OBNOVA POKRAJ JEZERA: Lokalna samouprava ulaže u razvoj smeštajnih kapaciteta na Vlasini

J. STOJKOVIĆ

16. 03. 2021. u 07:26

OPŠTINA Surdulica je oglasila na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije Vlasinskog jezera, koji podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju jednog od najlepših hotela na jugu Srbija - hotela "Vlasina" - i izgradnju novih kuća za odmor.

ОБНОВА ПОКРАЈ ЈЕЗЕРА: Локална самоуправа улаже у развој смештајних капацитета на Власини

Foto J. Stojković

Iz dokumentacije se vidi da se planira i izgradnja velnes i spa centra, te sportskih terena u naselju pored Vlasinskog jezera.

- Sada je to u fazi javnog uvida. Voleli bismo da čujemo mišljenja stručnjaka, ali i građana, jer je razvoj turizma na Vlasini od izuzetnog značaja za našu opštinu - kaže predsednica opštine dr Aleksandra Popović.

Ona objašnjava da je prostor oko hotela "Vlasina" dobio prioritet za uređenje, zbog toga što je do njega najlakše doći iz pravca Surdulice i Crne Trave, ali i zbog duge ugostiteljske tradicije.

- Planirano je i proširenje vikend-naselja, gde se nalaze kuće za odmor, kao i osavremenjavanje opreme vikendica kako bi i postojeći objekti mogli da se uključe u turističku ponudu - pojašnjava dr Popović.

KATAR

PODSETIMO, hotele "Vilin lug" u Crnoj Travi i "Srbija" u Surdulici, kao i "Vlasina" i "Promaja" na Vlasinskom jezeru, kupio je katarski investitor Abdul Ms al Maki - za oko milion evra. Iako se činilo da sve ide po planu, biznismen iz Katara je naprosto odustao od svega i napustio ovaj posao.

Javni uvid u plan će trajati do 29. marta, a nakon toga će se krenuti u dalji postupak pripreme za ovaj posao koji će dugoročno rešiti problem smeštajnih kapaciteta koji su, po rečima Biljane Nikolić, direktorke Turističke organizacije Surdulica, ključni problem u razvoju turizma.

- Prošle godine na Vlasini nije bilo sezone, tokom čitave godine je bilo gostiju i uvek se tražio krevet više. Ljubitelji prirode i okolnosti sa pandemijom učinili su da na Vlasini bude turista više nego ikada - smatra Biljana Nikolić.

OSNOVA

HOTEL "Vlasina" se nalazi na Vlasini Ridu, na jednom od najlepših mesta na Vlasini, sa koje se pruža divan pogled na jezero. Izgrađen je 1952, a mnogo kasnije, u njegovoj blizini, izgrađen je i depadans. Hotel ima dve zvezdice, raspolaže sa sobama za prenoćište sa 162 ležaja. Objekat je poslednji put renoviran 2007. godine.

Ipak, kako naglašava, tačnu evidenciju nemaju, jer su ljudi koristili privatni smeštaj, ili dolazili u vikendice kod rođaka i prijatelja, tako da u tom slučaju nisu naplaćivane boravišne takse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna