ŠETALIŠTE "Lazaro Kardenas" u blokvima 45, 44 i 70 dobiće novi izgled. Grad je rešio da uredi, odnosno rekonstruiše staze i sportske terene koje koriste hiljade stanovnika Novog Beograda. Radovi bi mogli da počnu već ove sedmice, ili za desetak dana, a obnova će trajati naredne četiri godine.

Oko 4,5 kilometara staza, sportskih terena i igrališta duž ova tri bloka, nisu sređivana skoro 50 godina. Ideja gradskih čelnika jeste da ih obnove i uglancaju, kako bi nekada nazvano naselje "Sunce" postalo naselje "Priroda".

- Projekat revitalizacije šetališta "Lazaro Kardenas" izvodiće JKP "Zelenilo Beograd" - kaže, za "Novosti", glavni gradski urbanista Marko Stojčić. - Šetalište će se rekonstruisati u postojećem obimu, a obnavljanjem i sadnjom novih biljaka poboljšaće se kvalitet životne sredine.

Pročitajte još - Kocke po Knezu - mine za pešake

U prvoj fazi radiće se deo u Bloku 45, površine pet hektara, a radovi bi u ovom delu trebalo da budu gotovi početkom sledeće godine. Zatim će zaposleni u "Zelenilu" sređivati deo u Bloku 44, koji obuhvata dva hektara. Plan je da se taj deo sredi do 2021. U trećoj fazi, koja bi trebalo da traje do 2022. godine, radilo bi se na preostalih šest hektara duž Bloka 70.

Staze, platoi i sportski tereni, koji godinama propadaju, biće presvučeni novim asfaltom. Šetalište će biti popločano kamenim pločama i granitnim kockama. Srediće se klupe, ograde oko baštica. Dečja igrališta će biti potpuno rekonstruisana, pokrivena zastorom od livene gume, a opremiće se i modernim rekvizitima za igru mališana. Svoj kutak za rekreaciju imaće i stariji sugrađani kojima će biti napravljeni tereni za boćanje, fitnes, postavljeni stolovi za šah.

Marko Stojičić

Projektom je predviđeno i oplemenjavanje postojećeg zelenila. Za novo drveće, ali i ono postojeće, biće napravljen savremeni sistem za navodnjavanje.

GRAĐENI 1969.

BLOKOVI 45 i 70 sagrađeni su 1969. godine, i naselje je tada nazvano "Sunce".

Šetalište je dobilo ime po meksičkom predsedniku Lazaru Kardenasu, a napravljeno je sedamdesetih godina, kako bi povezalo blokove 45, 44 i 70.