, mučenici i heroji, čuvari naših svetinja na raspetom Kosmetu, srpskog imena i prezimena, procenili ste da ovo priznanje treba da se preseli u Srpsku Spartu čiji narod je pokazao da može da istrpi sve osim otimanja njegove duhovne suštine - zaključio je na kraju obraćanja okupljenima u gračaničkom Domu kulture Veliša Kadić, dopisnik „Večernjih novosti“, koji je uz kolegu Miodrag Sekulovića prošlogodišnji laureat nagrade “Mirko Čupić” za novinarsku hrabrost koju dodeljuje prištinski list Jedinstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)