OTMICA DOKTORA ANDRIJE TOMANOVIĆA: Ovako su albanski ekstrenisti '99 sa radnog mesta izvršili strašan zločin

D. Zečević

24. 06. 2021. u 12:33

NA današnji dan 1999.-te godine albanski ekstremisti oteli su dr Andriju Tomanovića, načelnika Hiruške klinike KBC-a u Prištini, redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini, člana Međunarodnog udruženja hirurga i potpredsednika Crvenog krsta Kosova i Metohije.

ОТМИЦА ДОКТОРА АНДРИЈЕ ТОМАНОВИЋА: Овако су албански екстренисти 99 са радног места извршили страшан злочин

FOTO: D. Zečević

Dr Tomanović je otet sa radnog mesta na Hiruškoj klinici, gde je radio punih trideset i šest godina.

- Datum njegove otmice obeležava se kao Dan ubijenih i otetih zdravstvenih radnika na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2000. godine.U tom periodu oteti su ili ubijeni "Uspravni ljudi": dr Josif Vasić, Mile Vuksanović, Stamen Genev, dr Zlatoje Gligorijević, Svetomir Mikić, Borislav Pavić, Duško Patrnogić, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević, Aleksandar Todorovski, dr Andrija Tomanović, dr Đorđe Tošković i Dimitrije Šabić-ističe se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaje da su svi pomenuti zdravstveni randici bili  humanisti, požrtvovani, odgovorni i plemeniti ljudi, odani svojim etičkim i profesionalnim principima i Hipokratovoj zakletvi, lekari koji su brinuli o zdravlju i životima građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na njihovu veru i naciju. Bili su spona između Srba i Albanaca, koje su bez razlike lečili, a njihovim otmicama i ubistvima neko je želeo i da te veze zauvek prekine.

- Zločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nisu rasvetljeni, niti su zločinci pronađeni i privedeni pravdi, što samo potvrđuje činjenicu da je pravda za srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje nedostižna -opiminju iz Kancelarije za KiM i dodaju da su zataškavanje zločina i napori Prištine da se oni prepuste zaboravu, velika  prepreka uspostavljanju trajnog mira i međunacionalnog poverenja.

- Zato je naša dužnost da, odlučno i bez odustajanja, zahtevamo od pravosuđa privremenih institucija u Prištini i predstavnika međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred zločinima i da u ime čovečnosti i budućnosti prestanu da zanemaruju i zataškavaju otmice i ubistva srpskih zdravstvenih radnika, ali i sve druge nerasvetljene slučajeve-zaključuje se u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Meothiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!